Ruski ultimatum Ukrajincima: Predaja do 5 ujutru ili napad

Izvor: Prva.rs, 03.Mar.2014, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski ultimatum Ukrajincima: Predaja do 5 ujutru ili napad

16.40 Sve ukrajinske vojne baze na Krimu su i dalje pod kontrolom ukrajinske vojske, ali su opkoljene proruskim trupama, potvrdio je zvaničnik regionalnog Ministarstva odbrane Krima Vladislav Seleznjov. Seleznjov je danas rekao da je ukrajinskoj vazduhoplovnoj brigade ispostavljen ultimatum da do 16 časova pređe na stranu krimskih vlasti i zakune se na vernost, ili će prema ukrajinskim vojnicima biti sprovedene žestoke mere.

16.00 - Ruska Crnomorska flota saopštila je ukrajinskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << snagama na Krimu da se predaju sutra do 5.00 časova po lokalnom vremenu (3.00 časova po Griniču) ili će biti suočeni sa vojnim napadom. Interfaks je citirao neimenovani izvor iz ukrajinskog ministarstva odbrane. Ultimatum je, kako je preneo Interfaks, dao komandant ruske flote Aleksandar Vitko.

14.52 - Oko 300 proruskih demonstranata u gradu Donjecku, u Istočnoj Ukrajini, zauzeli su danas nekoliko spratova zgrade regionalne vlade. Između 3.000 i 4.000 demonstranata se prethodno okupilo ispred te zgrade, mašući ruskim zastavama i uzvikujući "Rusija, Rusija!", izveštava AFP.

14.34 - Bivša premijerka Ukrajine Julija Timošenko saopštila je danas da je "ruska agresija" ujedinila ukrajinski narod, koji je spreman da brani svoju zemlju, ali je pozvala Ukrajince na smirenost kao njihovo glavno oružje u borbi u kojoj nisu sami i u kojoj moraju pobediti.

14.11 - Šefovi diplomatija članica Evropske unije okupili su se danas vanredno u Briselu da bi formulisali zajednički odgovor na ukrajinsku krizu, ali je još pre sastanka postalo jasno da unutar EU postoje duboke podele kad je reč o pristupu Rusiji. Dok jedni smatraju da Rusiju treba ne samo upozoriti da odmah obustavi vojne operacije na Krimu nego joj zapretiti sankcijama, drugi su mišljenja da rešenje treba tražiti u obnovi dijaloga sa Moskvom.

14.10 - Ruski gasni div Gasprom objavio je danas da ne isključuje mogućnost poremećaja u isporukama gasa Evropi zbog političke situacije u Ukrajini, ali i da nastavlja s ulaganjima u izvozno orijentisane poslove, kao što je Južni tok, izvestili su ruski mediji. 

14.00 - Proruski demonstranti u gradu Donjecku, u istočnoj Ukrajini, zauzeli su danas prvi sprat zgrade regionalne vlade. Reporter Rojtersa, koji se nalazi u pres centru, na četvrtom spratu iste zgrade, javlja kako demonstranti nisu mogli da se popnu na više spratove jer su liftovi blokirani, a zatvorena su i vrata na stepeništu.

13.58 - Savet Federacija, gornji dom ruskog parlamenta, zatražio je od predsednika Rusije Vladimira Putina da povuče ambasadira Rusije iz Sjedinjenih Američkih Država, rekao je danas novinarima zamenik predsednika Komiteta za međunarodne odnose Saveta Frederacije Vladimir Džabarov.

13.18 - Generalni sekretar UN Ban Ki-mun je danas izjavio kako će od ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova zatražiti da se Rusija uzdrži od bilo kakvih akata i retorike koji bi vodili daljem eskaliranju krize u Ukrajini i da se umesto toga okrene konstruktivnom dijalogu s vlastima u Kijevu.

13.12 - Ruski borbeni avioni su tokom prethodne noći u dva navrata povredili vazdušni prostor Ukrajine, saopštilo je danas ukrajinsko Ministarstvo odbrane, dok su istovremeno pogranične patrole te države javile da su ruske trupe i vojni avioni danas počeli da pristižu na Krim.

12.41 - Nemačka kancelarka Angela Merkel smatra da nije prekasno za rešavanje krize u Ukrajini političkim sredstvima, uprkos razlikama u mišljenju između ruskog predsednika Vladimira Putina i Zapada po pitanju Krima, koji se sada nalazi pod kontrolom Rusije, izjavio je njen portparol Štefan Zajbert. Ona je Putinu i američkom predsedniku Baraku Obami predložila slanje "misije za utvrđivanje činjenica" na Krim, ukrajinsko poluostrvo u Crnom moru koje su ruske snage zauzele bez borbe, prenosi Rojters.

