Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj

Vojislav Šešelj jedan je od osnivača Srpske radikalne stranke, rođen je 11. oktobra 1954. godine u Sarajevu.
Za tri godine uspeo je da završi prava i diplomira u Sarajevu, a postao je i najmlađi doktor nauka u SFRJ sa 25 godina.
1989. godine sa Vukom Draškovićem osniva političku stranku pod imenom Srpska narodna obnova, a naredne godine je osnovao Srpski četnički pokret koji je zabranjen. 1991. godine sa Tomislavom Nikolićem osniva u Kragujevcu Srpsku radikalnu stranku, čiji je prvi i jedini predsednik.

1993. godine dolazi do sukoba između Šešelja i Slobodana Miloševića gde se raspisuju izbori na kojima radikali beleže neuspeh. Na predsedničkim izborima 1997. godine Vojislav pobeđuje kandidata Sps Zorana Lilića sa 50,61 posto glasova, ali Republička izborna komisija poništava izbore zbog slabe izlaznosti, na ponovljenim izborima Sps kandiduje Milana Milutinovića koji pobeđuje Šešelja u drugom krugu.
Vojislav postaje potpredsednik Vlade republike Srbije 24. marta 1998. godine dok je na čelu vlade bio Mirko Marjanović. Posle nato bombardovanja i potpisivanja Kumanovskog sporazuma članovi Vlade iz Srs podnose ostavke zbog protivljenja potpisivanja sporazuma. Šešelj je najkontroverznija ličnost novije srpske istorije, glasan u skupštini, debate je znao da nastavlja i kad se kamere isključe.
Zbog ispada i loših stavova Haški sud ga je optužio za ratno huškanje, a na teret mu je stavljena i organizacija paravojnih formacija. Šešelj se sam predao 2003. godine Tribunalu. Tri godine je čekao da sud počne da mu sudi, i branio se sam u procesu koji je dugo trajao.

Dok je bio u pritvoru pisao je knjige o svetskim političkim liderima, iza sebe ima desetine napisanih knjiga. Šešelj se bavio politikom tokom svih 12 godina u pritvoru, za to vreme stranka se razjedinila i osnovala svoju Sns što saradnicima nije oprostio.
Vojislav se u pritvoru nalazio od 24. februara 2003. do novembra 2014. godine gde mu se sudilo po optužbi za nehumana dela i istrebljenje civila na teritorijama Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Iako je Srs zvanično bila opoziciona često je podržavao Sps partiju Slobodana Miloševića. Septembra 1993. godine je došlo do sukoba između Vojislava i Slobodana kada se raspisuju izbori za skupštinu Srbije gde su imali veći neuspeh. Na redovnim saveznim i lokalnim 1996. godine radikali beleže uspeh i Šešelj tada biva izabran za predsednika Opštine Zemun. Nakon što je Milošević izabran za predsednika SR Jugoslavije 1997. godine raspisani su izbori za predsednika Srbije.

Posle ponovljenih izbora Milan Milutinović kandidat Miloševića pobeđuje Šešelja. Marta 1998. godine nakon parlamentarnih izbora Šešeljevi radikali formiraju koalicionu vladu Srbije sa socijalistima i partijom Miloševićeve supruge Mirjane Marković Jugoslovenskom levicom. Razlog ulaska u vladu pravdali su tadašnjom situacijom na Kosovu i Metohiji. Juna 1999. godine posle Nato bombardovanja zemlje, Šešelj i njegovi ministri podnose ostavke u vladi Srbije. Međutim ubrzo ih povlače zbog nacionalnih interesa. Vrlo brzo radikali dobijaju ministarska mesta i u vladi SR Jugoslavije.

Na vanrednim izborima za predsednika SRJ septembra 2000. godine, kandidat Srs Tomislav Nikolić osvojio je mali broj glasova. 23. decembra iste godine na vanrednim izborima radikali doživljavaju poraz, i osvajaju 23 mandata. Septembra 2002. godine u vreme vlasti Zorana Đinđića Šešelj je na izborima za predsednika Srbije popravio rejting svoje stranke. Haški tribunal je podigao optužnicu protiv Šešelja januara 2003. godine.

Dobrovoljno se predao februara a suđenje je počelo 2007. godine koje se odugovlačilo i trajalo mnogo više nego što je trebalo. Prema optužnici Šešelj je kao politička ličnost propagirao ujedinjenje svih srpskih zemalja, u jednu državu, gde je učestvovao u regrutovanju, formiranju, i snadbevanju srpskih dobrovoljaca nazivani su četnici i šešeljevci. Objavio je veliki broj pamfleta i knjiga, stručnih i političkih tekstova. U novembru 2014. godine tribunal u Hagu je doneo odluku da zbog pogoršanja zdravstvenog stanja optuženog pušta na slobodu privremenu Vojislava na lečenje. Nakon povratka iz Haga Šešelj je u više navrata uzdrmao političku scenu i javnost. Tužilaštvo Haškog tribunala zahteva da se vrati u pritvor, što on odbija.

