Bela kuća: Putin kriv za obaranje aviona iznad Ukrajine

Izvor: Politika, 26.Jul.2014, 10:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bela kuća: Putin kriv za obaranje aviona iznad Ukrajine

VAŠINGTON – Bela kuća je saopštila da je ruski predsednik Vladimir Putin „kriv” za obaranje malezijskog aviona iznad ratne zone u Ukrajini i ponovila da sa EU i G7 radi na uvođenju novih sankcija Moskvi.

„Ono što takođe znamo jeste da je avion 'Malezija erlajnsa' oboren raketom koja je ispaljena sa zemlje. Ispaljena je sa zemlje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u području koje se nalazi pod kontrolom separatista i gde Ukrajinci, zapravo, nisu sami koristili protivavionsko oružje u tom trenutku”, izjavio je portparol Bele kuće Džoš Ernest.

„Zato smo mi zaključili da su Vladimir Putin i Rusi krivi za ovu tragediju”, dodao je on.

Potpredsenik SAD Džozef Bajden razgovarao je juče sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom o istrazi o toj nesreći, kao i o političkoj dinamici u Ukrajini, navela je Bela kuća u odvojenom saopštenju koje prenosi Rojters.

„Predsednik Porošenko je istakao da će, uprkos raspuštanju vladajuće koalicije u ukrajinskom parlamentu, vlada nastaviti rad na ključnim ekonomskim reformama”, saopštila je Bela kuća.

„Porošenko je, takođe, obavestio potpredsednika Bajdena da je Rusija nastavila da snabdeva separatiste teškim naoružanjem i opremom i da se na ukrajinske vojnike sve više puca sa ruske strane granice”, navela je Bela kuća.

Bajden rekao Porošenku i da SAD rade sa EU i G7 na uvođenju novih sankcija Rusiji zbog „krajnje destabilizujućih i neodgovornih postupaka u Ukrajini”.

Ebot: Ima još ljudskih ostataka na mestu rušenja aviona

KANBERA – Više od nedelju dana nakon pada malezijskog putničkog aviona u istočnoj Ukrajini još ima ljudskih ostataka na mestu nesreće, izjavio je danas australijski premijer Toni Ebot.

Većina od 298 putnika i članova posade boinga 777 avio kompanije „Malezija erlajns”, na letu Amsterdam-Kuala Lumpur, koji su poginuli 17. jula kada je avion oboren raketom, bili su Holanđani, 28 su bili australijski državljani, a devet je imalo stalne boravišne dozvole u Australiji.

Ebot šalje 190 pripadnika australijske federalne policije i manji broj pripadnika Australijskih odbrambenih snaga (ADF) koji će učetstvovati u operaciji obezbeđivanja mesta nesreće koju će predvoditi Holanđani.

„Australijski zvaničnici su juče ponovo imali pristup mestu nesreće. Tamo ima još tela. I upravo zbog toga je važnije nego ikad da tamo bude poslat međunarodni tim”, izjavio je Ebot.

On je objasnio da će Australija učestvovati samo u obezbeđivanju ostataka i pružanju pomoći u istrazi i da se neće mešati u sukobe i politiku u Ukrajini, navodi AFP.

„Želiim da istaknem da se radi o humanitarnoj misiji. Ostali mogu učestvovati u politici istočne Evrope ako to žele, ali naša jedina briga je da pokupimo tela svojih državljana i da ih vratimo kući”, istakao je premijer Ebot.

„Kada je u pitanju ovako velika humanitarna operacija normalno je i prirodno da vojska pruži pomoć i mnoge zemlje su već poslale svoje vojnike”, kazao je Ebot, dodajući da se to, pre svega, odnosi na holandske i malezijske vojnike.

On je rekao da sa svakim danom kada mesto nesreće nije obezbeđeno postoji veći rizik od propadanja tela zbog izloženosti raznim elementima.

„Zato hoćemo to da obavimo što je brže moguće i zato sada istražujemo sve opcije u Ukrajini”, dodao je Ebot.

Tanjug

objavljeno: 26.07.2014.
Pogledaj vesti o: Vašington,   Evropska Unija,   Oboren ruski avion

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Bela kuća: Putin kriv za obaranje aviona

Izvor: Radio 021, 26.Jul.2014

Bela kuća je saopštila da je ruski predsednik Vladimir Putin "kriv" za obaranje malezijskog aviona iznad ratne zone u Ukrajini i ponovila da sa EU i G7 radi na uvođenju novih sankcija Moskvi.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.