
Izvor: B92, 02.Dec.2023, 17:54
Znate li šta unosite u organizam sa samo jednom konzervom marinirane sardine?
Imaju manje žive od drugih vrsta ribe, i jedan su od izvora namirnica iz mora koji nije ugrožen, zbog čega su dobre i za okolinu.
Najbolje su sardine u maslinovom ulju bez kostiju, ali možete jesti i one koje imaju kosti.
Sardine su prepune važnih hranljivih materija, što ih svrstava na prvo mesto kad je reč o ishrani, kaže dr Džoš Aks. Zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina, proteina, vitamina B12 i selena, sardine spadaju u vrlo moćne čuvare zdravlja. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ukoliko se redovno konzumiraju, mogu da doprinesu poboljšanju kompletnog organizma, a ovo su benefiti.
Jedna porcija sardine od oko 75 grama sadrži otprilike:
Obiluju Omega 3-masnim kiselinama
Sardine su jedan od najboljih prirodnih izvora esencijalnih omega-3 masnih kiselina na svetu. Sadrže i EPA i DHA, dve vrste esencijalnih masnih kiselina koje telo koristi za smanjenje upale, što rezultira poboljšanim zdravljem, boljom funkcijom mozga i manjim rizikom od hroničnih bolesti.
Studije pokazuju da konzumiranje hrane poput sardine koja je bogata omega-3 masnim kiselinama može pomoći u lečenju od poremećaja raspoloženja poput depresije i anksioznosti. Takođe, povoljno deluju na zdravlje srca, a dokazano je da snižavaju nivo holesterola i triglicerida.
Čuva zdravlje kostiju
Zbog velike količine kalcijuma, sardine mogu da vam pomognu da sačuvate zdravlje kostiju.
Čuva zdravlje tiroide žlezde
Selen i jod su u sinergiji i osnovni su sastav sardine. Selen je neophodan za dobar rad tiroidne žlezde.
Obezbeđuje telu dovoljnu količinu vitamina B12
Nedostatak vitamina B12 može izazvati simptome poput oštećenja nerava, oštećenja mentalne funkcije, poteškoće u snabdevanju ćelija kiseonikom i hronični umor. Redovnom konzumacijom sardine, nadomestićete nedostatak ovog vitamina koji je ključan za pravilno funkcionisanje celog organizma.
Smanjuje apetit
Vrlo hranjiva namirnica koja će vam obezbediti osećaj sitosti i do nekoliko sati.
Kontroliše nivo šećera u krvi
Sardine su prepune zdravih masti i proteina, koji deluju na usporavanje apsorpcije šećera u krvi. Kombinovanje hrane sa visokim udelom proteina i masti, poput sardina, sa ugljenim hidratima može usporiti oslobađanje glukoze (šećera) u krv, pomažući u naglim oscilacijama šećera.
Konzumiranje sardine posebno je važno za ljude koji imaju dijabetes, metabolički sindrom ili druga stanja povezana sa rezistencijom na insulin.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.