Putin obezbedio sunčano vreme za Dan pobede

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Maj.2015, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin obezbedio sunčano vreme za Dan pobede

Da bi obezbedio čisto nebo i sunčano vreme tokom proslave Dana pobede, 9. maja, predsednik Rusije Vladimir Putin će utrošiti 400 miliona rubalja (oko 6,7 miliona evra) za avionsko prskanje oblaka u okolini Moskve koktelom hemijskih agenasa u ranim jutarnjim satima, izveštavaju zapadni mediji.

Planirano je da ovaj zadatak obavi deset aviona "antonov" >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i "iljušin" , koji će poleteti iz baze Čkalovski, severno od Moskve.

Zbog ove intervencije mogla bi da budu ugrožena sela udaljena i do 90 kilometara od Moskve, koja bi se mogla naći na udaru poplava, piše britanski "Dejli mejl".

Koktel koji će obezbediti sunčan, ili bar suv dan 9. maja nad Moskvom, sastavljen je od srebrnog jodida, tečnog azota i suvog leta.

Ova tehnika se primenjuje širom sveta da bi se sprečila magla na aerodromima, preobimne štete od olujnog nevremena u velikim gradovima ili da bi se podstakle snežne padavine u skijalištima. Ovaj sistem, inače, ne funkcioniše uvek, podseća britanski list.

Tako za Dan pobede 2012. avioni nisu uspeli da raščiste tmurno nebo iznad Moskve.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Moskva: Milioni za sunčano vreme

Izvor: B92, 07.Maj.2015

Rusija će utrošiti oko 6,7 miliona evra na prskanje oblaka u okolini Moskve u ranim jutarnjim satima kako bi obezbedila sunčano vreme za Dan pobede...Planirano je da ovaj zadatak obavi deset aviona "antonov" i "iljušin" , koji će poleteti iz baze Čkalovski, severno od Moskve...Zbog ove intervencije...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.