VOJNA PARADA: Politički balans Srbije

Izvor: BKTV News, 14.Okt.2014, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VOJNA PARADA: Politički balans Srbije

Dolazak predsednika Ruske Federacije Vladimira Vladimiroviča Putina sa visokim državnim i privrednim zvaničnicima 16. oktobra na vojnu paradu u Beograd je po svemu važna manifestacija za Srbiju. Posmatrano sa medijskog i političkog gledišta, to će biti jedan od ključnih svetskih događaja. Ujedno to je i znak poštovanja Rusije prema Srbiji u borbi protiv fašizma kada su pre sedam decenija zajedničkim snagama oslobađali Beograd.

Istraživanja agencije „Faktor plus“ >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << pokazuju da Srpska napredna stranka (SNS) ima ubedljivu podršku građana (50,5 odsto glasača), a dolazak predsednika Rusije Vladimira Putina 71 odsto ispitanika ocenjuje kao pozitivan događaj. Dakle, Putinov dolazak u Srbiju je i priznanje sadašnje vlade i predsednika Tomislava Nikolića za vođenje odmerene – izbalansirane spoljne politike.
Postavlja se pitanje da li poseta Srbiji na vojnoj paradi povodom 70-to godišnjice oslobođenja Beograda, uz obraćanje ruskog Predsednika Vladimira Putina predstavlja politički i međunarodni „plus” ili „minus”? Objektivno, reč je o pozitivnom potezu srpske države koja će biti racionalno tretirana, posebno što Srbija od početka 2015. godine preuzima predsedavanje OEBS-om koji je bitno uključen u krizu u Ukrajini i druge međunarodne krize.
Srbija pokazuje da ima svoj međunarodni integritet i da je sposobna da se vešto brani od svih oblika političkih pritisaka. Putinova poseta biće pozitivna, jer daje signal za skorašnju normalizaciju odnosa EU sa Rusijom i omogućuje stvaranje povoljnije evropske politike. Beznačajne su opcije za plasiranje negativnih konotacija Putinove posete, posebno zbog toga što bivši SSSR nije bio „hegemon” prema Srbiji i bivšoj Jugosalviji, ni 1945. godine, niti kasnije, već saveznik u borbi protiv fašizma i veoma značajan akter u borbama za oslobođenje Beograda 1944. godine.
U intervjuu datom TV kanalu „Rusija 24“ predsednik Srbije Tomislav Nikolić je između ostalog rekao: „Evropa insistira na delu sporazuma o pristupanju EU koji se tiče spoljne politike. Ali, uvek postoje izuzeci. U suštini, Evropa nema zajedničku spoljnu politiku ni o jednom pitanju“…“Ako postoje izuzeci, oni treba da budu za sve, pa i za Srbiju, a Srbija će ispuniti sve normalne uslove da bi postala član EU“. Naime, Nikolić smatra da Srbija nije podeljena kao Ukrajina, gde je „deo za ulazak u EU, a deo za Rusiju, a Srbija želi da bude i sa EU i sa Rusijom.
Principijelna, a ne „udvorička” politika Srbije u odnosima između EU i Rusije omogućava joj da dobije potreban kredibilitet. Ovakva spoljna politika Srbije sigurno će doneti nove investicione, finansijske i trgovačke benefite koji neće biti neprimećeni na Zapadu. Pošto je Srbija i njena vlada okrenuta ka EU, stabilnost odnosa sa Ruskom Federacijom daje pozitivnu real-politčku ocenu. Ovo je dobar potez i za vladu Aleksandra Vučića da ojača poverenje u javnosti i da se vidi da Srbija ima prijatelje i saveznijke. Istorija je pokazala da države koje nemaju moćne saveznike neretko su marginalizovane i ponižavane od velikih sila na različite načine.
Tomislav Kresović
Predrag Prokopljević
The post VOJNA PARADA: Politički balans Srbije appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka,   Vojna parada

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.