Putin za bržu izgradnju Južnog toka

Izvor: NaDlanu.com, 30.Dec.2011, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin za bržu izgradnju Južnog toka

MOSKVA, 30. decembra 2011. (Beta-AP) - Predsednik Rusije Vladimir Putin je u petak pozvao državno preduzeće Gasprom da ubrza izgradnju gasovoda ispod Crnog mora što se tumači kao pokušaj pritiska na Ukrajinu, sada važnu rutu za izvoz ruskog gasa.

MOSKVA, 30. decembra 2011. (Beta-AP) - Predsednik Rusije Vladimir Putin je u petak pozvao državno preduzeće Gasprom da ubrza izgradnju gasovoda ispod Crnog mora što se tumači kao pokušaj pritiska na Ukrajinu, sada važnu rutu za izvoz ruskog gasa.Putin je direktoru Gasproma Alekseju Mileru poručio preko TV "da bi bilo preporučljivo" početi izgradnju Južnog toka krajem iduće godine, a ne tek 2013.Gasovodom Južni tok, u vlasništvu Gasproma, francuske kompanije EdF, italijanskog Enija i nemačkog Vinteršala, ruski gas će se transportovati do Južne i Istočne Evrope.Tim cevovodom koji treba da počne da radi 2015. godine, stizaće do 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje - kroz jedan krak: do Bugarske, Srbije, Madjarske, Slovenije, Austrije i Italije i - kroz drugi: do Hrvatske, Makedonije, Grčke i Turske.Rusija je ove nedelje dobila odobrenje Turske za izgradnju gasovoda po dnu Crnog mora. Južni tok koji će koštati 15 milijardi evra, biće rival evro-američkom gasovodu Nabuko za transport gasa od kaspijskog regiona do Austrije.Putinovo izjava se tumači kao pritisak na Ukrajinu sa kojom Rusija pregovara o kupovini njene gasne mreže. Ukrajina traži 20 milijardi dolara za gasovod što je, prema oceni Gasproma, previše.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.