Moskva: Milioni za sunčano vreme

Izvor: B92, 07.Maj.2015, 22:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva: Milioni za sunčano vreme

Rusija će utrošiti oko 6,7 miliona evra na prskanje oblaka u okolini Moskve u ranim jutarnjim satima kako bi obezbedila sunčano vreme za Dan pobede.

Planirano je da ovaj zadatak obavi deset aviona "antonov" i "iljušin" , koji će poleteti iz baze Čkalovski, severno od Moskve.

Zbog ove intervencije mogla bi da budu ugrožena sela udaljena i do 90 kilometara od Moskve, koja bi se mogla naći na udaru poplava, piše britanski "Dejli mejl".

Koktel >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji će obezbediti sunčan, ili bar suv dan 9. maja nad Moskvom sastavljen je od srebrnog jodida, tečnog azota i suvog leta.

Ova tehnika se primenjuje širom sveta da bi se sprečila magla na aerodromima, preobimne štete od olujnog nevremena u velikim gradovima ili da bi se podstakle snežne padavine u skijalištima.

Ovaj sistem, inače, ne funkcioniše uvek, podseća britanski list.

Tako za Dan pobede 2012. avioni nisu uspeli da raščiste tmurno nebo iznad Moskve.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Rusi prskaju nebo da ne bi padala kiša

Izvor: Radio 021, 07.Maj.2015

Rusija će utrošiti oko 6,7 miliona evra na prskanje oblaka u okolini Moskve u ranim jutarnjim satima kako bi obezbedila sunčano vreme za Dan pobede...Planirano je da ovaj zadatak obavi deset aviona "antonov" i "iljušin" , koji će poleteti iz baze Čkalovski, severno od Moskve...Zbog ove intervencije...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.