Putin: Bez gasnog spora sa susedima

Izvor: B92, 01.Jan.2011, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Bez gasnog spora sa susedima

Moskva -- Premijer Rusije Vladimir Putin je izjavio da očekuje da će početak 2011. proći bez gasnih i naftnih sporova sa susednim zemljama.

On je ukazao da je Rusija umnogome izašla u susret svojim partnerima, što ju je "koštalo prilično velikih para".

Putin je naglasio da su Ukrajina i Belorusija ispunile sve obaveze u okviru postojećih sporazuma.

Nesporazumi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oko cena isporuka i tranzitnih tarifa između Moskve i Belorusije i Ukrajine dovodili su u prošlosti do prekida ruskih isporuka nafte i prirodnog gasa u Evropu, obično oko 1. januara, kada ističu sporazumi, podsetio je Rojters.

Ništa od niže cene?

Minsk je tražio od Rusije da ne povećava cenu gasa za 2011. na 210-220 dolara za 1.000 kubnih metara, na čemu je Moskva insistirala. Belorusija sada plaća svega 190 dolara za 1.000 kubika gasa, u poređenju sa prosečnom cenom za EU od 308 dolara. Prvi zamenik premijera Belorusije Vladimir Semaško je izjavio da se Minsk nada da će, za mesec i po do dva, sklopiti sporazum sa Rusijom o nižim cenama gasa.

Ovoga puta Rusija, koja isporučuje približno četvrtinu potreba Evropske unije (EU) u gasu, i te dve bivše sovjetske republike, uspevaju da bez prekida snabdevaju EU ruskom sirovom naftom i gasom, uprkos nekim neslaganjima.

Putin je prošle sedmice razgovarao telefonom sa premijerom Belorusije Sergejem Sidorskim o spornom gasnom sporazumu u kojem Minsk traži sniženje cene u 2011.

Zvanični predstavnik ruskog "Gasproma" Sergej Kuprijanov je, međutim, izjavio da sniženja cena gasa za Belorusiju u 2011. neće biti, jer takvog sporazuma nema, a da će realnost jedinstvenog ekonomskog prostora biti uzeta u obzir u sporazumima za 2012. i 2013.

Te dve zemlje svake godine prave izmene u svom petogodišnjem gasnom sporazumu, koji ističe na kraju 2011. Argument Belorusije, zbog čega bi trebalo da plaća nižu cenu za ruski gas, odnosi se na formiranje zone slobodne trgovine sa Rusijom.

Rusija i Belorusija su ranije ovog meseca, takođe, sklopile sporazum o carinama na izvoz ruske nafte, koji je ublažio strahovanja od prekida izvoza nafte.

Rusija i Ukrajina su, takođe, potpisale sporazum, u okviru kojeg će godišnji tranzit gasa u EU preko te zemlje iznositi najmanje 112 milijardi kubnih metara, u sledećih pet godina.

Potencijalni prekid ruskih isporuka energenata tokom ove zime zadao bi veliki udarac EU zbog povećane potrošnje, usled hladnog talasa koji je zahvatio taj region.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Putin: Bez gasnog spora sa susjedima

Izvor: Capital.ba, 02.Jan.2011, 09:37

MOSKVA, Premijer Rusije Vladimir Putin je izjavio da očekuje da će početak 2011. proći bez gasnih i naftnih sporova sa susjednim zemljama. On je ukazao da je Rusija umnogome izašla u susret svojim partnerima, što ju je 'koštalo prilično velikih para'. Putin je naglasio da su Ukrajina i Bjelorusija...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.