Rusija pustila gas, Ukrajina ga opet zaustavila

Izvor: Politika, Tanjug, 13.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija pustila gas, Ukrajina ga opet zaustavila

Iako su juče, nešto posle deset sati, otvoreni ventili za balkanski pravac, posle nekoliko sati pokazalo se da gas ne prolazi

Od našeg dopisnika

Moskva, 13. januara – Ukrajina ne propušta gas namenjen Evropi u svoj transportni sistem, obavestio je danas premijer Rusije Vladimir Putin predsednika Evropske komisije Žozea Manuela Baroza. Putin je objasnio da je ruski gas, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je jutros pušten sa ruske strane granice, naišao na zatvoreni ukrajinski transportni sistem i ne ide prema Evropi. Prema poslednjim vestima, u Rusiju hitno stižu premijeri Slovačke i Bugarske, a premijer Putin, u centralnoj dispečerskoj stanici „Gasproma”, predložio je da se svi problemi rešavaju zajedničkim snagama ako Ukrajina ima problema sa transportnim sistemom. Ukrajinska rada (opet) raspravlja o smenjivanju predsednika Juščenka...

Iako je Rusija jutros, nešto posle deset sati, otvorila ventile za balkanski pravac, a „Gasprom” tvrdi da gas do evropskih potrošača može da stigne praktično odmah nakon otvaranja ventila sa ruske strane, ukoliko Ukrajina nije neovlašćeno ispraznila cevi, posle nekoliko sati pokazalo se da gas ne ide.

Dok se Evropa bavila pitanjem u čemu je problem, oglasila se ukrajinska kompanija „Naftogas” obaveštenjem da je zablokirala sistem zbog neprihvatljivih uslova tranzita koje joj je postavio ruski „Gasprom”. Predstavnici „Naftogasa” tvrde da ruski holding nije s njima usaglasio obim i pravac tranzita gasa što „grubo protivureči uspostavljenoj praksi sigurnog funkcionisanja tranzitnog gasovoda”.

Nešto kasnije, Oleg Dubina, direktor „Naftogasa”, objasnio je da je sistem preusmeren na domaće potrošače i da bi, da je otvoren dostup ruskog gasa, bez goriva ostalo nekoliko oblasti u Ukrajini. „Ventil nismo otvorili zato što ne postoji takva mogućnost”, objasnio je Dubina. Nije jasno zašto je sistem preusmeravan kad su cevi za Evropu i za Ukrajinu sasvim odvojene.

„Gasprom” smatra da Ukrajina nije ni planirala da obnavlja tranzit gasa i tvrdi da je poslao obaveštenje da će isporučiti 76 miliona kubnih metara tranzitnog gasa koji treba da stigne na Balkan, u Tursku i Moldaviju.

Posmatrači upravo formirane nadzorne komisije objavili su da gas ne stiže u Evropu i da je situacija vanredna. Andris Pibalgs, komesar Evropske unije za energetiku, izjavio je da EU više neće biti neutralna, „nadzorna komisija će lako utvrditi ko je kriv ako gasa ne bude”.

Aleksandar Medvedev, zamenik predsednika Saveta direktora „Gasproma”, izjavio je da Ukrajina nije pustila ruske posmatrače na svoje merne stanice kako je bilo predviđeno protokolom o kontroli tranzita, a Evropska komisija je još jednom pozvala i Rusiju i Ukrajinu da obezbede potpuni pristup posmatrača centralnim dispečerskim punktovima u Moskvi i Kijevu. Predstavnik Evropske komisije Feran Taradeljas Espuni rekao je da „posmatrači nemaju pristup centralnim dispečerskim punktovima ni u Moskvi ni u Kijevu”. Kasnije se Evropska komisija izvinila Rusiji zbog ove izjave, jer je Rusija omogućila rad posmatračima.

Bogdan Sokolovski, predstavnik predsednika Ukrajine za međunarodna pitanja energetske bezbednosti, izjavio je da Ukrajina tehnološki ne može tako brzo da obezbedi tranzit i da „današnja izjava ruske strane o tobože obnavljanju transporta gasa nosi apsolutno provokativni karakter, jer se pred ukrajinski sistem stavlja tehnološki nerealan zadatak”. Sokolovski smatra da „Gasprom” rizikuje da se nađe pred bankrotstvom zbog prekida transporta gasa preko Ukrajine, ali i da Rusija pokušava da stavi pod svoju kontrolu ukrajinski gasnotransportni sistem.

Da će biti problema moglo se videti već juče kada je predsednica ukrajinske vlade izjavila da će i dalje „koristiti tehnički gas iz Ruske Federacije. Moći ćemo da platimo onda kad budu potpisani ugovori i kada mi budemo dobijali novac za tranzit”. Prema njenim rečima, za obezbeđivanje rada sistema Ukrajina troši dnevno 21 milion kubnih metara gasa. Zanimljivo je da je tu odredbu ukrajinska strana pokušala da ubaci u protokol o monitoringu tranzita, ali da je pod pritiskom EU morala da je izbaci. Ruska strana podseća da je ugovorom određeno da je obezbeđenje tehnološkim gasom obaveza tranzitera.

Aleksandar Medvedev optužio je danas Ukrajinu da „igra kako joj se svira u SAD”, podsećajući na sporazum koji je Ukrajina napravila sa Amerikom u decembru.

Reč je o sporazumu o strateškom partnerstvu u kome se, između ostalog, kaže i da će Vašington pomoći Kijevu u razvoju energetske infrastrukture.

I dok se u Evropi sve češće govori o alternativnim putevima i izvorima gasa, Rusija rešava probleme kupovine kaspijskog i centalnoazijskog gasa kojim puni svoje gasovode. Danas je ratifikovala sporazum o izgradnji pribaltičkog gasovoda potpisan sa Kazahstanom i Turkmenijom u decembru 2007. Planira se da se njime u Rusiju transportuje gas iz nalazišta Kaspijskog mora i drugih sa teritorije Turkmenije i Kazahstana. Gasovod dug 1.600 kilometara, od kojih će samo 10 ići kroz Rusiju, a sve ostalo kroz Kazahstan i Turkmeniju, trebalo bi da počne da funkcioniše najkasnije 2010. godine.

Ljubinka Milinčić

-----------------------------------------------------------

Juščenko: Nema prepreka za tranzit

Na danas održanoj konferenciji za novinare u Kijevu predsednik Ukrajine je rekao da Ukrajina ne ometa obnovljeni tranzit gasa u Evropu i ne krade gorivo.

„Ukrajina je bila, jeste i biće pouzdan tranziter i nije uradila nijedan korak da prekine isporuke ruskog gasa u zemlje EU.”

Juščenko je dodao da „od januara 2009. Ukrajina nije nedozvoljeno uzimala gas. Nijedan kubni metar nije bio oduzet, kako 2009, tako ni 2008. godine”.

-----------------------------------------------------------

EU razočarana

Od našeg stalnog dopisnika

Brisel, 13. januara – Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo izrazio je danas razočaranje u telefonskom razgovoru sa ruskim premijerom Vladimirom Putinom zbog veoma male količine gasa upućenog prema Evropskoj uniji, saopšteno je u sedištu EK u Briselu posle najnovijih problema sa isporukom ruskog prirodnog gasa u EU.

„Predsednik Barozo izrazio je razočaranje zbog niskog nivoa gasa koji teče kroz cevi, a takođe i zabrinutost jer posmatrači EU imaju ograničen pristup”, navedeno je u saopštenju. Ipak, nešto kasnije posle podne Komisija je potvrdila da je posmatračima EU omogućen potpun pristup stanicama za kontrolu protoka gasa kroz Ukrajinu.

Premijer Češke, predsedavajuće EU, Mirek Topolanek razgovarao je sa Julijom Timošenko, premijerom Ukrajine, koja ga je informisala šta je prouzrokovalo odlaganje obnove isporuke gasa, objasnivši da je pritisak gasa koji stiže iz Rusije suviše slab. Topolanek joj je predložio da odmah kontaktira stručnjake „Evrogasa” koji su spremni da pomognu da se reše tehnički problemi u isporuci.

V. J.

-----------------------------------------------------------

Srbija uredno dobija gas

I pored informacije da je Ukrajina blokirala dotok gasa u Evropu, nadležni u Srbiji uveravaju da će i danas radijatori biti topli i da će toplane i individualni potrošači, zahvaljujući angažovanju Evropske unije, kao i do sada dobiti 4,7 miliona kubnih metara gasa iz Mađarske i Nemačke.

– Novim prekidom dotoka ruskog gasa, u Srbiji nije ugroženo snabdevanje toplana i potrošača. Suočavamo se ponovo sa jednim lošim scenarijem isporuke gasa i sudeći po rastu pritisaka za koji imamo telemetrijska očitavanja Ukrajina je zavrnula ventile na svojoj granici – ocenio je direktor „Srbijagasa” Dušan Bajatović u izjavi Tanjugu.

On je ponovio da naša zemlja ima potpisane ugovore za isporuku gasa za narednih nekoliko dana sa Mađarskom i Nemačkom i izrazio nadu da će oni biti produženi, ako bude trebalo i na duži period.

U odbrani od niskih temperatura građani Srbije stanove dogrevaju uključivanjem grejalica, klima-uređaja i termoakumulacionih peći. To je razlog zašto su juče iz EPS-a osim na štednju, apelovali i da toplane pojačaju grejanje. Domaćinstva i privreda juče su potrošili 151 milion kilovat-sati električne energije, od čega je na području koje snabdeva Elektroprivreda Srbije utrošeno 133,5 miliona.

– Zahvaljujući odličnom radu na kopovima uglja i termoelektranama, zadržana je stabilnost elektroenergetskog sistema. Potrošnja mora što pre da se smanji. Rad proizvodnih kapaciteta EPS-a je prenapregnut, jer je smanjena proizvodnja u protočnim hidroelektranama zbog manjeg dotoka usled zaleđivanja reka. Manjak između nikad veće potrošnje i rekordne proizvodnje termoelektrana EPS-a mora da se nadoknadi korišćenjem rezervi vode u akumulacijama – ističu u EPS-u.

To javno preduzeće napominje da će tokom narednih dana preduzeti sve da proizvede maksimalne količine električne energije, ali upozorava da se dogrevanje na električnu energiju stanova koji se greju preko daljinskih sistema mora zaustaviti. Zato EPS apeluje da se zbog očuvanja stabilnosti elektroenergetskog sistema odmah poboljša grejanje iz toplana i da se u stanovima obezbede propisane temperature.

Milovan Lečić, direktor Udruženja toplana, kaže da sve toplane u Srbiji rade u normalnim uslovima, što znači da nisu smanjene temperature i da greju tokom 24 časa.

– Ne sumnjam da u nekim delovima zemlje građani koriste struju da bi dogrevali stanove, ali EPS treba da kaže gde je i za koliko povećana potrošnja – napominje Lečić.

D. Spalović

[objavljeno: 14/01/2009]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Putin: Gas što pre Balkanu i Slovačkoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jan.2009

MOSKVA - Premijer Rusije Vladimir Putin, koji je posetio sedište "Gasproma", izjavio je danas da Rusija nastoji da prvo dostavi gas na Balkan i u Slovačku, najpogođenije energetskom krizom, preneo je Itar-tas...Predsednik uprave "Gasproma" Aleksej Miler pojasnio je da Rusija pokušava...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Putin: Evropa je postala talac Ukrajine

Izvor: Capital.ba, 14.Jan.2009, 14:37

MOSKVA, Evropske zemlje postale su taoci Ukrajine zbog gasnog spora sa Rusijom, izjavio je danas ruski premijer Vladimir Putin i pozvao EU da izvrši dodatni pritisak na Kijev kako bi se nastavio tranzit gasa ka Evropi. 'Zvaničnici Evropske komisije mogli bi više da iskoriste svoj uticaj na Ukrajinu...

Nastavak na Capital.ba...

Putin: Rusija je učinila sve da obnovi isporuke plina

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 14.Jan.2009

Ruski premijer Vladimir Putin izjavio je danas u Moskvi da je Rusija učinila sve što je u njenoj moći da obnovi isporuke plina i da ih je i obnovila, ali da Ukrajina spriječava tranzit. On je to kazao u razgovoru s premijerima Slovačke, Bugarske i M ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.