Putin-Porošenko: Pozitivno, ali...

Izvor: B92, 17.Okt.2014, 08:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin-Porošenko: Pozitivno, ali...

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas da je sastanak sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom i liderima EU bio "pozitivan".

Međutim, uprkos takvoj Putinovoj oceni nema značajnijeg napretka u razrešavanju ukrajinske krize, navela je agencija Rojters. "Bilo je dobro, bilo je pozitivno", rekao je novinarima Putin uz osmeh.

Putin je to izjavio posle razgovora kojem su prisustvovali i nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Fransoa Oland, britanski premijer Dejvid Kameron i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

Premijer Italije Mateo Renci rekao je posle susreta Putina i Porošenka da je učinjen izvestan napredak, ali da ostaju "mnoge razlike".

Putin i Merkelova su, takođe, konstatovali da u njihovim mišljenima po pitanju ukrajinske krize i dalje postoje ozbiljna razmimoilaženja.

"I dalje poštoje ozbiljna razmimoilaženja oko ocene unutrašnjeg sukoba u Ukrajini kao i oko dubokih uzroka onoga što se sada tamo dešava", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Razgovori o ukrajinskoj krizi biće nastavljeni u takozvanom normandijskom formatu, rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, prenela je ruska agencija Tas.

Normandijski format podrazumeva učešće četiri strane - Putina, Porošenka, Merkelove i Olanda. Iako nije došlo do bilateralnog susreta Putina i Porošenka, takva mogućnost nije isključena, rekao je Peskov.

Putin je kasno sinoć razgovarao sa nemačkom kancelarkom u Milanu, na margini evro-azijskog samita, pošto je doputovao je sinoć iz Beograda.

"Tokom ovog dužeg i detaljnog razgovora (dva i po sata) Putin i Merkelova pažljivo su proverili sprovođenje sporazuma potpisanog u Minsku ", rekao je Peskov.

Sporazum potpisan 5. septembra, uspostavio je prekid vatre na istoku Ukrajine između separatista i snaga vernih Kijevu, i redovno se krši.

Nemačka kancelarka već je sinoć razgovarala sa Porošenkom kada su njih dvoje izrazili žaljenje zato što više tačaka sporazuma iz Minska nije sprovedeno, iako su ih obe strane prihvatile, prema navodima jednog izvora bliskom ukrajinskoj vladi.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kremlj: Nesuglasice Putina i Merkel oko Ukrajine

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Okt.2014

Ozbiljne nesuglasice i dalje postoje po pitanju ukrajinske krize između ruskog predsednika Vladimira Putina i nemačke kancelarke Angele Merkel, izjavio je noćas portparol Kremlja Dmitrij Peskov neposredno posle sastanka dva lidera u Milanu..."I dalje poštoje ozbiljna razmimoilaženja oko ocene unutrašnjeg sukoba...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.