Srbija preuzela predsedavanje Forumom za bezbednost OEBS

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Sep.2017, 04:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija preuzela predsedavanje Forumom za bezbednost OEBS

Srbija je danas u Beču preuzela predsedavanje Forumom za bezbednost i saradnju OEBS, a potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je na početku zasedanja poručio da će se zvanični Beograd truditi da ojača fokus te organizacije na političko-vojnu bezbednost kroz razgovore i konsultacije o bezbednosti i stabilnosti u regionu.

Region se, ukazao je ministar Dačić, suočava s brojnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izazovima, kao što su rastuća radikalizacija i terorizam, kretanja migranata i izbeglica, zloupotreba informaciono-komunikacionih tehnologija i krijumčarenje ljudi, droge i oružja, koji ugrožavaju ukupnu bezbednosnu situaciju u Evropi.

"Dok OEBS i dalje traga kako najbolje da odgovori na te izazove, jasno je da se s njima uspešno može suočiti samo kroz zajedničke napore država učesnica", rekao je Dačić.

U vezi sa strukturalnim dijalogom, koji je pokrenut da bi se poboljšalo razumevanje aktuelnih i budućih izazova u regionu OEBS, izrazio je nadu da će ga „države učesnice prihvatiti kao metod za deeskalaciju tenzija", i najavio za oktobar specijalni zajednički sastanak Foruma i Stalnog saveta OEBS na ovu temu.

Dačić je rekao da će tokom predsedavanja Forumom Srbija nastaviti napore za povećavanje zastupljenosti žena u oružanim snagama, s posebnim fokusom na ulogu sektora odbrane u primeni rezolucije 1325 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o ženama, miru i bezbednosti.

Tokom srpskog predsedavanja Forumom, raspravljaće se i o kontroli konvencionalnog naoružanja i merama za izgradnju poverenja i bezbednosti; regionalnim naporima za suzbijanje nezakonite trgovine streljačkim i lakim naoružanjem; pomoći snaga bezbednosti civilnim vlastima u migrantskoj krizi i ulozi parlamenata u kontroli oružanih i snaga bezbednosti.

Poseban sastanak biće posvećen projektima OEBS u oblasti streljačkog i lakog naoružanja i zaliha konvencionalne municije.

Srbija će predsedavati Forumom za bezbednosnu saradnju OEBS do kraja godine.

Izrazivši zahvalnost Rumuniji i Ruskoj Federaciji na izuzetnom predsedavanju Forumom za bezbednosnu saradnju tokom prethodnih tromesečja ove godine, Dačić je rekao da iako je njihovo predsedavanje postavilo veoma visoke standarde, želi da pruži uveravanja da je Srbija u potpunosti posvećena ispunjenju tih standarda putem bliske saradnje i interakcije sa svim državama članicama.

Dačić je istovremeno pozdravio Slovačku, kao novog člana Trojke Foruma, rekavši da će biti zadovoljstvo to što će zajednički raditi u narednim mesecima, u susret Ministarskom savetu koji će biti održan u Beču, u decembru ove godine.

Govoreći o bezbednosnoj situaciji u Evropi, Dačić je rekao da je ona i dalje krhka i opterećena višestrukim izazovima.

Ministar je posebno pomenuo: povećan stepen radikalizacije i terorističkih aktivnosti, što pokazuju učestali teroristički napadi u Evropi u prethodnom periodu, velika fluktuacija migranata i izbeglica, zloupotreba informacija i komunikacionih tehnologija, ilegalna trgovina narkoticima, oružjem i ljudima

Dačić je istakao da dok države članice OEBS-a i dalje traže najbolje odgovore na pomenute izazove, jasno je, kazao je, da se oni mogu uspešno rešiti samo zajedničkim naporima svih država članica kako bi se sprovodio ozbiljan, temeljan i sveobuhvatan dijalog o svim bezbednosnim pitanjima.

"Nažalost, uprkos hitne potrebe za jedinstvom i zajedničkim angažmanom, svedoci smo tenzija i nedostatka poverenja", rekao je Dačić i dodao da ukrajinska kriza, nažalost, i dalje traje, uprkos svim prethodnim naporima za njeno zaustavljanje.

Četvrtu godinu zaredom civili i dalje trpe, konstatovao je Dačić i istakao da se stoga " zalažemo da sve strane u potpunosti i bezuslovno okončaju sva neprijateljstva i sprovedu odredbe Minskih sporazuma".

Konstruktivnije angažovanje strana u Trilateralnoj kontakt grupi, uz puno poštovanje principa i obaveza OEBS-a i međunarodnog prava, predstavljalo bi važan korak napred.

Smatramo, kazao je Dačić, da su ovo neophodni preduslovi za ostvarenje dugo očekivanog napretka u vezi sa političkim, bezbednosnim, humanitarnim i ekonomskim pitanjima.

Istakao je ponovo čvrstu podršku radu Specijalne posmatračke misije u Ukrajini, koja predstavlja najvidljiviji element odgovora OEBS-a na krizu.

Dačić je rekao da kontrola naoružanja i mere izgradnje poverenja i bezbednosti ostaju ključne za bezbednost u našem regionu.

"Forum, sa svojim specifičnim mandatom i odgovornostima, je u dobroj poziciji da pruži značajan doprinos u ovoj oblasti", rekao je i dodao da tehnološke promene, novi rizici i izazovi čine nas svesnim potrebe za revitalizacijom relevantnih dokumenata OEBS-a.

Nedostatak konsenzusa o napretku ne bi trebalo da predstavlja prepreku za objektivan, nepristrasan i sveobuhvatn dijalog, koji ima za cilj održavanje vojne stabilnosti, predvidljivosti i transparentnosti, ali i za ažuriranje i modernizaciju Bečkog dokumenta, jačanje i sprovođenje Kodeksa ponašanja o političko-vojnim aspektima bezbednosti, kao i dokumenata OEBS-a o malokalibarskom i lakom naoružanju i zalihama konvencionalne municije, kazao je.

Dačić je izrazio nadu da će države učesnice prihvatiti strukturni dijalog kao metod za de-eskalaciju tenzija i izgradnju poverenja per se, koji bi mogao doneti stvaran i merljiv doprinos bezbednosti u regionu OEBS-a.

U nastavku predstavljanja programa srpskog predsedavanja FBS do kraja godine, Dačić je, između ostalog, istakao odlučnost i spremnost da srpsko predsedavanje Forumom za bezbednosnu saradnju protekne u duhu inkluzivnosti, transparentnosti i saradnje.

Otvoreni smo, poručio je Dačić, za saradnju sa svim zainteresovanim delegacijama, posebno sa austrijskim predsedavajućim i trojkom FBS.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić predstavio program predsedavanja Forumom OEBS-a

Izvor: B92, 06.Sep.2017

Beč -- Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić predstavio je danas u Beču program tromesečnog predsedavanja Srbije Forumu za bezbednosnu saradnju OEBS...U uvodnom obraćanju u Beču, Dačić je ocenio da je bezbednosna situacija u Evropi i dalje krhka i opterećena višestrukim izazovima kao...

Nastavak na B92...

Dačić predstavio program predsedavanja Srbije Forumu za bezbednosnu saradnju OEBS

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Sep.2017

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić predstavio je danas u Beču program tromesečnog predsedavanja Srbije Forumu za bezbednosnu saradnju OEBS izrazivši uverenje da će Srbija predsedavati tim telom sa istom posvećenošću sa kojom je predsedavala OEBS-u, 2015...U uvodnom obraćanju na sastanku...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.