Strani mediji o poseti Medvedeva

Izvor: RTS, 20.Okt.2009, 17:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strani mediji o poseti Medvedeva

Poseta ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva Beogradu fokusirana na ekonomska pitanja, izveštavaju ruski i zapadni mediji. Boris Tadić pametno balansira između Vašingtona i Moskve, prenosi Bi-Bi-Si. Ruski zajam od milijardu dolara doprineće većem ruskom uticaju, javlja AP.

U prvim reagovanjima u svetu na posetu ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Beogradu i zapadni i ruski mediji slažu se u proceni da je ona fokusirana na ekonomska pitanja.

"Predsednik Srbije Boris Tadić pametno balansira između Vašingtona i Moskve i Beograd se ne razlikuje od članica Evropske unije kada nastoji da izgradi specijalne odnose sa Rusijom kako bi stekao neke prednosti", ocenio je predavač na univerzitetu u Oksfordu i ekspert za Balkan Dimitri Bečev.

"Iskreno, Srbija pokušava nešto što pokušavaju i druge članice Evropske unije," rekao je Bečev u intervjuu Bi-Bi-Siju, povodom posete ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva Srbiji.

Analitičar smatra da je Srbija isticanjem da je EU na prvom mestu, a iza nje odmah Rusija i SAD, "praktično izjednačila Moskvu i Vašington", a to, dodao je, "neće proći nezapaženo na Zapadu."

"Međutim, mora se priznati da Tadić pametno balansira. Samo prošle nedelje se sastao sa liderima bosanskih Srba da im kaže da budu kooperativni u najnovijim pregovorima o ustavnoj reformi BiH, a kao što znamo ti razgovori su američka inicijativa", podsetio je Bečev.

Na pitanje da li je za Srbiju važnija ruska politička podrška zbog Kosova, ili finansijska pomoć, on je ocenio da je Srbiji u sadašnjim okolnostima veoma važna budžetska podrška, ali da tek treba videti detalje sporazuma o kreditu i interesovanja Rusije za srpski energetski sektor.

"S druge strane, ruska politička podrška Beogradu povodom Kosova je veoma postojana," rekao je Bečev.

Analitičar smatra da tešnji odnosi sa Rusijom po tom pitanju neće imati direktne posledice po evropske aspiracije Beograda, budući da "Brisel barem zvanično kaže da su Kosovo i približavanje Srbije Evropskoj uniji dva odvojena pitanja".

Komentarišući ocene da Rusija želi da ojača prisustvo i uticaj na Balkanu, i da bi to trebalo da bude ostvareno preko Srbije, on je ocenio da je glavna karakteristika srpsko-ruskih odnosa pragmatičnost - na obe strane.

"Poseta Medvedeva, bez obzira na retoriku koja je prati, ne znači da se Srbija okrenula prema Istoku," rekao je analitičar.

Mediji istovremeno ukazuju na sposobnost srpskog predsednika Borisa Tadića i Srbije da vešto "igra na dva koloseka", strateški se približavajući Rusiji, i Kini, a da ne dovodi u pitanje evropske perspektive.

"Medvedev je doputovao u jednodnevnu posetu Beogradu zbog definisanja uslova oko ruskog kreditnog aranžmana od milijardu evra namenjenog Srbiji i potpisivanja niza privrednih sporazuma", precizirala je u prvom izveštaju iz Beograda britanska agencija Rojters.

"Rusija se usprotivila prošlogodišnjem jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova, ali će poseta Medvedeva Beogradu najverovatnije biti više fokusirana na ekonomska, nego na politička pitanja", ocenila je britanska agencija.

Srbija je od 2003. godine privukla skoro 12 milijardi dolara stranih direktnih investicija, sa skromnim učešćem Rusije, koja se na listi investitora u Srbiji nalazi na 19. mestu, napomenuo je Rojters.

Agencija ističe na svom sajtu da Srbija i Rusija dele Pravoslavno i slovensko nasleđe, ali da je Kremlj zastupao tvrdu poziciju prilikom nedavnog sklapanja energetskih sporazuma sa Beogradom, kao i da je obim bilateralne trgovine ove godine opao.

Jači ruski uticaj u Srbiji

Agencija Frans pres navodi da je Medvedev došao da izrazi podršku Srbiji, svom glavnom savezniku na Balkanu, na ekonomskom planu - odobravanjem značajnog zajma, kao i na političkom planu - u vezi sa Kosovom.

Kako piše agencija Asošiejted pres, "zajam doprinosi rastućem ruskom političkom i ekonomskom uticaju u Srbiji koja se oslanja na diplomatsku podršku Moskve u Savetu bezbednosti UN u suprotstavljanju otcepljenju Kosova".

Frans pres ukazuje da poseta ruskog predsednika treba da "reafirmiše podršku Moskve Srbiji u vezi sa Kosovom" čije proglašenje nezavisnosti u februaru 2008. godine Beograd nije priznao.

