UOČI FORMIRANJA VOJSKE KOSOVA STIGAO ODGOVOR EU: Poštujte sporazume sa Evropskom unijom i Beogradom

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Dec.2018, 12:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UOČI FORMIRANJA "VOJSKE KOSOVA" STIGAO ODGOVOR EU: Poštujte sporazume sa Evropskom unijom i Beogradom

Pozicija Evropske unije je veoma jasna povodom formiranja kosovske vojske, mi delimo stav NATO, a to je da proces transformacije bezbednosnih snaga Kosova treba da bude inkluzivan i dugoročan, u skladu sa Ustavom, kazao je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici. 

- Pozivamo Kosovo da poštuje sve sporazume koji su postignuti 2013. sa EU i Beogradom. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Naša pozicija je jasna i tu poziciju ne menjamo - istakao je Fabrici novinarima u EU info centru.

Fabrici dodaje da Evropska unija ostaje da glavni "sponzor" dijaloga između Beograda i Prištine, napominjući da je ova faza izazovna.

- Vidim da su lideri na obe strane posvećeni dijalogu, potvrđujući da ne postoji alternativa tome. To je poruka koju smo mi čuli od njih i to je poruka koju smo čuli i na Savetu ministara EU, kada su ministri spoljnih poslova država članica EU potvrdili značaj dijaloga i ponovili poverenje Federiki Mogerini da bude ključni medijator - kazao je on.

Takođe, Fabrici podseća da se EU protivi taksama koje je Priština uvela za srpske proizvode, koje su, prema njegovim rečima, u suprotnosti sa CEFTA ali i u suprotnosti sa ŠP koji EU ima sa Kosovom.

BONUS VIDEO: Ovo su NAJOPASNIJI avioni današnjice

- Mi ubeđujemo Prištinu da ukine te takse, a to je radio i komesar Han posećujući BG i PR prošle nedelje - naglašava Fabrici.

Povodom tvrdnji Prištine da Beograd postavlja mnoge trgovinske barijere za kosovske proizvode, Fabrici odgovara da je "Han čak predložio pregovarački sto za trgovinske sporove".

- Nastavićemo da upravljamo procesom i da postavljamo platformu koja će omogućiti da problem bude rešen - zaključio je Fabrici.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Fabrici: EU jasna, Kosovo da poštuje Ustav

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Dec.2018

Pozicija Evropske unije je veoma jasna povodom formiranja kosovske vojske, mi delimo stav NATO, a to je da proces transformacije bezbednosnih snaga Kosova treba da bude inkluzivan i dugoročan, u skladu sa Ustavom, kazao je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici..."Pozivamo Kosovo da poštuje sve sporazume...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.