Putin: Sankcije mogu imati i prednosti za Rusiju

Izvor: Večernje novosti, 15.Nov.2014, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Sankcije mogu imati i prednosti za Rusiju

Sankcije ne nanose samo gubitke, već mogu imati i nekih prednosti za Rusiju, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. "Možemo li da procenimo gubitke koje su sankcije nanele Rusiji? To je prilično teško. U izvesnom smislu, to su stvarni gubici", rekao je Putin u intervjuu za nemački TV kanal ARD. "Ipak, postoje i neke prednosti: restrikcije nametnute nekim ruskim kompanijama za kupovinu određene robe iz zapadnih država, iz Evrope i SAD, podstakle su nas da tu robu sami proizvodimo", >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << istakao je Putin, a preneo TASS. "Ugodan život, kada sve što je trebalo da radimo jeste da proizvodimo naftu i gas, a sve ostalo kupujemo je stvar prošlosti", rekao je Putin. Prema njegovim rečima, Rusija raspolaže naučnim i tehnološkim resursima, koji joj omogućavaju da "nezavisno rešava bilo koje tehnološko pitanje, uključujući sferu odbrane". Prema podacima Evropske komisije, gubici nastali zbog ruskih protivmera procenjuju se na pet do šest milijardi evra, istakao je Putin. "Situacija sa takozvanim sankcijama šteti globalnoj ekonomiji i štetna je najviše po odnose Rusije i EU", rekao je ruski predsednik. "U ovom slučaju, ona je u suprotnosti sa međunarodnim pravom, koje upravlja ekonomskim odnosima, principima Svetske trgovinske organizacije i dogovorima koje pokušavamo da postignemo na samitu G20. Ona je u direktnoj suprotnosti", dodao je Putin. Putin je rekao da su očekivanja Rusije da će se situacija promeniti na bolje i ukrajinska kriza okončati. "Naravno da želimo da imamo normalne odnose sa našim partnerima, uključujući SAD i Evropu", rekao je Putin. Putin je naveo da Rusija neće zahtevati ranije vraćanje zajma od tri milijarde dolara koje je pozajmila Ukrajini prošle godine, naveo je AFP. Ruski predsednik je, međutim, dodao da bi ruska državna banka Gasprombank mogla da zahteva ranije vraćanje zajma datog ukrajinskoj energetskoj kompaniji Naftogas.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Putin: Sankcije kao prednost za Rusiju

Izvor: Mondo, 15.Nov.2014

Sankcije ne nanose samo gubitke, već mogu imati i nekih prednosti za Rusiju, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin...Foto: AP Photo/RIA Novosti, Alexei Druzhinin.."Možemo li da procenimo gubitke koje su sankcije nanele Rusiji? To je prilično teško. U izvesnom smislu, to su stvarni gubici", rekao...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.