Tužba protiv republikanskog kongresmena zbog napada na krivični proces protiv Trampa

Izvor: VOA, 11.Apr.2023, 21:27

Tužba protiv republikanskog kongresmena zbog "napada" na krivični proces protiv Trampa

Okružni tužilac Menhetna Alvin Breg u utorak je podnio tužbu protiv republikanskog člana Predstavničkog doma Džima Džordana da bi zaustavio, kako je naveo, "neustavan napad" na krivični proces protiv bivšeg predsjednika Donalda Trampa u Njujorku. Breg, tužilac u Trampovom slučaju, optužio je Džordana za "kampanju zastrašivanja i napada" zbog podizanja optužnice protiv Trampa. “Kongres nema validnu zakonsku svrhu da vodi široku kampanju maltretiranja u znak odmazde zbog istrage okružnog tužioca i krivičnog gonjenja gospodina Trampa u okviru njujorških zakona", navodi se u tužbi i ističe da Ustav ne daje ovlašćenja Kongresu da "nadgleda, a kamoli remeti krivična pitanja koja potpadaju pod državne zakone". Džordan je na tužbu odgovorio na Tviteru. "Prvo optuže predsjednika bez počinjenog krivičnog djela. Zatim tuže da blokiraju kongresni nadzor kada postavljamo pitanja o federalnim sredstvima za koja kažu da su koristili da to urade", naveo je Džordan. Cilj federalne tužbe je da se blokira obavezujući poziv koji je upućen Marku Pomerancu, bivšem tužiocu koji je prethodno vodio istragu okružnog tužilaštva o Trampu. U pozivu, koji je prošle nedelje izdao Odbor za pravosuđe Predstavničkog doma - čiji je Džordan predsjedavajući - od Pomeranca se traži da svjedoči pred tim odborom u okviru istrage o načinu na koji Breg vodi proces protiv Trampa. Tramp se prošle nedelje izjasnio da nije kriv po optužbama, koje je podigla Bregova kancelarija, za falsifikovanje poslovnih dokumenata da bi uoči izbora 2016. godine sakrio isplate porno glumici kako bi ćutala o aferi sa njim. Breg, demokrata, optužio je republikance u Kongresu za "napad" na državni krivični proces. "Članovi Kongresa ne mogu da preuzimaju suverena ovlašćenja Njujorka za svoje ili političke ciljeve gospodina Trampa", napisala je Bregova kancelarija u tužbi i optužila Džordana da traži izgovor da "dovuče gospodina Pomeranca u Vašington radi osvetničkog političkog cirkusa". Odbor je takođe tražio dokumenta i svjedočenje Brega i njegove kancelarije, što je okružni tužilac odbio. Tramp i republikanci smatraju da je optužnica, koja sadrži 34. tačke, politički motivisana. Riječ je o prvom krivičnom gonjenju jednog američkog predsjednika u istoriji. Brega u tužbi zastupa Teodor Bautros, poznati advokat koji je takođe zastupao Trampovu nećaku Meri Tramp u njenim pravnim sporovima sa bivšim predsjednikom. Slučaj je dodijeljen okružnoj sutkinji koju je imenovao Tramp. Odbor za pravosuđe bi takođe trebalo da održi pretres na Menhetnu o kriminalu u Njujorku i, kako je saopšteno, Bregovoj politici koja je "za kriminal, a protiv žrtava". Iz kancelarije okružnog tužioca je međutim saopšteno da statistike pokazuju da je nasilni kriminal u padu na Menhetnu od kako je Breg preuzeo položaj u januaru 2022. godine.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

SAD: Pravna nadigravanja oko krivičnog postupka koji se vodi protiv Trampa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Apr.2023, 00:27

Državni tužilac Menhetna Alvin Breg podneo je danas tužbu protiv Džima Džordana, republikanskog zastupnika u Predstavničkom domu Kongresa i predsedavajućeg odbora za pravosuđe u nameri da obustavi "neustavni napad" koji je kongresmen Džordan pokrenuo protiv krivičnog postupka koji se u Njujorku...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.