Makron Putinu: Žalim zbog vašeg veta u SB UN

Izvor: B92, 13.Apr.2018, 21:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makron Putinu: Žalim zbog vašeg veta u SB UN

Francuski predsednik Emanuel Makron razgovarao je telefonom s predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

Kako je saopšteno iz Makronovog kabineta, on je tom prilikom izrazio zabrinutost zbog pogoršanja situacije u Siriji i pozvao na intenzivniji dijalog Pariza i Moskve s tim u vezi.

"Predsednik Francuske pozvao je na održavanje i intenziviranje dijaloga s Rusijom kako bi se u Siriju vratili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mir i stabilnost", navodi se u saopštenju Jelisejske palate, prenosi Rojters.

Makron, koji je juče izjavio da Francuska ima dokaz da je sirijska vlada koristila hemijsko oružje u napadu prošle nedelje, u razgovoru s Putinom izrazio je i žaljenje jer je Rusija upotrebila veto u Savetu bezbednosti UN i "time sprečila jedinstven i čvrst odgovor" UN posle navodnog hemijskog napada u Istočnoj Guti, zaključuje se u saopštenju, navode francuski mediji.

Prema saopštenju Kremlja o današnjem telefonskom razgovoru Makrona i Putina, dva predsednika su naložila svojim ministrima odbrane i spoljnih poslova da održavaju bliske kontakte kako bi se ublažile tenzije u Siriji, prenosi Tas s.

"Dve strane su nastavile da razmenjuju stavove o trenutnoj situaciji u Siriji koja je eskalirala nakon tvrdnji o navodnoj upotrebi hemijskog oružja u gradu Dumi", navodi se u saopštenju Kremlja.

Putin je u razgovoru, stoji u saopštenju, pozvao na sprovođenje temeljne i nepristrasne istrage o incidentu u sirijskom gradu Dumi, i na izbegavanje neosnovanih optužbi protiv bilo koga dok se istraga ne završi.

"Najvažnije je uzdržati se od nesmotrenih i opasnih koraka koji bi predstavljali grubo kršenje Povelje UN i imali nepredvidive posledice", saopštio je Kremlj.

Kako se u saopštenju dodaje, predsednici Rusije i Francuske pozdravili su odluku o slanju misije Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) u Siriju, a razgovarali su i o mogućoj bilateralnoj saradnji u pružanju pomoći u radu te misije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.