Stoltenberg: Susret predstavnika Beograda i Prištine u Vašingtonu uliva nadu

Izvor: RTS, 23.Jun.2020, 22:36

Stoltenberg: Susret predstavnika Beograda i Prištine u Vašingtonu uliva nadu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je rekao da jedino Beograd i Priština mogu da proizvedu ishod koji žele. Niko sa strane ne može niti treba da ga nameće, smatra Stoltenberg.
Jens Stoltenberg očekuje da će susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija u Vašingtonu možda predstavljati početaka kraja dugogodišnjeg spora Beograda >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i Prištine.

"Vučić i Tači možda će ovog puta biti usredsređeni na nalaženje konačnog zajedničkog političkog rešenja", rekao je Stoltenberg za Glas Amerike.
Podsetio je na dugogodišnje angažovanje NATO-a na širem prostoru Zapadnog Balkana, pocevši od, kako je naveo, "zaustavljanja dva rata - u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, do sadašnje misije Kfora, koja traje već dve decenije".
Stoltenberg ističe da je Srbija takođe partner Severnoatlantske alijanse.
"Lično sam posetio Srbiju nekoliko puta. U stvari, održali smo zajedničke vežba civilne zaštite. Međutim, niko nema pravo da diktira rešenje (za KiM), ni NATO niti bilo koja druga zemlja ili organizacija", napomenuo je Stoltenberg.
Smatra da predstojeći susret u Beloj kući uliva nadu kao prvi pravi korak ka dogovoru.
Prema njegovim rečima, odsustvo Evropske unije u razgovorima u Vašingtonu nije problem za NATO.
"Pružamo podršku dijalogu u organizaciji Unije, kao i sva druga nastojanja u pravcu približavanja Beograda i Prištine. Čvrsto sam uveren da SAD i Unija znaju kako da koordinišu svoje napore na tom polju", ističe Stoltenberg.
Generalni sekretar NATO-a je ponovio da jedino Beograd i Priština mogu da proizvedu ishod koji žele.
"Niko sa strane ne može niti treba da ga nameće. Uloga SAD i EU svodi se na pružanje podrške takvom uzajamno prihvaćenom procesu, koji može da dovede do rešenja", poručio je Stoltenberg.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Stoltenberg: Susret Beograda i Prištine u Vašingtonu uliva nadu

Izvor: Blic, 23.Jun.2020

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg očekuje da će susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija u Vašingtonu možda predstavljati početka kraja dugogodišnjeg spora Beograda i Prištine.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.