Rusija revoltirana dogovorom Brisela i Ukrajine

Izvor: Blic, 25.Mar.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija revoltirana dogovorom Brisela i Ukrajine

Dmitrij Medvedev, predsednik Rusije, odložio je juče na neodređeno vreme međuvladine konsultacije sa Ukrajinom nakon što je na međunarodnoj konferenciji u Briselu posvećenoj modernizaciji ukrajinskog gasovodnog sistema Moskva isključena iz tog projekta. A premijer Vladimir Putin poručio je da će Rusija zbog toga morati da preispita odnose sa EU.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />Na dan ranije održanoj konferenciji usvojena je deklaracija kojom je Ukrajina dobila 2,4 milijarde evra kredita za modernizaciju sistema za transport gasa uz obavezu da iz tog sektora iskoreni korupciju i učini ga transparentnijim.

„Sadržaj te deklaracije blago rečeno izaziva niz pitanja. Rusija mora da sagleda sve posledice njenog usvajanja”, kazao je Medvedev.

„Kao ključni faktor u razvoju ukrajinskog gasovoda navodi se obim gasa, što je vezano za otplatu kredita, ali gas ne može da se pojavi niotkuda, osim iz Rusije”, naveo je Putin, upozoravajući da je Rusija isključena iz tih pregovora. „Ukoliko se interesi Rusije budu ignorisali, bićemo prinuđeni da revidiramo principe naših odnosa”, upozorio je Putin, a usvojenu deklaraciju okarakterisao kao „nerazboritu i neprofesionalnu”.

Dogovor sa EU na konferenciji koju je ruska delegacija demonstrativno napustila prokomentarisala je i Julija Timošenko, premijer Ukrajine. „Znamo da se ruskoj delegaciji nije sve dopalo. Ali možda se Rusiji nije dopalo ni što je (fudbalski klub) Šahtjor pobedio CSKA. To nije kršenje nacionalnih interesa Rusije, to je prosto pobeda”, kazala je Julija Timošenko. Ukrajinski premijer je planirala posetu Moskvi kako bi lično zatražila od ruske vlade kredit od pet milijardi dolara. Sredstva tog kredita bi se koristila za plaćanje gasa koji kompanija „Naftogas Ukrajine” kupuje od „Gasproma”. Ali sada sve to može doći pod znak pitanja.

Ukrajina je na međunarodnoj investicionoj konferenciji predstavila plan za ulaganje više milijardi evra u povećanje kapaciteta gasovoda iz sovjetskog vremena sa 140 milijardi kubnih metara godišnje za još 60 milijardi i zatražila pomoć evropskih investitora.

Na konferenciji održanoj u Briselu potpisana je deklaracija na osnovu koje će ukrajinski sistem gasovoda postati nezavisna komercijalna kompanija-operator. Ova kompanija će određivati prihvatljive cene za transport gasa. Deklaraciju su potpisali predstavnici Evropske komisije, Ukrajine i tri međunarodne banke.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Putin preti prekidom isporuka gasa EU

Izvor: RTS, 24.Mar.2009, 14:42

Ukrajina, Evropska komisija i tri međunarodne banke potpisali deklaraciju o modernizaciji ukrajinskog sistema gasovoda. Premijer Rusije Vladimir Putin zapretio da će preispitati saradnju sa EU oko isporuka prirodnog gasa ukoliko interesi Rusije budu ignorisani. ..Ukrajinska premijerka Julija Timošenko...

Nastavak na RTS...

Rusija odlaže pregovore sa Ukrajinom

Izvor: Capital.ba, 25.Mar.2009

MOSKVA, Rusija će odložiti na neodređeno vrijeme međuvladine konsultacije sa Ukrajinom, planirane za sljedeću sedmicu, sve dok se ne razjasni pitanje gasne deklaracije koju je Kijev potpisao sa Evropskom unijom u ponedjeljak u Briselu, izjavio je ruski predsednik Dmitrij Medvedev na sjednici Savjeta...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.