Hrtkovci: Muk zbog povratka Šešelja

Izvor: B92, 12.Nov.2014, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrtkovci: Muk zbog povratka Šešelja

Za vreme rata devedesetih Vojislav Šešelj, koji je nakon 11 i po godina napustio Haški tribunal bez presude, pozivao je na proterivanje Hrvata iz Hrtkovaca.

Danas je u Hrtkovcima više od 600 kuća u kojima su nekada živeli Hrvati prazno.

B92 je bio u ovom mestu, kako bi zabeležio reakcije na dolazak Šešelja u mestu koje je simbol proterivanja nesrpskog stanovništva iz Vojvodine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << devedesetih godina prošlog veka.

Prošlo je 22 godine nakon što je u centru Hrtkovaca Vojislav Šešelj, sa svojim pristalicama, pročitao spisak imena 17 Hrtkovčana, katoličke veroispovesti, od kojih su zahtevali da napuste selo. Meštani se danas nerado sećaju ovih događaja, a većina njih ne želi ništa da komentariše. Ljudski je opraštati, a ne može se zaboraviti, rekao je jedan meštanin.

Aleksa Ejić, jedan od najpoznatijih svedoka protiv Vojislava Šešelja u Hagu, za B92 kaže da je najtragičnije što nisu osuđeni pravi krivci. Kako je rekao, pravi krivci su državnici, vlasti, tih malih državica koje su nastale raspadom SFRJ, rekao je on.

Za to što nijedna država nije snosila sankcije, već će biti kažnjeni samo pojedinci za konkretna dela, Ejić smatra da je najviše kriv Haški tribunal.

Današnji povratak njegovog najpoznatijeg optuženika ne želi da komentariše.

Povratak Šešelja ne komentarišu ni meštani Hrtkovaca. U ovom selu je, prema popisu iz 1991. godine, živelo 40 odsto Hrvata, 19 odsto Mađara. Danas i jednih i drugih ima oko pet odsto. Oni koji su odbili da se isele kažu da žive u dobrim odnosima sa svojim komšijama.

Ljubiša Šurlak u Hrtkovce se doselio 1992. U Zagrebu je ostavio kuću, koju je menjao sa hrvatskom porodicom u Hrtkovcima. Tvrdi da je na to bio primoran. "Dao sam kuću u Zagrebu, komplet nameštenu od 300 kvadrata, a dobio sam ovu starudiju, koju sam i renovirao."

Na ulazu u Hrtkovce i dalje stoji tabla sa nazivom sela.

Tu tablu 1992. godine ondašnji predsednik mesne zajednice Hrtkovci Ostoja Sibinčić zamenio je drugom, na kojoj je pisalo Srbislavci.

I ovog događaja danas retko ko od meštana želi da se seti.

Predsednica Helsinškog odobra za ljudska prava Sonja Biserko izjavila je da je lider SRS Vojislav Šešelj simbol etničkog čišćenja i da je zabrinjavajuće što se njegov povratak prikazuje na "reduciran način", bez govora o zločinima zbog kojih mu je suđeno.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.