Kako prenosi Frans pres tokom posete ekonomska pitanja imaće prednost u odnosu na politička, i glavna poruka dve strane je da pokažu da je Srbija vodeći partner Moskve u ovom regionu.

Agencija Blumberg ističe da "Rusija pokušava da povrati deo svog uticaja posle gubitka saveznika i uticaja u drugim delovima regiona".

Ruski mediji opširno o poseti

Ruske novinske agencije i vodeće televizije detaljno izveštavaju o poseti, ističući da je to prva poseta šefa ruske države Srbiji od kada je samostalna.

Ruski informativni kanal "Vesti" direktno je prenosio konferenciju za novinare dvojice predsednika, nakon susreta u Palati "Srbija".

"Današnjom posetom otvorena je nova stranica u istoriji srpsko-ruskih odnosa, ocenila je NTV i dodala da će Rusija postati ključan partner Srbije", makar u energetskom sektoru.

Ruski listovi ocenjuju da je cilj prve posete ruskog predsednika Srbiji proširenje ruskog, pre svega, ekonomskog prisustva.

"Ekonomija izbija u prvi plan u odnosima Rusije i Srbije", navodi u podnaslovu "Nezavisimaja gazeta", citirajući izjavu predsednika Srbije Borisa Tadića koji je pozvao na produbljivanje ekonomske saradnje sa Rusijom, podvlačeći važnost ruskih investicija u ekonomiju Srbije".

Dnevni list "Komersant" navodi da su proteklih godina "na talasu zajedničke borbe za Kosovo, odnosi Moskve i Beograda dobili karakter strateškog partnerstva", a da je glavni cilj posete da se to partnerstvo pretvori u širenje ruskog prisustva u Srbiji "u prvom redu ekonomskog".

Kosovska tema biće i ovoga puta na dnevnom redu, ali "Komersant", pozivajući se na izvore bliske pripremi posete", piše da "i u Moskvi i u Beogradu shvataju" da je malo realno da se može "kardinalno promeniti situacija u kojoj je više od 60 zemalja priznalo jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova".

A u slučaju priznanja njene nezavisnosti pred Međunarodnim sudom UN, mogućnosti za suprotstavljanje još više će se suziti", ističe Komersant", dodajući da je moguće da je Rusija, shvatajući to, odlučila na vreme da pod strateško partnerstvo sa Srbijom stavi snažan ekonomski temelj".

U tekstu "Bratska milijarda" list "Vremja novostej" navodi da u Beogradu od Medvedeva očekuju ne samo moralnu podršku.

Prema pisanju tog lista, na Balkanu od ruskog predsednika "očekuju dosta - podršku srpske pozicije o Kosovu, napredak izgradnje gasovoda 'Južni tok' i kredit od milijardu evra".

"Beograd preuzeo ulogu lidera zemalja trećeg sveta"

Francuski list "Imanite" ističe da "Srbija želi da sledi i ubrza svoje procese evropskih integracija, a da istovremeno ne odstupi od svog kosovskog projekta".

List navodi da srpske vlasti u tom cilju računaju na podršku zemalja članica Pokreta nesvrstanih i na svoje ruske i kineske prijatelje.

Za sada, ocenjuje "Imanite", ta diplomatija se pokazuje uspešnom s obzirom na to da su nezavisnost Kosova priznale samo 62 zemlje u svetu i da je Beograd, na prilično neočekivan način, preuzeo ulogu lidera zemalja trećeg sveta.

Švajcarski "Tan" ističe da Dmitrij Medvedev ne dolazi praznih ruku: donosi pomoć u iznosu od jedne milijarde evra Srbiji, koja je skoro jednaka skorašnjoj pozajmici MMF-a.

Ta će suma takođe poslužiti da se nastave prekinuti projekti razvoja infrastrukture, koji su već duže vremena blokirani u nedostatku kredita, kao što je izgradnja beogradskog metroa.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Tadić pametno balansira"

Izvor: BBC na srpskom, 20.Okt.2009

O "istorijskoj poseti" Dmitrija Medvedeva Beogradu BBC je razgovarao sa Dimitrom Bečevim, predavačem međunarodnih odnosa na univerzitetu u Oksfordu.

Nastavak na BBC na srpskom...

U žiži

Izvor: RTV Pink, 20.Okt.2009

Veliko interesovanje medija za posetu Medvedeva. . . Posetu ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva Srbiji prati veliki broj novinara, koji su od jutros okupljeni u Palati Srbije, gde će šefa ruske države dočekati predsednik Srbije Boris Tadić. .

Nastavak na RTV Pink...

Strane agencije o poseti Medvedeva

Izvor: B92, 20.Okt.2009

Beograd -- Poseta predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva Srbiji posledica je nastojanja Rusije da proširi svoj politički i ekonomski uticaj na Balkanu, javlja agencija AP... Američka agencija ocenjuje da sporazumom o kreditu raste uticaj Rusije u Srbiji, koja se oslanja na diplomatsku podršku Moskve...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.