Šta Vučić može da očekuje od nove posete SAD?

Izvor: B92, 13.Sep.2015, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta Vučić može da očekuje od nove posete SAD?

Premijer Aleksandar Vučić sutra putuje u posetu Sjedinjenim Američkim Državama, gde će se sastati sa potpredsednikom Amerike Džozefom Bajdenom.

Vučić će imati i važne susrete u Kongresu SAD, a predviđeno je da održi i predavanja u uticajnim tink tenk organizacijama u američkoj prestonici. Tri meseca nakon junskih susreta, premijer Vučić ce ponovo biti u Vašingtonu.

Nakon gustog diplomatskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << leta, tokom koga se u Briselu raspravljalo o Zajednici srpskih opština na Kosovu, u Nemačkoj pretresalo kako pomoći u migrantskoj drami, a u Emiratima pričalo o arapskim ulaganjima u Srbiju, predsednika srpske vlade sada čeka vašingtonska administracija, od čijeg stava bi moglo da zavisi ređavanje mnogih pitanja.

“Glavni razlog za to je povećano interesovanje ponovo Amerike za Balkan na kome Srbija igra sve značajniju ulogu u pravcu pomirenja”, navodi bivši dopisnik “Politike” iz SAD Momčilo Pantelić.

Da je danas povoljnija pozicija Srbije u odnosima sa SAD smatra i politički analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić, koji kaže da su u američkoj prestonici posebno zadovoljni zbog normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Takodje, on kao značajno pitanje navodi i ponašanje Srbije oko migrantske krize.

“Srbija je vidjena kao jedina zemlja koja je otvorila širom svoja vrata i pomaže tim izbeglicama i tim stradalim ljudima i na taj način je ojačala svoju poziciju”, ocenjuje Obrad Kesić.

Ipak, oba sagovornika ističu da ostaju i otvorena pitanja, koja sigurno neće mimoići Vučića u Vašingtonu.

“Neizbezna tema će biti slučaj braće Bitići, za koji kako vidim još nije nađeno rešenje, nisu pronadjeni krivci”, navodi Momčilo Pantelić.

“Pitanje ubistva braće Bitići gde je premijer za vreme prošle posete obećao napredak i ovde nestrpljivo očekuju neku vest vezanu za istragu”, dodaje Obrad Kesić.

Tokom posete SAD, Vučić će se sastati i sa predstavnicima nekih od vodećih američkih kompanija, kao i sa predsednikom Svetske banke Džim Jong Kimom.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vučić: Podrška SAD za reforme i evropski put

Izvor: Studio B, 13.Sep.2015

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je večeras posle sastanka sa potpredsednikom SAD Dzozefom Bajdenom da je Srbija dobila podršku SAD za ekonomske i političke reforme i evropski put.

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.