Izvor: Blic, 03.Apr.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin ponovio podršku Abhaziji i Južnoj Osetiji

Ruski predsednik Vladimir Putin ponovio je danas svoju podršku gruzinskim separatističkim teritorijama Južnoj Osetiji i Abhaziji, pošto su lideri NATO rekli da će Gruzija jednog dana moći da uđe u članstvo zapadne vojne alijanse.



Putin je poslao liderima tih regiona pisma u kojima je rekao da Moskva deli njihove brige da bi Gruzija silom mogla da povrati te teritorije, ako bi, ili kada >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bi, ušla u NATO, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Svaki pokušaj da se izvrši politički, ekonomski ili čak vojni pritisak na Abhaziju i Južnu Osetiju neće postići cilj i biće kontraproduktivan", napisao je Putin u pismima.

Ruski predsednik se oštro protivio ulasku dve bivše sovjetske republike, Gruzije i Ukrajine u NATO i upozorio je zapadnu vojnu alijansu da bi Rusija, čak mogla da uperi svoje nuklearne rakete ka Ukrajini, ukoliko se ona pridruži NATO-u ili dozvoli da deo američkog štita bude postavljen na njenoj teritoriji.

SAD, Kanada i zemlje centralne i istočne Evrope podržale su pristup Gruzije i Ukrajine u Akcioni plan za pristup, koji predstavlja ulaznicu za članstvo u NATO.

Međutim, Nemačka, Francuska i još neke druge zemlje bile su protiv toga, strahujući da bi takav korak mogao da ugrozi odnose sa Rusijom, glavnim energetskim snabdevačem evropskog kontinenta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.