Posle 13. godina vratio se u skupštinu Srbije gde je na izborima lista Dr Vojislav Šešelj Srpska radikalna stranka osvojila 37.674 glasa i deset mandata. U braku je sa suprugom Jadrankom, ima četiri sina Nikolu, Aleksandra, Mihaila i Vladimira, nedavno je postao deda, dobio je unuka Vojislava.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: medio.rs, 19.Jan.2017, 22:39

SESELJ OPTUZIO TOMU Nikolic je bio spreman da izazove krvoprolice jer je nezadovoljan politickom pozicijom

SESELJ OPTUZIO TOMU Nikolic je bio spreman da izazove krvoprolice jer je nezadovoljan politickom pozicijom

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj ocenio je danas da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić, svestan toga da nema više šta da očekuje u političkom životu Srbije, slanjem "išaranog voza" na Kosovo pokušao da izazove krvoproliće i stvori situaciju u kojoj bi ga videli kao vođu i spasitelja. - Nikolić je bio spreman da izazove krvoproliće provokacijom s putničkim vozom išaranim parolama koje bi sigurno Šiptare iritirale, izazvale njihov bes i teror, ali...

Detaljnije >>


Izvor: Radio 021, 19.Jan.2017

Šešelj: Najteži protivkandidat biće mi Vučić

Šešelj: Najteži protivkandidat biće mi Vučić

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izjavio je da će mu na predsedničkim izborima najveći protivkandidat biti lider SNS Aleksandar Vučić.. On je dodao i da za njega ima kečeve iz rukava kojima će ga argumentovano napadati. "Čekamo da vidimo ko će mi iz SNS-a biti protivkandidat, verovatno će to biti Aleksandar Vučič, za njega već imam pripremljene razne argumentovane primedbe na njegovo delovanje kao predsednika vlade", rekao je Šešelj na...

Detaljnije >>

Izvor: Radio 021, 19.Jan.2017

Šešelj: Najteži kandidat biće mi Vučić

Šešelj: Najteži kandidat biće mi Vučić

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izjavio je da će mu na predsedničkim izborima najteži kandidat biti lider SNS Aleksandar Vučić.. On je dodao i da za njega ima kečeve iz rukava kojim će ga argumentovano napadati. "Čekamo da vidimo ko će mi iz SNS-a biti protivkandidat, verovatno će to biti Aleksandar Vučič, za njega već imam pripremljene razne argumentovane primedbe na njegovo delovanje kao predsednika vlade", rekao je Šešelj na konferenciji...

Detaljnije >>

Izvor: medio.rs, 19.Jan.2017

ZORAN MARJANOVIC ULAZI U POLITIKU Muz ubijene pevacice dobio PONUDU OD SESELJA

ZORAN MARJANOVIC ULAZI U POLITIKU Muz ubijene pevacice dobio PONUDU OD SESELJA

Suprug ubijene pevačice Jelene Marjanović ima mogućnost postane član Srpske radikalne stranke, jer je njen lider dr Vojislav Šešelj spreman da mu ponudi člansku kartu i primi ga u redove Radikala. - On je pod prezumpcijom nevinosti, ne vidim što bi mi smetalo da se učlani u SRS i da bude...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 19.Jan.2017

Šešelj: Da se Vučić kandiduje pa i njega da napadnem

Šešelj: Da se Vučić kandiduje pa i njega da napadnem

Lider SRS Vojislav Šešelj izjavio je da će mu na predsedničkim izborima najteži kandidat biti lider SNS Aleksandar Vučić.. On je dodao i da za njega ima kečeve iz rukava kojim će ga argumentovano napadati. "Čekamo da vidimo ko će mi iz SNS-a biti protivkandidat, verovatno će to biti Aleksandar Vučič, za njega već imam pripremljene razne argumentovane primedbe na njegovo delovanje kao predsednika vlade", rekao je Šešelj na konferenciji za novinare.

Detaljnije >>

Izvor: Cafe.ba, 19.Jan.2017

Šešelj smatra Vučića najtežim protukandidatom na predsjedničkim izborima

Predsjednik Srpske radikalne stranke (SRS) i predsjednički kandidat Vojislav Šešelj izjavio je u četvrtak da će vođa Srpske napredne...

Detaljnije >>

Izvor: Vesti-online.com, 19.Jan.2017

Šešelj: Tomislav Nikolić je planirao krvoproliće!

Šešelj: Tomislav Nikolić je planirao krvoproliće!

Predsednik Srpske radikalne stranke i predsednički kandidat radikala prof. dr Vojislav Šešelj osudio je na današnjoj konferenciji za medije ponašanje aktuelnog predsednika Tomislava Nikolića.. - Sramno je to što je predsednik spreman da napravi ogromne probleme državi i narodu, samo zbog činjenice da je lično nezadovoljan svojom političkom pozicijom - istakao je Šešelj. Šešelj smatra da Nikolić strepi da ga njegova dojučerašnja partija neće istaći...

Detaljnije >>