Putin: Sankcije mogu imati i prednosti za Rusiju

Tanjug

15. 11. 2014. u 16:09

Sankcije ne nanose samo gubitke, već mogu imati i nekih prednosti za Rusiju, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin

Sankcije ne nanose samo gubitke, već mogu imati i nekih prednosti za Rusiju, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

"Možemo li da procenimo gubitke koje su sankcije nanele Rusiji? To je prilično teško. U izvesnom smislu, to su stvarni gubici", rekao je Putin u intervjuu za nemački TV kanal ARD.

"Ipak, postoje i neke prednosti: restrikcije nametnute nekim ruskim kompanijama za kupovinu određene robe iz zapadnih država, iz Evrope i SAD, podstakle su nas da tu robu sami proizvodimo", istakao je Putin, a preneo TASS.

"Ugodan život, kada sve što je trebalo da radimo jeste da proizvodimo naftu i gas, a sve ostalo kupujemo je stvar prošlosti", rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, Rusija raspolaže naučnim i tehnološkim resursima, koji joj omogućavaju da "nezavisno rešava bilo koje tehnološko pitanje, uključujući sferu odbrane".

Prema podacima Evropske komisije, gubici nastali zbog ruskih protivmera procenjuju se na pet do šest milijardi evra, istakao je Putin.

"Situacija sa takozvanim sankcijama šteti globalnoj ekonomiji i štetna je najviše po odnose Rusije i EU", rekao je ruski predsednik.

"U ovom slučaju, ona je u suprotnosti sa međunarodnim pravom, koje upravlja ekonomskim odnosima, principima Svetske trgovinske organizacije i dogovorima koje pokušavamo da postignemo na samitu G20. Ona je u direktnoj suprotnosti", dodao je Putin.

Putin je rekao da su očekivanja Rusije da će se situacija promeniti na bolje i ukrajinska kriza okončati.

"Naravno da želimo da imamo normalne odnose sa našim partnerima, uključujući SAD i Evropu", rekao je Putin.

Putin je naveo da Rusija neće zahtevati ranije vraćanje zajma od tri milijarde dolara koje je pozajmila Ukrajini prošle godine, naveo je AFP.

Ruski predsednik je, međutim, dodao da bi ruska državna banka Gasprombank mogla da zahteva ranije vraćanje zajma datog ukrajinskoj energetskoj kompaniji Naftogas.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Mis_Pigi

15.11.2014. 16:59

Rusija nikad ne može propasti, dok Amerika može da upadne u dubiozu iz koje se nikad ne može izvući, i kao davljenik može da izazove nuklearni rat

Deda Milojko

15.11.2014. 17:48

U Pravu je gospodin Putin!Zapad je korumpiran, licemeran i nepoverljiv.Rusija ce sigurno izaci mnogo jaca posle ovih sankcija.Pametan je Putin i blago Rusima za njega.

čiča

15.11.2014. 17:55

Jedan od ciljeva amerike je slabljenje Evrope a to se najlakše postiže nanošenjem štete upravo toj Evropi ,još neki mesec sankcija i Evropa je u recesiji od koje se neće skoro oporaviti a to je upravo ono što amerika hoće da potpuno potčini svojim interesima Evropu

Mikiboy

15.11.2014. 20:28

@čiča - Cica!Nece biti bas tako.Evropa ce se uskoro otrgnuti od Amerike.Pitanje je samo gde ce"puci"Hoce li to biti Nemacka,Francuska ili mozda Italija.Onda ce vecina zemalja slediti taj primer.Sankcije nece dugo a Evropi je spas u Rusiji.Evropa se sada ponasa bas kao "mlada"sa dva prosca.

Radovan

16.11.2014. 05:49

@čiča - Ako Francuska isporuci ratne brodove Rusiji to ce biti pocetak "pucanja", a kako stvari stoje , isporucice ih.

vlada

15.11.2014. 20:05

Kakva je iskušenja Rusija imala kroz istoriju, nijedna katolička država to ne bi prevazišla i nekako kao da je "naučila" i svikla na izazove! Raduje me ova distasnca sa "zapadom"!Bravo Putine!

janko

16.11.2014. 09:03

Voleo bih da kako je rekao Putin i ucini. Zbogom Evropo. Treba samo da dodju do podataka koliko je Amerika ugasila firmi u Kanadi, i odma bi im bilo jasno zasto se ameri toliko mesaju u Evropu. Njima je cilj da je oslabe, pa potom da nametnu svoja pravila. Nazalost u tome su donekle uspeli, Evropa je sama sebi uvela sankcije, a potom sledi recesija koja ce Evropu dotuci, samo ne bi trebalo kriviti Rusiju za to, vec svoju kratkovidost. Glupa politicka elita u Evropi, steta je nenadoknadiva.

Wauuu

17.11.2014. 03:19

@janko - A sta je Putin radio do sada,nije on od juce na vlasti,,ima najnesposobnije ministre/izuzetak je Srbija/ 10 godina ni repom nisu mrdnuli,,uvoze sve osim leda,,drze se flase i to je sve,,ulazu milijarde u oruzje ,umjesto da zive kao S.Arabi,,Kuvajt, vidite ko gradi po Srbiji,sta bi bilo lose da neki Kuznjecov ili car Putin gradi Beograd na vodi ,ili neki princ iz Sibira,,sve je bolje nego rat ,mislim da je to zelja vecine Rusa da zive kao Emirati ili Oman,Katar.,a Amerika im upravo to nudi...