Putin stigao u Francusku, prvi sastanak sa Makronom

Izvor: RTS, 29.Maj.2017, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin stigao u Francusku, prvi sastanak sa Makronom

Predsednik Rusije Vladimir Putin stigao je u Francusku gde ga je ispred Versajske palate dočekao novoizabrani francuski predsednik Emanuel Makron. Dva lidera su zatim ušla u dvorac gde su počeli svoj prvi sastanak, posle čega će održati konferenciju za novinare, prenosi AFP.
Putin i Makron, koji imaju različite stavove o >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ukrajini i Siriji, otvoriće potom u Versajskoj palati, rezidenciji francuskih vladara, izložbu posvećenu 300. godišnjici prve posete ruskog cara Petra Velikog Francuskoj, navodi Tas.

Na dnevnom redu razgovora u Palati su poboljšanje rusko-francuskih odnosa, ekonomska i kulturna saradnja, diskusija o situaciji u Ukrajini, Siriji, Libiji i na Korejskom poluostrvu.
Predstavnik Kremlja Jurij Ušakov rekao je novinarima da je Makron u telefonskom razgovoru predložio Putinu da zajedno posete izložbu u Versaju i "neformalno razgovaraju".
"Mi smo podržali tu ideju i verujemo da poseta Versaju nudi mogućnost za iskrenu razmenu mišljenja o mnogo problema", rekao je Ušakov, prenosi Tas.
Kako je dodao, tokom posete izložbi, dva lidera će nastaviti svoje razgovore. Za danas nema nikakvih dokumenata za potpisivanje, a Ušakov kaže da "predsednici jednostavno žele da se upoznaju i saznaju malo više jedan o drugom, pre nego što se dogovore o budućim kontaktima".
Prema planu posete, Putin će posle Versaja boraviti u Parizu, gde će posetiti ruski Kulturni i duhovni centar otvoren u oktobru prošle godine.
Putin je poslednji put posetio Francusku novembra 2015. godine, kako bi učestvovao na međunarodnoj konferenciji o klimatskim promenama u Parizu. Dva meseca pre toga, ruski predsednik je učestvovao na sastanku lidera u Parizu.
U oktobru 2016. godine postojali su planovi da ruski predsednik poseti Pariz kako bi zajedno sa tadašnjim predsednikom Francuske, Fransoa Olandom, otvorio ruski Kulturni i duhovni centar.
Put je, međutim, otkazan zbog nesuglasica Francuske i Rusije oko Sirije.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Putin stigao u Francusku, prvi sastanak sa Makronom

Izvor: Nezavisne Novine, 29.Maj.2017

PARIZ - Predsednik Rusije Vladimir Putin stigao je u Francusku gdje ga je ispred Versajske palate dočekao novoizabrani francuski predsjednik Emanuel Makron. Dva lidera su zatim ušla u dvorac gdje su počeli svoj prvi sastanak, poslije čega će održati konferenciju za novinare, prenosi AFP...Putin...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.