12.31 - Rusija je povela istragu protiv Dmitro Jaroša, lidera ukrajinske ultradesničarske parlamentarne grupe Desni sektor, zbog navodnog podsticanja akata terorizma u Rusiji. Ruski Istražni komitet je zatražio Jaroševo hapšenje i njegovo stavljanje na međunarodnu listu traženih lica.

12.30 - Austrija, trenutno predsedavajuća Savetom Evrope, sazvala je na zahtev Ukrajine vanredni sastanak te najstarije evropske organizacije. Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc saopštio je, preko svog Fejsbuk naloga, da je zvaničan Beč sazvao vanrednu sednicu Saveta Evrope, kojim predsedava.

12.19 - Ukrajina se nikad neće odreći Krima, izjavio je danas novi ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk na konferenciji za štampu povodom posete britanskog šefa diplomatije Vilijama Hejga. Ruske snage su, kako navodi Rojters, praktično preuzele kontrolu nad tim ukrajinskim poluostrvom, ali je Jacenjuk u obraćanju novinarima istakao: "Niko neće predati Krim nikome".

12.03 - Šef svedske diplomatije Karl Bilt založio se danas za oštar evropski odgovor Rusiji zbog vojne intervencije na Krimu i istakao da političko rešenje nije moguće bez povlačenja ruskih trupa.

11.35 - Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov optužio je danas novo rukovodstvo Ukrajine za napade na manjine i pozvao zapadne partnere da ostave po strani političke kalkulacije, već da misle na dobrobit naroda Ukrajine. Ruske snage u Ukrajini štite građane koji tamo žive i ostaće u toj zemlji "do normalizacije političke situacije", rekao je Lavrov na sednici Saveta UN za ljudska prava u Ženevi. Moskva je, prema njegovim rečima, posvećena zaštiti ljudskih prava, a "vojne intervencije pod izgovorom civilnog stanovništva imaju suprotan efekat", prenele su agencije.

10.50 - Predsednik Odbora ruske Dume za međunarodne odnose Aleksej Puškov zapitao je Zapad zbog čega je priznao pravo građana Kosova na samoopredeljenje, a odriče stanovnicima Krima pravo na slobodno izražavanje mišljenja.

10.17 - Granica između Ukrajine i Rusije bi mogla da bude zatvorena u najbližoj budućnosti, izjavio je danas zamenik ukrajinskog premijera Vitalij Jarema. Trenutno se razmatra pitanje zatvaranja državnih granica, kao i uvođenje strožih kontrola prelazaka državljana Rusije", rekao je Jarema rano jutros u izjavi za lokalnu televiziju "Kanal 5", a preneo je Itar-Tas s.

10.11 - Velika Britanija je saopštila da je veoma zabrinuta zbog mogućnosti slanja ruskih vojnika dublje u Ukrajinu i upozorila je predsednika Vladimira Putina da će Rusija platiti veliku cenu ako ne promeni pravac.

10.05 - Proruske trupe su jutros zauzele terminal za trajekte u gradu Kerč, najistočnijoj tački Krima, sa kojeg kreće većina trajekata ka Rusiji, javila je danas agencija AP. Preuzimanje tog terminala u Kerču, oko 20 kilometara udaljenom morskim putem od Rusije, podstaklo je strahovanja da zvanična Moskva planira dovođenje dodatnih snaga u ovaj strateški važan crnomorski region, dok Zapad razmatra moguće reakcije na te ruske poteze, preneo je AP. 

10.00 - Centralna banka Rusije povisila je danas referentnu kamatnu stopu radi ograničavanja ekonomskih posledica zbog ruske vojne intervencije u Ukrajini.

8.45 - Ukrajinska pogranična služba je jutros izvestila da je na ruskoj strani granice, odnosno uskog morskog prolaza koji deli Rusiju i ukrajinski region Krim, uočeno nagomilavanje većeg broja oklopnih vozila. 

05.15 - Šefovi diplomatija zemalja članica Evropske unije raspravljaće danas o Ukrajini u Briselu, gde će se okupiti na poziv visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.
02.21 - Grupa sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta (G-7) osudila je danas Rusiju zbog "kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine" i saopštila da obustavlja pripreme za učešće na samitu Grupe osam (G-8) u kojoj je pored njih i Rusija, saopštila je večeras Bela kuća.

01.35 - Generalni sekretar UN Ban Ki-mun odlučio je da uputi u Ukrajinu svog prvog zamenika Jana Elijasona kako bi ocenio situaciju i odredio moguće dalje poteze za smirivanje situacije, javile su večeras agencije.

