Putin: Postignut dogovor o najvažnijim pitanjima

Izvor: Politika, 12.Feb.2015, 11:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Postignut dogovor o najvažnijim pitanjima

Novi sporazum iz Minska predviđa između ostalog prekid vatre od 15. februara, zatim povlačenje svih stranih naoružanih grupa, vojne opreme i mašinerije iz Ukrajine i razoružavanje svih nelegalnih grupa, prenela je agencija Tas

MINSK – Četvoro lidera uspelo je da se tokom maratonskog sastanka, započetog u sredu, dogovore o najvažnijim pitanjima, rekao je danas predsednik Rusije Vladimir Putin. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

Putin je rekao da je dogovoreno da se uspostavi primirje od 15. februara, dogovoreno je povlačenje teškog naoružanja, zatim da Ukrajina treba da sprovede ustavne reforme u vezi poštovanja prava stanovništva na istoku Ukrajine.

„Uprkos svim teškoćama u pregovaračkom procesu, uspeli smo da se dogovorimo o glavnim pitanjima”, rekao je novinarima Putin posle razgovora koji su trajali više od 15 sati, prenela je agencija Tas s.

------------------------------------------

Postignut sporazum, usvojena dva dokumenta

MINSK – U Minsku su danas posle 17 sati pregovaranja završeni razgovori lidera Rusije, Ukrajine, Francuske i Nemačke kao i razgovori Kontakt grupe koji su rezultirali usvajanjem novog sporazuma.

Novi sporazum iz Minska predviđa između ostalog prekid vatre od 15. februara, zatim povlačenje svih stranih naoružanih grupa, vojne opreme i mašinerije iz Ukrajine i razoružavanje svih nelegalnih grupa, prenela je agencija Tas s.

Primenu sporazuma nadziraće Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

U Minsku su, kako je rekao ruski predsednik Vladimir Putin, usvojena dva dokumenta.

Kontakt grupa je potpisala jedan dokument, koji je, kako je rekao ruski predsednik, paket mera čiji je cilj primena sporazuma iz Minska.

Drugi dokument nije potrebno da bude potpisan i reč je o izjavi ruskog, ukrajinskog i francuskog predsednika i nemačke kancelarke o njihovoj podršci tom procesu.

„Uprkos svim teškoćama u pregovaračkom procesu, uspeli smo da se dogovorimo o glavnim pitanjima”, rekao je novinarima Putin posle razgovora.

Putin je rekao da je dogovoreno da se uspostavi primirje od 15. februara, dogovoreno je povlačenje teškog naoružanja, zatim da Ukrajina treba da sprovede ustavne reforme u vezi poštovanja prava stanovništva na istoku Ukrajine.

Agencija AP je prenela da je Putin izjavio da se on i ukrajinski predsednik Petro Porošenko nisu saglasili u vezi ocene situacije na ključnim područjima.

Putin je rekao da proruske snage smatraju da su ih ukrajinske snage opkolile i da očekuju od njih da se predaju, dok se Ukrajina ne slaže s tim.

Putin je dodao da su se on i Porošnko saglasili da treba razjasniti situaciju.

Porošenko je rekao da su se sve strane saglasile da se pomogne Ukrajini da povrati kontrolu na granici sa Rusijom, prenela je agencija AP.

Portparol nemačke vlade Stefan Zajbert istakao je posle razgovora da je postignuti sporazum dao nadu jer predviđa obustavu vatre od 15. februara i povlačenje teškog naoružanja.

„Posle 17 sati, pregovori u Minsku su završeni: primirje počinje 15. februara u 00.00 časova, zatim povlačenje teškog naoružanja. U tome leži nada”, napisao je na tviteru portparol.

Nemački ministar spojlnih poslova Frank Valter Štajnmajer rekao je da sporazum takozvane „normandijske četvorke” nije ono što je Nemačka želela, ali da je to bio neophodan korak dalje od nasilja, prenela je agencija Rojters.

„Najvažnije je da su se Moskva i Kijev dogovorili o prekidu vatre...mi smo ojačali dogovor iz Minska iz seprembra prošle godine”, rekao je on.

I francuski predsednik Fransoa Oland ocenio je posle razgovora da sporazum postignut u Minsku daje ozbiljnu nadu razrešenju ukrajinske krize.

Olakšanje posle dogovora: Merkel i Oland u Minsku

„To je ozbiljna nada i veliko olakšanje za Evropu”, rekao je Oland.

Oland je rekao da je dogovor o primirju postignut ali da je još mnogo posla ostalo da se uradi kako bi bio primenjen sporazum iz Minska.

Porošenko je rekao posle razgovora da će primirje biti uspostavljeno u subotu na nedelju bez ikakvih uslova.

