Izvor: eKlinika.rs, 02.Apr.2024, 08:47
Kuhinjska so – ima li značaja koliko i koju vrstu soli koristimo u svakodnevnoj ishrani
Kuhinjska so neophodna je u malim količinama za pravilno funkcionisanje organizma, ali ne i pri svakom zalogaju, objašnjavaju stručnjaci. Industrijski obrađena hrana, namirnice koje se reklamiraju kao proizvodi sa manjom kalorijskom vrednošću često sadrže so kao dodatak. Na tržištu postoje različite vrste soli, pa nekada i nismo do kraja sigurni koji vrstu soli da odaberemo. Stručnjaci skreću pažnju da bi pojedine grupe hroničnih pacijenata mogle da koriste određene vrste soli tek uz odobrenje i pod nadzorom lekara.
Natrijum je esencijalni nutrijent
Prema svim statistikama unosimo veće količine soli od preporučenih. Deca kroz razne grickalice konzumiraju nekada i neprihvatljivo velike količine ovog začina. Prema...