Putin zadovoljan jačanjem odnosa sa Kubom

Izvor: RTS, 02.Feb.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin zadovoljan jačanjem odnosa sa Kubom

Ruski premijer Vladimir Putin pozdravio intenziviranje rusko-kubanskog dijaloga na najvišem političkom nivou. Strateška saradnja Rusije i Kube. Potpisan niz ekonomskih ugovora.

Ruski premijer Vladimir Putin zadovoljan je intenziviranjem rusko-kubanskog dijaloga na najvišem političkom nivou. Putin se istovremeno nada da će svi dogovori koji su postignuti tokom posete šefa kubanske države Raula Kastra biti realizovani.

Na susretu sa Kastrom u Moskvi, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ruski premijer je istakao veliku važnost intenziviranja i ekonomskih kontakata, saopštila je ruska vlada.

Brat dugogodišnjeg kubanskog lidera Fidela Kastra i predsednik Državnog saveta i Saveta ministara Kube, rekao je da su razgovori koje je do sada vodio u Rusiji protekli u veoma konstruktivnoj atmosferi i da je skoro sve bilo usaglašeno.

Sa obnavljanjem i razvojem naših trgovinskih odnosa vezano je rešavanje problema koji do sada nisu rešeni, rekao je Kastro i dodao da se čine potezi u traženju forme saradnje i da je od momenta Putinove posete Kubi, 2000. godine, započeta nova etapa.

Strateška saradnja Rusije i Kube

Lideri Rusije i Kube, Dmitrij Medvedev i Raul Kastro, potpisali su 30. januara Memorandum o principima strateške saradnje a predstavnici dve zemlje potpisali su u njihovom prisustvu paket sporazuma o saradnji.

Između ostalog, potpisan je međuvladin sporazum o davanju ruskog kredita Kubi, o kreditiranju kupovine poljoprivredne i građevinske tehnike, kao i sporazum između ruskog ministarstva finansija i kubanskog ministrastva za strane investicije i ekonomsku saradnju o davanju Kubi nepovratne pomoći u prehrambenim proizvodima.

Zaključeni su sporazumi o finansiranju isporuka aviona tupoljev-204CE i prateće opreme, o saradnji na proizvodnji ruskih vozila kamaz na Kubi, a potpisana su i tri memoranduma o razumevanju - o saradnji u oblasti obrazovanja i nauke, u oblasti sporta i ribarstva.

Kastro je 28. januara doputovao u Mosvku, prvi put posle 24 godine i prvi put u funkciji šefa države, a njegova poseta traje do 4. februara.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.