Putin i Porošenko dvaput u četiri oka

Izvor: Politika, 17.Okt.2014, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin i Porošenko dvaput u četiri oka

Na marginama evroazijskog samita u Milanu traži se rešenje za ukrajinsku krizu

Milano – Predsednici Rusije i Ukrajine Vladimir Putin i Petro Porošenko sastali su se juče dva puta u Milanu kako bi pronašli rešenje za ukrajinsku krizu. Drugi susret održan je u jednom hotelu u centru Milana, a razgovoru su prisustvovali nemačka kancelarka >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Angela Merkel i predsednik Francuske Fransoa Oland.

Predsednici Rusije i Ukrajine, Vladimir Putin i Petro Porošenko, i lideri EU sastali su se prvi put juče ujutro, na marginama evroazijskog samita u Milanu.

Putin je posle razgovora s predsednikom Ukrajine kratko izjavio da je sastanak bio „pozitivan”. „Bilo je dobro, bilo je pozitivno”, rekao je novinarima Putin uz osmeh posle razgovora sa Porošenkom, kojem su prisustvovali i nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Fransoa Oland, britanski i italijanski premijeri, Dejvid Kameron i Mateo Renci, i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da su razgovori bili „zaista teški, puni nerazumevanja, neslaganja”, ali je i pored toga „razmena mišljenja u toku”. Prema Peskovu, neki učesnici radnog doručka pokazali su „potpunu nespremnost da razumeju realnost u jugoistočnoj Ukrajini”.

Merkelova je rekla da strane nisu postigle značajan napredak u razgovorima sa Rusijom o razrešenju ukrajinskog sukoba, ali da će razgovori biti nastavljeni. „Nastavićemo razgovore. Bilo je napretka kad je reč o nekim detaljima, ali glavna tema je kontinuirano kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine”, rekla je nemačka kancelarka.

Premijer Renci rekao je posle susreta Putina i Porošenka da je učinjen izvestan napredak, ali da ostaju „mnoge razlike”, dok je Barozo razgovore ocenio kao „pozitivne i uspešne”. Barozo je rekao je da će Rusija, EU i Ukrajina nastaviti da budu u kontaktu kako bi rešili sukob na istoku Ukrajine.

On je ponovio da su ključni faktori za normalizaciju situacije u Ukrajini – prekid vatre, sprovođenje sporazuma iz Minska, kontrola granice, započinjanje političkog procesa i parlamentarni izbori u celoj zemlji, uključujući i jugoistok zemlje.

Italijanski premijer, koji je i upriličio sastanak sa Barozom, rekao je da su Nemačka, Francuska i Italija zatražile uspostavljanje međunarodne kontrole na granici Ukrajine i Rusije.

Teški pregovori: Vladimir Putin, Mateo Renci, Petro Porošenko i Angela Merkel (Foto Beta)

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompaj ocenio je da ima pozitivnih dešavanja u pogledu rešavanja ukrajinske krize

 „Ono što smo se već dogovorili jeste protokol iz Minska o prekidu vatre, pri čemu mirovni plan ima ključni značaj”, rekao je Rompaj, koji je dodao da su ključne reči „sprovođenje, sprovođenje, sprovođenje”.

Prema njegovim rečima, lideri su se na radnom doručku saglasili da će nastaviti razgovore o dva glavna pitanja u vezi s ukrajinskom krizom, a to su organizovanje izbora u predstojećim sedmicama i mesecima i nadgledanje rusko-ukrajinske granice.

Ruski predsednik Vladimir Putin i nemačka kancelarka Angela Merkel imaju ozbiljna neslaganja povodom uzroka sukoba u Ukrajini, saopštio je juče ujutro, posle susreta dvoje lidera u Milanu, Kremlj. „I dalje postoje ozbiljna neslaganja koja se tiču nastanka ukrajinskog sukoba i uzroka onoga što se trenutno događa”, rekao je Putinov portparol, javile su ruske agencije.

Putin i Merkelova su razgovarali preksinoć u Milanu na marginama evroazijskog samita. Putin i Merkelova sastali su se četiri sata nakon što je prvobitno bilo planirano. Peskov je dodao da je razgovor je trajao dva i po sata.

Tas je naveo da se Putin sastao i sa bivšim italijanskim premijerom Silvijom Berluskonijem, ali detalji razgovora zasad nisu poznati.

Susret Putina i Berluskonija, koji se nalazi u kućnom pritvoru pošto je proglašen krivim za utaju poreza, moguć je pošto je italijanski sud odobrio bivšem premijeru da provede noć izvan svoje vile.

Predsednik Rusije Vladimir Putin održao je, uprkos višečasovnom kašnjenju, više neformalnih sastanaka sa evropskim liderima, javili su italijanski mediji. Ruskog predsednika su kamere snimile kako ulazi u prostoriju gde se održavala večera baš u trenutku kad je govor držao predsednik Evropskog saveta Herman van Rompaj.

Holandski premijer Mark Rute takođe se susreo sa Putinom, od kojeg je, kako je naveo, zatražio „maksimalnu saradnju” u istrazi pada aviona „Malejža erlajns”, koji je oboren 17. jula iznad istočne Ukrajine sa 298 putnika i članova posade .„Upravo sam razgovarao sa predsednikom Putinom u Milanu i zatražio maksimalnu saradnju na rešenju misterije MH-17”, napisao je Rute na društvenoj mreži „Tviter”.

Oland: Sporazum o gasu nadohvat ruke

Milano – Izvestan napredak u sporu oko isporuke ruskog gasa Ukrajini postignut je danas u Milanu, tokom sastanka predsednika Ukrajine i Rusije, održanom uz posredovanje lidera Francuske i Nemačke. „Postigli smo izvestan napredak o pitanju gasa, dogovorili smo se o novim kriterijumima za ugovore o isporuci gasa, i sada treba da se dogovorimo o izvorima finansiranja, o novcu za finansiranje ugovora”, rekao je ukrajinski predsednik Petro Porošenko na završetku tog sastanka.

Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je da je sporazum o gasu „zaista nadohvat ruke”.

Ruski predsednik Vladimir Putin prekjuče je zapretio da će prekinuti dostavljanje gasa tokom zime ukoliko se uskoro ne postigne dogovor za rešenje spora.

EU se nada da će konačno rešiti spor o ukrajinskom dugu Rusiji i budućim isporukama gasa na pregovorima s predstavnicima Moskve i Kijeva u Briselu u utorak. Beta

Tanjug

objavljeno: 17.10.2014

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.