Šta piše u dogovoru iz Minska

Izvor: B92, 12.Feb.2015, 08:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta piše u dogovoru iz Minska

Vladimir Putin, Petro Porošenko, Angela Merkel i Fransoa Oland postigli su dogovor o obustavi vatre na istoku Ukrajine nakon maratonskih pregovora u Minsku.

Obustava vatre na istoku Ukrajine stupa na snagu u ponoć 15. februara, rekao je Vladimir Putin.

Kako navode ruski mediji, potpisani sporazum obuhvata povlačenje teškog naoružanja, izlazak inostranih grupa iz zemlje, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i ustavne reforme u Ukrajini i dodeljivanje posebnog statusa Donjeckoj i Luganskoj oblasti.

Putin je ipak rekao i da Kijev odbija da pregovara sa samoproglašenim narodnim republikama Donjeck i Lugansk.

Fransoa Oland je izjavio da je postignut globalni dogovor o prekidu vatre i politički dogovor o ukrajinskoj krizi, kao i da su i pobunjenici pristali da potpišu sporazum s Kijevom.

Kako navodi Raša tudej na ruskom, u sporazumu se ponavljaju neki detalji iz prošlogodišnjeg mirovnog sporazuma, među kojima je politička reforma u Ukrajini koja bi osigurala poseban status za oblasti pod kontrolom pobunjenika.

"Sputnjik" javlja da bi teška artiljerija trebalo da se povuče sa istoka Ukrajine u narednih 14 dana, kao i da bi sve inostrane naoružane jedinice, njihova oprema i plaćenici trebalo da u tom roku napuste Ukrajinu, čime bi rukovodio OEBS:

Dokument predviđa razoružavanje "svih ilegalnih grupa u Ukrajini", kao i ustavne reforme u zemlji do kraja godine.

Ukrajinski parlament bi trebalo da odobri zakon kojim će Donbas dobiti poseban status u narednih 30 dana, a obaveza je i ponovno uspostavljanje bankarskog sistema na istoku zemlje.

Takođe, Kijev i pobunjenici moraju da razmene zarobljenike po principu "svi za sve" u roku od pet dana nakon povlačenja trupa.

Pregovori u Minsku trajali su skoro 17 sati.

Jedna novinarka koja je tokom cele noći pratila maratonske pregovore u Minsku prevezena je u bolnicu.

Mediji su u 8 h objavili da je sastanak završen, ali je nemačka kancelarka Angela Merkel nakon petnaestak minuta izjavila da je bila u pitanju kratka pauza i pregovarači su se vratili u salu. Tokom pauze, ukrajiniski predsednik Petro Porošenko izjavio je da još nema dobrih vesti.

Sastanak se održavao iza zatvorenih vrata.

U dokumentu, u koji je imao uvid Rojtersov reporter, navodi se da bi prekid vatre na istoku Ukrajine trebalo da stupi na snagu 14. februara, u šta je uključeno povlačenje teškog naoružanja i stvaranje tampon-zone. Rojters ističe da taj dokument možda nije zvanična verzija sporazuma.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Minsku i dalje traju teški pregovori o krizi u Ukrajini

Izvor: NTV.rs, 12.Feb.2015

KIJEV – Predstavnik ministra spoljnih poslova Ukrajine Jevgenij Perebeinos rekao je rano jutros za ukrajinsku televiziju da se u Minsku vode teški pregovori o rešenju krize za Ukrajinu.. „Razgovori su teški, ali postoji nadu u uspeh“, rekao je on.. Agencija Tas s prenela je da predsednik Vladimir...

Nastavak na NTV.rs...

Porošenko:Još uvek bez dobrih vesti

Izvor: B92, 12.Feb.2015

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko rekao je u Minsku da još uvek nema dobrih vesti i optužio je Rusiju da predlaže neprihvatljive uslove sporazuma...Porošenko je dodao da još uvek "ima nade" za uspeh pregovora, prenosi AFP...Predsednik Ukrajine u Minsku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.