Utorak, 20.10.2009.

15:19

Strane agencije o poseti Medvedeva

Poseta predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva Srbiji posledica je nastojanja Rusije da proširi svoj politički i ekonomski uticaj na Balkanu, javlja agencija AP.

Izvor: FoNet

Default images

Američka agencija ocenjuje da sporazumom o kreditu raste uticaj Rusije u Srbiji, koja se oslanja na diplomatsku podršku Moskve u Savetu bezbednosti UN u protivljenju nezavisnosti Kosova. Mada nerado podržavaju želju Srbije da se priključi Evropskoj uniji, zvaničnici iz Moskve su žestoko govorili protiv mogućeg ulaska Beograda u NATO, navodi AP.

Rojters javlja da ruski kredit iznosi milijardu evra, što je milijardu i po dolara, i da je cilj dolaska Medvedeva pokazivanje specijalnih odnosa Rusije i Srbije, s tim da će cilj posete, verovatno, biti više rešavanje ekonomskih pitanja.

Britanska agencija navodi da su se Rusi "tvrdo cenjkali" sa Beogradom pri zaključivanju energetskih poslova i da je trgovinska razmena između dve zemlje ove godine smanjena za 47 odsto.

Od 2003. godine je Srbija privukla gotovo 12 milijardi dolara direktnih stranih investicija, ali je učešće Rusije bilo skromno. Rusija je na 19. mestu liste najvećih investitora u Srbiji, konstatuje Rojters.

Interfaks javlja da Medvedev dolazi u Srbiju na 65. godišnjicu proslave oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Ruska agencija navodi da se očekuje da će u razgovorima zvaničnici biti usredsređeni na saradnju u naftnom i gasnom sektoru i na situaciju na Balkanu, sa naglaskom na Kosovo.

Interfaks konstatuje da će Medvedev biti prvi strani lider koji se ikada obratio poslanicima srpskog parlamenta i prenosi ocenu Kremlja da će to simbolizovati posebne odnose Moskve i Beograda.

Agencija Itar-tas javlja da će tema razgovora biti načini produbljavanja strateškog partnerstva u politici, ekonomiji, finansijama, nauci, tehnici i kulturi.

U delegaciji iz Moskve su prvi ljudi kompanija Gasprom, Lukoil i Gaspromnjeft, Aleksej Miler, Vagit Alekperov i Aleksandar Djukov, direktor Ruskih železnica Vladimir Jakunin, predsednik Moskovske banke Andrej Borodin.

Posetu Medvedeva prati oko 500 novinara, uključujući 50 iz Rusije. Državna ruska televizija RTS direktno prenosi najvažnije delove posete, navodi Itar-tas.

Nemačka agencija DPA javlja da je Medvedev u Beograd stigao da bi potvrdio kredit vredan milijardu dolara i demonstrirao ekonomsku podršku i interese Rusije u Srbiji.

Očekuje se da će u središtu jednodnevne posete biti ekonomska i trgovinska pitanja, ali i da će Medvedev potvrditi rusku političku podršku Srbiji, naročito što se tiče Kosova, navodi DPA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: