Putin: Ukrajina sprečava tranzit ruskog gasa!

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jan.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Ukrajina sprečava tranzit ruskog gasa!

MOSKVA - Ruski premijer Vladimir Putin izjavio je da je Rusija učinila sve što je u njenoj moći da obnovi isporuke gasa i da ih je i obnovila, ali da Ukrajina sprečava tranzit.

"S naše strane učinjeno je sve, kako bi se obnovile isporuke gasa. Uprkos političkim izjavama ukrajinske strane da ne sprečava tranzit gasa, u praksi , na poslovnom, korporativnom nivou te prepreke postoje", istakao je Putin >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u razgovoru s premijerima Slovačke, Bugarske i Moldavije u rezidenciji u Novom-Ogarjovu.

Kako je javio Itar-Tas s, Putin je istakao da je Rusija razočarana što ukrajinska strana ne poštuje sporazum o kontroli tranzita gasa.

"Žao nam je zbog toga što se dešava i činimo sve da obnovimo tranzit. Izašli smo u susret predlogu Evropske komisije i potpisali odgovarajući protokol o tranzitu. Razočarani smo time kako ga naši ukrajinski partneri poštuju ili, bolje rečeno, ne poštuju", rekao je Putin.

Ruski premijer je dodao da je ukrajinska strana saopštila da je Rusija dopremila gas na mernu stanica "Sudža" u jednostranom režimu i bez prethodnog dogovora.

"To znači da ukrajinska strana priznaje da se gas doprema. I to znači da ukrajinska strana onemogućava njegov protok preko svoje teritorije u vaše države", rekao je Putin, dodajući da to znači i da Ukrajina ne priznaje dokument koji je potpisala zajedno sa Rusijom i predstavnicima EK.

Putin je ocenio da su evropski partneri taoci spora Ukrajine i Rusije.

"Ali, taj spor o uslovima i cenama isporuka gasa je spor za samu Ukrajinu. Niko, nijedna tranzitna država nema prava da zloupotrebljava svoj položaj i korisnike dovodi u položaj taoca", naglasio je on.

U razgovoru s premijerima tri države, najpogođenije gasnom krizom, Putin je izneo mišljenje da bi članovi EK mogli da obave značajan uticaj na tranzitnu zemlju s ciljem što skorije obnove isporuka gasa u Evropu.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.