Žipe i Vestervele traže od Putina novi stav prema Siriji

Izvor: Blic, 05.Mar.2012, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žipe i Vestervele traže od Putina novi stav prema Siriji

Ministri spoljnih poslova Francuske Alen Žipe i Nemačke Gvido Vestervele pozvali su danas Vladimira Putina da ruska vlada promeni politiku prema Siriji i da prestane da podržava sirijskog predsednika Bašara Al Asada.

Žipe je u Bordou pozvao Putina da svoj povratak na mesto predsednika Rusije obeleži promenom politike prema Siriji tako što >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << će uskratiti pomoć Moskve režimu predsednika Al Asada i podržati međunarodni pritisak na Siriju, javio je AFP.

"Rusija se potpuno izolovala od ostatka međunarodne zajednice", upozorio je Žipe i pozvao Putina da sada, kada su završeni predsednički izbori u Rusiji, izmeni politiku prema Siriji.

"Pravi napredak bismo učinili kada bismo brzo izglasali rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koja bi naložila da Damask zaustavi nasilje, dozvoli pristup humanitarnoj pomoći i da počnemo da sprovodimo plan Arapske lige", kazao je Žipe.

Prema njegovim rečima, to nije nemoguće i na tome će međunarodna zajednica raditi u narednim danima.

Vestervele je u Berlinu izjavio da se nada da će Rusija uvideti da se "nalazi na pogrešnoj strani istorije" i da će preispitati svoju politiku prema Siriji sada kada su okončani predsednički izbori.

On je dodao da njegov ruski kolega Sergej Lavrov još nije dao nikakve naznake o takvoj promeni politike Moskve, javio je AP.

"Nadam se da će Rusija sada, posle izbora, uvideti da stoji na pogrešnoj strani istorije i da sirijskom narodu koji se bori za demokratiju i slobodu treba solidarnost međunarodne zajednice", rekao je Vestervele.

On je izrazio nadu da će Moskva prepoznati da promenom politike prema Siriji neće oslabiti svoj uticaj u regionu.

Povezane vesti: SAD spremne da sarađuju sa Putinom nakon izbora Uhapšeno oko 100 ljudi na protestima u centru Moskve i u Sankt Peterburgu Kosačov: Ruska spoljna politika ostaće ista Putin kroz suze proglasio pobedu na predsedničkim izborima Putin se ponaša kao da je već pobedio na izborima

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.