00.23 - Više pripadnika ukrajinskih oružanih snaga raspoređenih na Krimu prešlo je na stranu lokalnih vlasti i uskoro bi trebalo da polože zakletvu, izvestile su ruske novinske agencije.
"Danas je većina ukrajinskih oružanih snaga raspoređenih na Krimu prešla na stranu vlasti autonomne oblasti Krim. Tranzicija je bila apsolutno mirna, bez ijednog ispaljenog metka bilo od vojske ili snaga za samoodbranu", rekao je neimenovani izvor agenciji RIA Novosti, a prenosi Raša tudej.

00.19 - SAD su dobile podršku mnogih članica Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da posmatračka misija te organizacije bude poslata u Ukrajinu kako bi pomogla u rešavanju krize u toj državi, saopštio je izaslanik SAD pri OEBS-u Danijel Baer.

23.40 - Američki državni sekretar Džon Keri posetiće Kijev u utorak, 4. marta, da bi izrazio podršku novim članovima prelaznih vlasti, javio je večeras Frans pres.

23.04 - Predsednik Putin je prihvatio predlog nemačke kancelarke da se odmah oformi istražna komisija, kao i kontakt grupa, možda pod rukovodstvom OEBS-a, kako bi se otvorio politički dijalog", navedeno je u saopštenju nemačke vlade, izveštava AFP. Tokom razgovora s Merkelovom u nedelju uveče, Putin je istakao da su mere koje je preduzela Rusija potpuno adekvatne i skrenuo pažnju na nesmanjenu "pretnju nasiljem ultranacionalističkih snaga", kojom se izlažu opasnosti ruski građani i ruskojezično stanovništvo u Ukrajini.

S druge strane, Merkelova je, povodom ruske intervencije na Krimu, prebacila Putinu povredu međunarodnog prava, saopštio je večeras u Berlinu, posle telefonskog razgovora dvoje državnika, zamenik portparola nemačke vlade Georg Štrajter.

22.36 - Rusija je spremna da razvija odnose sa Ukrajinom, ali ne sa grupom ljudi koja je zauzela vlast kršeći ustav i druge zakone svoje države, saopštio je danas ruski premijer Dmitrij Medvedev, naglašavajući da je Viktor Janukovič, iako sa ništavnim autoritetom, po Ustavu ipak legitimni šef države, prenele su ruske agencije.

22.00 - Predsednica Saveta federacije Rusije (gornjeg doma parlamenta) Valentina Matvijenko izjavila je da rata između Rusije i Ukrajine nikada neće biti i pozvala političare u Kijevu da "ohlade svoje usijane glave", vrate situaciju na ustavni teren i posvete se ispunjavanju sporazuma koji su potpisali lideri opozicije sa Viktorom Janukovičem.

21.52 - Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk pozvao je danas ruskog predsednika Vladimira Putina da "povuče svoju vojsku u konfliktu između dve zemlje", na Krimu je formirana Ratna mornarica, NATO je oštro osudio rusku vojnu akciju i zatraražio da se pošalju međunarodni posmatrači, a šefovi diplomatija zemalja članica EU raspravljaće danas o Ukrajini u Briselu. Jacenjuk je upozorio da se njegova zemlje nalazi na ivici propasti.
"Ovo je crvena uzbuna, ovo nije pretnja, ovo je zapravo objava rata mojoj zemlji", rekao ukrajinski premijer novinarima, samo dan pošto je ruski parlament odobrio raspoređivanja ruskih vojnika u Ukrajini, prenela je agencija AFP.

21.42 - NATO oštro suđuje rusku vojnu akciju u Ukrajini i traži da se tamo pošalju međunarodni posmatrači, saopštio je večeras generalni sekretar Severnoatlantskog saveza Anders Fog Rasmusen.

Rusija je juče nastavila da raspoređuje svoje snage na Krimu, u Ukrajini je proglašena opšta vojna mobilizacija, a telefonske linije između Moskve i Vašingtona "usijale" su se u nastojanjima da se pronađe izlaz iz najveće krize u Evropi u poslednjoj deceniji.

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rusi zauzeli prelaz ka Krimu

Izvor: B92, 03.Mar.2014

Kijev -- Ruske snage preuzele kontrolu nad graničnim prelazom, s ukrajinske strane, koji povezuje Rusiju i Krim linijom trajekta, saopštila ukrajinska pogranična straža...Ruska vojska nalazila se već danima oko pristaništa trajekta, ali do sad nije preuzela kontrolu nad ukrajinskim graničnim punktom,...

Nastavak na B92...

Ruska flota demantuje ultimatum

Izvor: Akter, 03.Mar.2014

Ruska Crnomorska flota negirala je informacije da je ukrajinskim vojnicima u bazama na Krimu postavila ultimatum o predaji, nazivajući takve tvrdnje “besmislenim”

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.