Putin: Korejsko poluostrvo na ivici šireg sukoba

Izvor: RTS, 01.Sep.2017, 10:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Korejsko poluostrvo na ivici šireg sukoba

Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je zabrinutost zbog eskalacije tenzija između SAD i Severne Koreje i pozvao na uzdržanost i dijalog, da bi se izbegao "sukob širih razmera" na Korejskom poluostrvu.
"Probleme regiona treba rešavati samo direktnim dijalogom svih uključenih strana bez prethodnog uslovljavanja", naveo je Putin u saopštenju objavljenom uoči samita zemalja Briksa, koji se održava >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od 3. do 5. septembra u Kini.

Putin je rekao da provokacije, pritisci i vojna i uvredljiva retorika, dovode do ćorsokaka i dodao da verovanje da će se samo pritiscima zaustaviti nuklearni i balistički program Pjongjanga "pogrešno i uzaludno". 
Ruski predsednik je ocenio da se Korejsko poluostrvo trenutno nalazi na "ivici sukoba širih razmera" i ponovo pozvao da se podrži mapa puta koju su predložili Moskva i Peking za smirivanje krize.
Moskva i Peking više puta su predložili dupli moratorijum, istovremeni prekid ispaljivanja severnokorejskih nuklearnih i balističkih raketa s jedne strane i prekid zajedničkih američko-južnokorejskih manevara s druge strane.
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je u sredu u telefonskom razgovoru sa svojim američkim kolegom Reksom Tilersonom apelovao da se ne pribegava vojnoj sili protiv Severne Koreje posle njenog najnovijeg lansiranja rakete iznad Japana.
Pjongjang je u utorak ispalio raketu koja je nadletela sever Japana, što je dodatno povećalo tenzije.
Severna Koreja je upozorila da će slediti još ispaljivanja raketa u Pacifik, a SAD su juče demonstrirale silu vežbama sa ubojitom municijom u Južnoj Koreji.
Te vežbe usledile su posle redovnih zajedničkih godišnjih manevara SAD i Južne Koreje, koje Severna Koreja doživljava kao provokaciju i pravda svoje vojne ambicije potrebom da se zaštiti od SAD.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Putin: Korejsko poluostrvo na ivici šireg sukoba

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 01.Sep.2017

Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je zabrinutost zbog eskalacije tenzija između SAD i Severne Koreje i pozvao na uzdržanost i dijalog, da bi se izbegao "sukob širih razmera" na Korejskom poluostrvu. "Probleme regiona treba rešavati samo direktnim dijalogom svih uključenih strana bez prethodnog...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.