NATO i Rusija o Kosovu

Izvor: B92, 04.Apr.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO i Rusija o Kosovu

Vladimir Putin (FoNet, arhiva)

Bukurešt -- Vladimir Putin kazao je, na samitu Saveta Rusija-NATO u Bukureštu, da je na primeru Kosova međunarodnom pravu zadat udarac.

Ruski predsednik je pozvao članice Alijanse da poštuju međunarodno pravo. Član ruske delegacije u Bukureštu je ruskim medijima preneo da je Putin rekao da "Rusija nastavlja i nastaviće da stoji na poziciji zaštite temelja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << međunarodnog prava", preneo je Itar-Tas.

"U poslednje vreme ne jednom smo se susretali sa situacijom kada je međunarodnom pravu nanet udarac, bombardovali su Jugoslaviju, jednostrano je priznato Kosovo", rekao je taj predstavnik ruske delegacije navodeći reči ruskog predsednika, prenela je agencija RIA Novosti.

"Mi smatramo da je neophodno i dalje očuvati sistem međunarodnog prava", rekao je sagovornik ruske državne agencije i dodao da se predsednik Rusije ponovo založio za neophodnost postojanja multipolarnog sveta.

Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer izjavio je da veruje da će se razgovori o Kosovu između NATO i Rusije nastaviti.

On je, posle sednice Saveta NATO-Rusija, naveo da razgovore treba nastaviti jer između NATO-a i Rusije postoje različita mišljenja o tom pitanju. "Uloga NATO-a, uloga KFOR-a na Kosovu, bila je i biće na bazi rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244, ukoliko, naravno, Savet bezbednosti ne odluči drugačije, i tu nema neslaganja", rekao je Shefer.

Prema njegovim rečima, prisutnost KFOR-a na Kosovu i njegova uloga u zaštiti manjina ne postavljaju se kao pitanje.

"Naša neslaganja su fundamentalnija, ali NATO se ne bavi priznavanjem Kosova, to je u nadležnosti svake države pojedinačno. Prisustvo NATO-a na Kosovu nije mesto nesporazuma", zaključio je Shefer.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Putin ponovio podršku Abhaziji i Južnoj Osetiji

Izvor: Blic, 03.Apr.2008, 20:37

Ruski predsednik Vladimir Putin ponovio je danas svoju podršku gruzinskim separatističkim teritorijama Južnoj Osetiji i Abhaziji, pošto su lideri NATO rekli da će Gruzija jednog dana moći da uđe u članstvo zapadne vojne alijanse.....Putin je poslao liderima tih regiona pisma u kojima je rekao...

Nastavak na Blic...

Putin: NATO nije agent demokratije

Izvor: Blic, 04.Apr.2008

Širenje NATO do granica Rusije predstavlja pretnju za tu zemlju i nisu dovoljna obećanja da taj blok nije uperen protiv Rusije, rekao je juče Vladimir Putin, ruski predsednik posle samita NATO-Rusija u Bukureštu.....Ruski predsednik ukazao je i na pogrešnu tezu prema kojoj se proširenjem Alijanse...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.