Paket mera za primenu sporazuma iz Minska

MINSK – U Minsku su danas, posle 17 sati pregovaranja, završeni razgovori lidera Rusije, Ukrajine, Francuske i Nemačke, kao i razgovori Kontakt grupe, koji su rezultirali usvajanjem dva dokumenta, od kojih je prvi naslovljen „Paket mera za primenu sporazuma iz Minska”, izvestili su ruski mediji.

Dokument, koji je potpisala Kontakt grupa sadrži 13 tačaka, od kojih prva glasi: „Hitan i sveobuhvatan prekid vatre u određenim područjima oblasti Donjecka i Luganska i njegova striktna implementacija počev od 12 sati (po kijevskom vremenu), 15. februara 2015”, javio je Međunarodni servis vesti Sputnik.

Druga tačka podrazumeva povlačenje teškog naoružanja obe strane na lokacije na pođednakom rastojanju od linije razdvajanja, kako bi se stvorila bezbednosna zona najmanje 50 kilometara širine za artiljerijske sisteme kalibra 100mm i više, zona bezbednosti od 70 kilometara širine za višestruke raketne bacače i zona od 140 kilometara širine za višestruke raketne bacače „tornado-s”, „uragan” i „smerč” i taktičke raketne sisteme „točka-U”.

Ukrajinske snage treba da se povuku sa sadašnje linije angažovanja, a oružane formacije iz oblasti Donjecka i Luganska sa linije, saglasno Memorandumu iz Minska od 19. septembra 2014.

„Povlačenje pomenutog teškog naoružanja treba da počne ne kasnije od drugog dana nakon prekida vatre i da se završi u roku od 14 dana”, stoji u dokumentu.

U dokumentu se navodi da će OEBS promovisati proces uz podršku Trilateralne kontakt grupe.

Treća tačka dokumenta sadrži specijalnu odredbu koja se odnosi na „efikasan monitoring i verifikaciju režima prekida vatre” koju će OEBS sprovoditi upotrebom svih neophodnih tehničkih sredstava, uključujući satelite, dronove, radare i druge sisteme.

Sporazum iz Minska u četvrtoj tački poziva na donošenje zakona o specijalnom statusu jugoistočnih oblasti Donjecka i Luganska, a ukrajinski parlament Vrhovna Rada, mora da donese zakon o specijalnom statusu u roku od 30 dana.

Peta tačka poziva na amnestiju za sve osobe u vezi događaja na nekoliko područja Donjecka i Luganska, šesta na oslobađanje svih nepravedno utamničenih po principu „svi za sve”, a sedma na obezbeđivanje nesmetanog dopremanja humanitarne pomoći.

U osmoj tački ističe se „puna obnova socijalnih i ekonomskih veza” uključujući isplatu socijalnih davanja i penzija.

Kijev će, takođe, obnoviti bankarski sistem u istočnim oblastima Donjecka i Luganska i postoji mogućnost „stvaranja međunarodnog mehanizma za transfer novca”.

Deveta tačka se odnosi na uspostavljanje kontrole granica, a prema desetoj sve strane oružane grupe, vojna oprema i plaćenici treba da napuste Ukrajinu pod kontrolom OEBS.

Takođe, poziva se na razoružavanje svih ilegalnih grupa, preneo je TAS S.

Jedanaesta tačka odnosi se na „implementaciju ustavnih reformi u Ukrajini sa novim Ustavom koji treba da stupi na snagu do kraja 2015, a kojim se predviđa decentralizacija kao ključni element”.

U aneksu dokumenta navedeno je pravo na jezik samoopredljenja i pravo lokalnih vlasti da sklapaju sporazume sa centralnim vlastima o ekonomskom, socijalnom i kulturnom razvoju u određenim područja Donjecke i Luganske oblasti.

„Vlada će pružiti podršku za socijalni i ekonomski razvoj određenih područja oblasti Donjeck i Lugansk i pomoći prekograničnu saradnju između njih i Rusije”, navodi se u paketu mera.

Dvanaesta tačka odnosi se na sprovođenje izbora u Donbasu pod pokroviteljstvom Trilateralne kontakt grupe, a trinaesta poziva na intenziviranje delatnosti Kontakt grupe.

Dokument su potpisali predstavnici Kontakt grupe - izaslanica Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Heidi Tagliavini, bivši predsednik Ukrajine Leonid Kučma i ambasador Rusije u Kijevu Mihail Zurabov, kao i lideri Donjecka i Luganska, Aleksandar Zaharčenko i Igor Plotnicki.

Tanjug

objavljeno: 12.02.2015

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Putin: Postignut dogovor o najvažnijim pitanjima

Izvor: Nezavisne Novine, 12.Feb.2015

MINSK - Četvoro lidera uspjelo je da se tokom maratonskog sastanka u Minsku, započetog u srijedu, dogovori o najvažnijim pitanjima, rekao je predsjednik Rusije Vladimir Putin...Putin je rekao da je dogovoreno da se uspostavi primirje od 15. februara, dogovoreno je povlačenje teškog naoružanja,...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.