Ako su vam oči stalno suve, možda vam nedostaje ovaj važan nutrijent

Izvor: B92, 02.Dec.2023, 16:26

Ako su vam oči stalno suve, možda vam nedostaje ovaj važan nutrijent

Osećaj peckanja i svraba u očima definiše se kao suvo oko, a može biti uzrokovano različitim stvarima, posebno ako vam nedostaje jedan važan nutrijent.

Ovo je prilično česta pojava, a dešava se kada suzne žlezde ne proizvode dovoljno vlažnosti da bi vaše oči bile vlažne, prema američkom Nacionalnom institutu za oči.

Ako ste osećali frustrirajuće simptome ovog stanja, možda bi trebalo da obratite pažnju na ishranu, jer određena hrana može pomoći >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u ublažavanju suvog oka. Ustvari, postoji jedan specifičan nutrijent koji je povezan sa održavanjem očiju podmazanim — omega 3 masne kiseline.

Omega 3 su vrsta polinezasićenih masti koje su povezane sa mnogim zdravstvenim prednostima, uključujući borbu protiv upale i podržavanje zdravlja mozga. Neka istraživanja takođe pokazuju da ova hranljiva materija može pomoći u sprečavanju suvog oka i održavanju vaših gledalaca u vrhunskoj formi.

Zanimljiva studija iz 2005. objavljena u ‌American Journal of Clinical Nutrition‌ otkrila je da od 32.000 posmatranih ljudi, oni koji su jeli najviše omega 3 iz ribe imali su 17 posto manji rizik od suvog oka u poređenju sa onima koji su jeli najmanje ove hranljive materije.

Takođe, studija iz 2014. objavljena u ‌Medical Science Monitor‌ otkrila je da omega 3 masti pomažu kod lučenja suza i stabilnosti suznog filma, dva faktora koja igraju važnu ulogu u tome koliko dobro vaše oči ostaju vlažne.

„Izgleda da omega 3 masne kiseline smanjuju upalu očnih kapaka ili površine oka, zbog čega se veruje da hranljiva materija pomaže u ublažavanju simptoma bolesti suvog oka“, kaže Luk Rebenič, oftalmolog sa sertifikatom odbora i klinički portparol Američke akademije. oftalmologije (AAO).

Čini se da omega 3 takođe poboljšavaju funkciju meibomskih žlezda, koje proizvode ulja i sprečavaju prebrzo sušenje suza, prema Američkoj akademiji za oftalmologiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.