Pravična samo sloboda za Šešelja

Izvor: B92, 19.Feb.2011, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pravična samo sloboda za Šešelja"

Beograd -- Učesnici Međunarodnog skupa podrške Vojislavu Šešelju poručili da je oslobađajuća presuda Tribunala u Hagu jedina pravedna i moguća.

Radikali podsećaju da će se 7, 8. i 9. marta u Tribunalu odlučivati po tzv. pravilu "98 bis", čija bi primena mogla da dovede do oslobađanja Šešelja.

Naime, sudsko veće Haškog tribunala tada će razmatrati zahtev Vojislava Šešelja da odmah po završetku dokaznog postupka Tužilaštva bude oslobođen svih ili bar dela >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << optužbi.

Predstavnici SRS-a i srpskog i ruskog Komiteta za odbranu Vojislava Šešelja ocenili su na skupu u Sava centru sa je Šešelj pobio sve tačke optužnice Haškog tribunala i tako napravio smešnima neke stručnjake tog suda, a naročito, kako su rekli, svedoke u tom procesu.

Potpredsednik SRS-a Dragan Todorović istakao je da je jasno "da mora prestati haška tiranija".

"Jedina odluka pretresnog veća može biti sloboda za Šešelja. Mnogima se tresu gaće od činjenice da će se on vratiti. Plaše se jer na političkoj sceni vlada žabokrečina, utrkuju se ko će da dođe na vlast, a ne da poprave stvari u zemlji. Samo su Šešelj i SRS u stanju da kažu istinu u lice i brane narod. Jedino Šešelj može pokrenuti promene u Srbiji", rekao je Todorović.

Predsednik srpskog Komiteta za odbranu Šešelja Zoran Krasić ocenio je da je tužilaštvo u Hagu ispalo smešno kad je Šešelj izneo svoju odbranu.

"Ništa nije ostalo od optužnice. Ostalo je kršenje ljudskih prava i jedini mogući pravni rezultat je oslobađajuća presuda", poručio je Krasić.

Predsednik tog komiteta u Rusiji Sergej Baburin poručio je da Šešelj ima apsolutnu podršku većine građana Rusije i naveo da je stav Ruske dume da treba "likvidirati haški sud".

"Insistiraćemo da se Šešelj brani sa slobode i pozivam vlast u Srbiji da garantuje za oslobađanje Šešelja", kazao je on.

Na početku skupa intonirane su himne Srbije i Rusije, kao i pesma "Spremte se spremte četnici". Skupu su pored supruge Jadranke Šešelj i predstavnika SRS-a prisustvovali predstavnici svih parlamentarnih stranaka ruske Državne dume.

Međunarodni skup podrške Vojislavu Šešelju povodom osam godina od njegovog odlaska u Hag nazvan je "Oslobađajuća presuda po pravilu 98bis- jedini mogući pravni rezultat fijaska Haškog tužilaštva u procesu protiv Šešelja".

Krasić: Tužilaštvo je doživelo fijasko

Šef pravnog tima za odbranu Šešelja Zoran Krasić izjavio je, gostujući u Vestima TV B92, da će se tek posle te rasprave znati da li će lider SRS u Hag pozivati svoje svedoke.

Krasić: Sudsko veće, pošto sasluša argumente i jedne i druge strane, treba da utvrdi da li je Tužilaštvo uspelo da dokaže neku krivicu. Mi smatramo da nikakvu krivicu Vojislava Šešelja nisu uspeli da dokažu, da su doživeli pravni fijasko u ovom predmetu. Jednostavno Vojislav Šešelj je sve njih porazio jer je u suštini on imao pre svega zadatak da se bori od falsifikata i od lažnih optužbi svedoka koji su eventualno pristali da lažno svedoče.

B92: Za one koji nisu pravnici da kažemo, po tom pravilu "98 bis", sud bi mogao da oslobodi optuženog ukoliko utvrdi da Tužilaštvo nije dokazalo njegovu krivicu, ali takođe treba reći da sud to nikada nije uradio.

Krasić: To je jedna mogućnost "98 bis" da se na polovini pretresa, kad se završi sa izvođenjem dokaza Tužilaštva, pristupi tome. Samo, ja bih Vam skrenuo pažnju da u dosadašnjem toku postupka nisu bili samo dokazi Tužilaštva, nego i dokazi suda. I oni su bili izvedeni. Tako da mislim da je neuporedivo bolja situacija"

B92: Vojislav Šešelj je za ovih osam godina, a naročito u poslednjih nekoliko godina, više puta menjao izjave koje smo slušali u sudnici. Govorio je u jednom trenutku da se uopšte neće baviti izvođenjem sopstvenih dokaza, da neće dovoditi svoje svedoke. Onda je govorio da će sam sebi biti jedini svedok, a u jednom trenutku je rekao da ukoliko ne bude oslobođen po ovom pravilu, da će tražiti najmanje dve godine za pripremu odbrane. Hoće li Vojislav Šešelj u sudnicu dovoditi svoje svedoke?

Krasić: Pa, ja mislim da moramo da sačekamo ovu odluku po pravilu "98 bis". Da od te odluke praktično Vojislav Šešelj ima na repertoaru veći broj mogučnosti da odluči šta će i kako će. Ja sam optimista sa razlogom jer smatram da Tužilaštvo posle ovih 80 svedoka koje je izvelo apsolutno ništa nije uspelo da dokaže od onih tačaka optužnice koje se Vojislavu Šešelju stavljaju na teret.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Radikali zatražili oslobađanje Šešelja

Izvor: Blic, 19.Feb.2011

BEOGRAD - Učesnici međunarodnog naučnog skupa, u organizaciji Srpske radikalne stranke (SRS), zatražili su danas u Beogradu oslobađanje presednika te partije Vojislava Šešelja, koji se osam godina nalazi u pritvoru Haškog tribunala...Potrpesednik SRS-a Dragan Todorović je, pred višse od 4.000...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.