Putin danas sa vođama Evropske unije

Izvor: Blic, 21.Dec.2012, 11:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin danas sa vođama Evropske unije

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovara danas u Briselu sa liderima Evropske unije o spornim pitanjima energetike, o ratu u Siriji, a na tapteu će biti i ruska vlast zbog oštrog postupanja prema opoziciji.

Za Putina glavna tema današnjih razgovra su propisi EU o energetskom tržištu čiji je cilj da se podstakne konkurencija, a koje je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Moskva opisala kao diskriminatorski prema ruskoj državnoj kompaniji Gasprom.

Evropski zvaničnici su upozorili da će prema evropskim propisimia Gasprom morati da dozvoli drugim proizvodjačima gasa pristup budućem gasovodu Južni tok.

Propis Evropske unije "Treći energetski paket" zabranjuje proizvodjačima da imaju vlasništvo nad tranzitnim postrojenja kao što su gasovodi.

Gasprom je takođe pod istragom EU da se utvrdi da li je prekršio propise o konkurenciji time što je vezao cene gasa sa cenama nafte.

Putinov savetnik za spoljne poslove Juri Ušakov rekao je da će u centru samita Rusija-EU biti energetska pitanja.

On je rekao da je Putin pokrenuo pitanja vezana za "Treći energetski paket" tokom svojih razgovora prošlog meseca sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, kada je izrazio nadu da će ona i drugi evropski lideri prihvatiti ruske argumente.

"Nadamo se da će razgovori sa vodećim zvaničnicima EU biti konstruktivni i da će se naći način da se izadje iz ćorsokaka", rekao je Ušakov u brifingu za novinare.

Rusija smatra da će propisi EU obeshrabriti Gasprom da investira u gasovode i skladišta gasa ako njegova infranstruktura bude na raspolaganju drugima. Zato Rusija nije voljna da "trećim stranama" dozvoli prispup svojim gasovodima, a posebno Južnom toku.

Još jedna tema razgovora biće ruski zahtev za ukidanje viza za putovanje svojih državljana u EU zemlje. Zvaničnici EU smatraju da je zbog poroznih ruskih granica sa njenim bivšim sovjetskim susedima za sada nemoguće uvesti bezvizni režim, dok Kremlj kritikuje EU zbog toga što toliko odugovlači po tom pitanju.

Među temama iz sveta dominiraće pitanje Sirije. Rusija je nasledila staro sovjetsko saveznistvo sa Sirijom i Moskva podržava predsednika Bašara al Asada od kada je počela pobuna protiv njega marta 2011. godine a, zajedno sa Kinom, vetom je blokirala u UN tri rezolucije sa sankcijama protiv Damaska.

Putin je međutim, uoči putovanja u Brisel rekao na konferenciji za štampu da Rusija uvidja potrebu za promenom u Siriji.

Evropski zvaničnici će najverovatnije pokrenuti pitanje oštrog ophođenja Putinove vlasti sa opozicijom u Rusiji, uključujući hapšenja, pretrage kuća opozicionih aktivista i represivne zakoni protiv demonstranata i nevladinih organizacija.

Povezane vesti: Danas u Briselu završni godišnji samit EU Vučić: Srbija će se rukovoditi svojim interesima Obama prihvatio poziv Putina da dođe u Rusiju Tači u petak o susretu s Dačićem u Skupštini Kosova Putin: Ulazak Rusije u EU nerealan
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Putin danas sa vođama Evropske unije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Dec.2012

BRISEL -..Ruski predsednik Vladimir Putin razgovara danas u Briselu sa liderima Evropske unije o spornim pitanjima energetike, o ratu u Siriji, a na tapetu će biti i ruska vlast zbog oštrog postupanja prema opoziciji...Za Putina glavna tema današnjih razgovora su propisi EU o energetskom tržištu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Putin sa liderim EU

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.Dec.2012

Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovara danas u Briselu sa liderima Evropske unije o spornim pitanjima energetike, o ratu u Siriji, a kako je navedeno tema će biti oštro postupanje prema opoziciji. Za Putina glavna tema današnjih razgovra su propisi EU o energetskom tržištu čiji je cilj...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.