Svet

Subota, 01.01.2011.

16:31

Putin: Bez gasnog spora sa susedima

Premijer Rusije Vladimir Putin je izjavio da očekuje da će početak 2011. proći bez gasnih i naftnih sporova sa susednim zemljama.

Izvor: Tanjug

Default images

On je ukazao da je Rusija umnogome izašla u susret svojim partnerima, što ju je "koštalo prilično velikih para".

Putin je naglasio da su Ukrajina i Belorusija ispunile sve obaveze u okviru postojećih sporazuma.

Nesporazumi oko cena isporuka i tranzitnih tarifa između Moskve i Belorusije i Ukrajine dovodili su u prošlosti do prekida ruskih isporuka nafte i prirodnog gasa u Evropu, obično oko 1. januara, kada ističu sporazumi, podsetio je Rojters. Ovoga puta Rusija, koja isporučuje približno četvrtinu potreba Evropske unije (EU) u gasu, i te dve bivše sovjetske republike, uspevaju da bez prekida snabdevaju EU ruskom sirovom naftom i gasom, uprkos nekim neslaganjima.

Putin je prošle sedmice razgovarao telefonom sa premijerom Belorusije Sergejem Sidorskim o spornom gasnom sporazumu u kojem Minsk traži sniženje cene u 2011.

Zvanični predstavnik ruskog "Gasproma" Sergej Kuprijanov je, međutim, izjavio da sniženja cena gasa za Belorusiju u 2011. neće biti, jer takvog sporazuma nema, a da će realnost jedinstvenog ekonomskog prostora biti uzeta u obzir u sporazumima za 2012. i 2013.

Te dve zemlje svake godine prave izmene u svom petogodišnjem gasnom sporazumu, koji ističe na kraju 2011. Argument Belorusije, zbog čega bi trebalo da plaća nižu cenu za ruski gas, odnosi se na formiranje zone slobodne trgovine sa Rusijom.

Rusija i Belorusija su ranije ovog meseca, takođe, sklopile sporazum o carinama na izvoz ruske nafte, koji je ublažio strahovanja od prekida izvoza nafte.

Rusija i Ukrajina su, takođe, potpisale sporazum, u okviru kojeg će godišnji tranzit gasa u EU preko te zemlje iznositi najmanje 112 milijardi kubnih metara, u sledećih pet godina.

Potencijalni prekid ruskih isporuka energenata tokom ove zime zadao bi veliki udarac EU zbog povećane potrošnje, usled hladnog talasa koji je zahvatio taj region.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

14 h

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

1 d

Podeli: