Putin objavio ubedljivu pobedu na izborima

Izvor: Glas javnosti, 05.Mar.2012, 03:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin objavio ubedljivu pobedu na izborima

MOSKVA - Ruska Centralna izborna komisija saopštila je preliminarne rezultate predsedničkih izbora na osnovu 75 odsto prebrojanih glasova, prema kojima je još aktuelni premijer Vladimir Putin u ubedljivom vođstvu sa 64,74 odsto osvojenih glasova birača.

Na drugom mestu je lider Komunističke partije Genadij Zjuganov koji je zasad ima 17,11 >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << odsto glasova, treći je samostalni kandidat Mihail Prohorov sa 6,92 odsto , četvrti je predsednik Liberalno-demokratske partije Vladimir Žirinovski sa 6,41 odsto, dok je poslednji lider Pravedne Rusije Sergej Mironov koji je dobio 3,73 odsto podrške.

Putin je već proglasio izbornu pobedu u nedelju oko 23 časa na Manježnom trgu u centru Moskve gde ga je oduševljeno pozdravilo više od 100.000 pristalica, a on im je zahvalio na podršci i naglasio da im je pobedu obećao, kao i da je ona bila poštena.

Putin je ocenio da su protekli izbori dokaz političke zrelosti građana Rusije, kao i da političke provokacije čiji je cilj rušenje države nemaju prođu.

"Ova pobeda bila je potrebna da bi naša zemlja bila savremena, snažna i nezavisna", rekao je Putin i pozvao sve građane da ga podrže u narednom šestogodišnjem mandatu za dobrobit cele Rusije.

Negov portparol Dmitrij Peskov izjavio je na konferenciji za novinare da Putin nikada nije isključivao razgovor sa opozicijom i da će dijalog s opozicionim liderima nastaviti i posle izbora.

"Putin je bio, jeste i ostaće potpuno pragmatičan, kako u politici tako i u drugim oblastima. A, što se tiče opozicije, ponoviću, on nikada nije isključivao važnost razgovora ni sa kim", kazao je Peskov.

Ranije po zatvaranju biračkih mesta Zjuganov se požalio novinarima na regularnost izbora, jer, prema njegovim rečima, Putin tokom predizborne kampanje nije učestvovao u debatama sa ostalim kandidatima.

Za razliku od Zjuganova, Žirinovski i Mironov čestitali su pobedu Putinu, a on im je uzvratio zahvalnosću i pozivom da zajedno rade na važnim državnim poslovima i da mu pruže podršku.

"Od srca Vam čestitam pobedu", rekao je Žirinovski dodajući da nema nikakvih sumnji u regularnost rezulatata glasanja, dok je Mironov ocenio da je Putinova pobeda "poštena i ubedljiva".

Prohorov koji bi osvajanjem trećeg mesta premašio predizborne prognoze agencija za ispitivanje javnog mnenja, rekao je da će se posvetiti formiranju svoje stranke koja će se boriti za vlast i da neće prihvatiti eventualnu Putinovu ponudu da preuzme neku funkciju u vlasti.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.