Obaveštajac S. Arabije s Putinom

Izvor: B92, 04.Dec.2013, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obaveštajac S. Arabije s Putinom

Moskva -- Šef obaveštajne službe Saudijske Arabije princ Bandar bin Sultan razgovarao ponovo u Rusiji s predsednikom Vladimirom Putinom o sukobu u Siriji.

Ovo je njihov drugi susret iza zatvorenih vrata ove godine.

U saopštenju Kremlja od utorka uveče kaže se da je Sultan razgovarao s Putinom o situaciji na Bliskom istoku i pripremama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za sirijsku mirovnu konferenciju planiranu da se održi u januaru u Ženevi, preneo je AFP.

"Oni su detaljno razgovarali o situaciji u Siriji, uključujući i pripreme za konferenciju 'Ženeva 20", kaže se u saopstenju bez navođenja detalja.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je saopštilo danas da je sa princom Sultanom o predstojećoj konferenciji razgovarao i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

"Isknuta je potreba da se osigura da regionanalni problemi budu rešeni na osnovu poštovanja Povelje UN i u skladu s međunarodnim zakonom", kaže se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova.

Nakon višemesečnog odlaganja, mirovna konferencija "Ženeva 2", čiji je cilj dogovor o okončanju građanskog rata u Siriji, biće održana 22. januara u Ženevi, a za pregovaračkim stolom naći će se predstavnici sirijske vlade i opozicije.

Sirijski konflikt je dalje zaoštrio odnose između Moskve i Rijada, s obzirom da Rusija odbija da prekine saradnju s režimom sirijskog predsednika Bašara al-Asada a Saudijska Arabija otvoreno podržava pobunjenike, navela je francuska agencija.

Saudijska Arabija je krajem oktobra odbila stolicu u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija dan nakon što je izabrana u to telo rekavši da UN nisu sposobne da reše sporove širom sveta i da Saudijska Arabija nema drugi izbor već da odbije mesto u Savetu bezbednosti, sve dok se to telo ne reformiše i ne preuzme odgovornost u očuvanju mira i bezbednosti u svetu.

Sultan se prethodno sastao s Putinom 31. jula i okolnosti tog sastanka su pokrivene velom misterije što je izazvalo veliki interes u arapskom svetu, preneo je AFP.

Diplomate na Bliskom istoku su rekle da je Putin odbacio predlog princa Sultana da Moskva prestane da podržava Asada a zauzrat će Rijad od Moskve naručiti naoruženje u vrednosti od 15 milijardi dolara. Prema nekim izvorima, Putin je odbio taj predlog, prenela je francuska agencija.

Kremlj je kasnije negirao da su Putin i Sultan razgovarali o vojnoj saradnji ili bilo kakvim dogovorima.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Saudijska Arabija i Izrael razvijaju novi ''super Stuxnet''?

Izvor: Informacija.rs, 05.Dec.2013, 10:55

Saudijska Arabija i izraelska obaveštajna agencija Mosad postigle su dogovor o razvoju novog malvera koji će biti mnogo destruktivniji od ozloglašenog malvera Stuxnet koji je naneo ogromnu štetu iranskom nuklearnom programu, javila je iranska novinska afencija Farsnews. Citirajući neimenovane izvore...

Nastavak na Informacija.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.