Završen pretres amandmana na set pravosudnih zakona

Izvor: RTS, 17.Dec.2015, 20:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen pretres amandmana na set pravosudnih zakona

Poslanici republičkog parlamenta završili su pretres blizu 400 amandmana na devet zakonskih predloga iz oblasti pravosuđa i tri iz oblasti zdravstva.
U Skupštini Srbije se raspravljalo o nešto manje od 300 amandmana koji su podneti na set pravosudnih zakona, među kojima je i Zakon o izvršenju i obezbeđenju. Poslanici su na početku iskoristili pravo da postavljaju pitanja predstavnicima vlasti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Poslanici opozicije kritikovali su odredbe u predloženom zakonu o izvršenju i obezbeđenju o ponovnom uvođenju žalbe, dostavljanju pismena izvršnim dužnicima i izvršenju nad zaradama, platama i penzijama, dok je argument vladajuće većine bio da taj akt stavlja u ravnopravan odnos poverioce i dužnike.
Ministar pravde Nikola Selaković ocenio je rešenje prema kome izvršenje na zaradi, plati ili penziji može da se sprovede u visini do dve trećine, odnosno do njihove polovine ako je njihov iznos jednak ili manji od minimalne zarade, dobrim.
"“Braniti ovakvu odredbu nije jednostavno, ali je zakon zakon prema svakom. Ovo rešenje je dobro, izdvaja kategoriju lica sa najnižim zaradama”", rekao je Selaković, pošto je poslanik Pokreta za preokret Janko Veselinović predložio da izršenje bude do jedne trećine zarade, plate ili penzije, odnosno do njihove polovine ako je njihov iznos jednak ili manji od minimalne zarade.
Selaković je u raspravi o amandmanima na taj zakonski predlog upitao kako nikome ne padne na pamet da pita kolika su potraživanja samohranih majki kojima očevi njihove dece nisu uplaćivali alimentaciju.
Pošto je Veselinović rekao da njegov predlog treba da bude usvojen ako je Vlada Srbije socijalno odgovorna, budući da brojni građani neće imati mogućnost da plate komunalne usluge, Selaković je odgovorio da je licemerno kada neko kritikuje odredbu koju je donela parlamentarna većina koju je podržavao.
"“Prava briga o građanima je kada nivo nezaposlenosti sa 25 spustite na 18 odsto i kada ćete je politikom vlade smanjiti na ispod 15 odsto, kada se kriminalnom privatizacijom ne uništava srpska privreda, a ličemerno je kada kritikuje neko jednu odredbu koju je donela parlamentarna većina koju je podržavao. Ta odredba je prepisana iz važećeg zakona"”, istakao je ministar.
Naprednjak Veroljub Arsić rekao je da predloženi zakon stavlja u ravnopravan odnos poverioce i dužnike.
"“Ako se poslanici stave samo na jednu stranu onda ih pitam da li je u pitanju čisti politički interes, demagogija ili želja da se pomogne"”, rekao je Arsić.
SDS je u raspravi predložio da se briše institut žalbe, koji se ponovo uvodi predloženim zakonom, s obrazloženjem da će smanjiti efikanost postupka.
"Verujem da ćemo za dve ili tri godine, pošto će se zakon primenjivati tek od jula sledeće godine, biti svedoci da je izvršni postupak usporen i da ćemo opet morati da razmišljamo o promeni zakona”", rekao je Slobodan Homen iz te stranke, na šta mu je Selaković odgovorio da žalba ne postoji u važećem zakonu, ali da i pored toga postoji problem sa izvršenjima.
Poslanici DS-a su kritikovali rešenje koje predviđa samo jedan pokušaj dostave sudske pošte pre isticanja na oglasnu tablu, a stava su da bi trebalo da bude predviđen i drugi pokušaj.
Selaković je rekao da je predloženi način dobar, te najavio da se radi na tome da se građanima u buduće omogući da ukucavanjem jedinstvenog matičnog broja na određeni portal mogu da dobiju informaciju da li je na nekoj oglasnoj tabli nekog suda u Srbji istaknuta neka vrsta poziva i koji je poziv u pitanju.
Takođe, na sednici treba da se razmatraju amandmani na izmene i dopune Zakona o javnom beležništvu, dopune Zakona o sudijama i na dopune Zakona o javnom tužilaštvu.
Zatim treba da se razmotre amandmani na izmene i dopune Zakona o Visokom savetu sudstva, Zakona o Državnom veću tužilaca, Zakona o pravosudnoj akademiji, kao i na izmene i dopune Zakona o sudskim taksama. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Usvojeno još osam zakona iz oblasti pravosuđa

Izvor: Studio B, 18.Dec.2015, 09:32

Skupština Srbije usvojila je danas još osam zakona iz oblasti pravosuđa...Reč je o izmenama zakona o javnom beležništvu, o uređenju sudova, o sudijama, o javnom tužilaštvu, o Visokom savetu sudstva (VS S), o Državnom veću tužilaca (DVT), o Pravosudnoj akademiji i o sudskim taksama...Ranije...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.