Rusi zauzeli prelaz ka Krimu

Izvor: B92, 03.Mar.2014, 18:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi zauzeli prelaz ka Krimu

Kijev -- Ruske snage preuzele kontrolu nad graničnim prelazom, s ukrajinske strane, koji povezuje Rusiju i Krim linijom trajekta, saopštila ukrajinska pogranična straža.

Ruska vojska nalazila se već danima oko pristaništa trajekta, ali do sad nije preuzela kontrolu nad ukrajinskim graničnim punktom, preneo je Rojters. Portparol granične straže rekao je i da su ruske trupe preko ovog prelaza večeras prevezle tri kamiona puna vojnika.

Prethodno je ruska Crnomorska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << flota negirala da je ukrajinskoj vojsci na Krimu dala ultimatum o predaji. BBC preneo da je ruska vojska Ukrajincima dala rok za predaju do 4h. Ruska flota je nazvala takve tvrdnje "besmislenim".

Predstavnik ruskih snaga kazao je da su “navikli na svakodnevne optužbe o korišćenju sile protiv ukrajinskih snaga, ali da napori da se izazove sukob neće uspeti”, prenela je agencija Interfaks.

I Rusko ministarstvo odbrane negiralo je večeras informaciju da je ruska mornarica dala ultimatum ukrajinskoj vojsci na Krimu da se preda do zore, ili će se suočiti sa "pravom olujom", javili su ruski mediji.

Jedan portparol ruskog ministarstva odbrane odbacio je takve informacije kao "potpunu besmislicu", navodeći da nikakav ultimatum te vrste nije upućen, prenela je globalna ruska državna TV mreža Raša tudej (RT).

Istovremeno, predstavnici autonomne vlasti na Krimu razmatraju blokadu ukrajinskih televizijskih stanica da bi, kako su saopštili, zaustavili “tok laži”.

BBC je ranije preneo, pozivajući se na ukrajinske odbrambene izvore, da je ruska vojska poručila ukrajinskim snagama na Krimu da se predaju ili će se "suočiti s olujom".

Komandant ruske Crnomorske flote Aleksander Vitko odredio je rok i zapretio napadom "širom Krima", navodi BBC.

EU i SAD, zbog razvoja događaja u Ukrajini, zapretile sankcijama Rusiji.

Agencija Asošiejtid pres javlja da ruske snage koje kontrolišu Krim traže predaju dva ukrajinska vojna broda.

Portparol ukrajinskog ministra spoljnih poslova Maksim Prauta je rekao da su četiri ruska broda blokirala ukrajinski brod "Ternopil" s protivpodmorničkim oružjem i komandni brod "Slavutič" u sevastopljskoj luci.

On je rekao da su ruske snage tražile predaju Ukrajinaca kojima su zapretili napadom i zarobljavanjem brodova i posade.

Sve ukrajinske vojne baze na Krimu su i dalje pod kontrolom ukrajinske vojske, ali su opkoljene proruskim trupama, potvrdio je danas zvaničnik regionalnog Ministarstva odbrane Krima Vladislav Seleznjov.

“Nije bilo pucnjave, osim jednog metka upozorenja koji su opalili Ukrajinci nedaleko od Sevastopolja”, izjavio je Seleznjov.

Rojters javlja, pozivajući se na Interfaks, da je ruska Crnomorska flota saopštila ukrajinskim snagama na Krimu da se predaju sutra do 5.00 časova po lokalnom vremenu ili će biti suočeni sa vojnim napadom.

Interfaks je citirao neimenovani izvor iz ukrajinskog ministarstva odbrane.

Ultimatum je, kako je preneo Interfaks, dao komandant ruske flote Aleksandar Vitko.

Seleznjov je danas rekao da je ukrajinskoj vazduhoplovnoj brigadi ispostavljen ultimatum da do 16 časova pređe na stranu krimskih vlasti i zakune se na vernost, ili će prema ukrajinskim vojnicima biti sprovedene žestoke mere.

Seleznjov je precizirao da su pod kontrolom ukrajinskih vlasti još dva objekta, skladište sa municijom i komandni punkt u Belbeku.

Predsedavajući ruske Državne dume Sergej Nariškin izjavio je danas da “za sada nema potrebe” za slanje vojnih trupa u Ukrajinu.

Predsednik Rusije Vladimir Putin dobio je u subotu od parlamenta odrešene ruke u pogledu korišćenja vojske u Ukrajini, što je obrazloženo potrebom da se zaštite Rusi koji tamo žive, prenela je agencija AFP. "Odlukom mu je samo dato pravo da koristi oružane snage, što može biti učinjeno u slučaju potrebe. Za sada nema potrebe”, rekao je Nariškin za televizijsku stanicu “Rusija 24”.

Ambasador Rusije pri Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Andrej Kelin negirao je danas da su ruske trupe na Krimu i izrazio skeptičnost prema nameri da se uspostavi posmatračka misija OEBS u Ukrajini, ukazujući da je bilo uspešnih i neuspešnih misija, navodeći kao neuspešnu onu na Kosovu.

"Nemam nikakve informacije o stacioniranju ruskih trupa van flote, koja je tamo na osnovu dogovora sa Ukrajinom", naglasio je on danas povodom održavanja vanredne sednice Stalnog saveta OEBS.

Vezano za planove uspostavljanja posmatračke misije OEBS u Ukrajini on je rekao da je za tako nešto potrebno da se znaju detalji o mandatu.

"Pojedine od tih misija su u prošlosti bile uspešne, druge nisu, kao na primer na Kosovu, gde su pooštrile situaciju", konstatovao je Kelin.

On je kazao da nema argumente ni za formiranje međunarodne kontakt-grupe za Ukrajinu, ni protiv toga, dodajući da bi to bio ozbiljan korak, o kojem treba diskutovati.

Kelin je ponovio zahtev Moskve za bezbednošću i pravima ruskog stanovništva u Ukrajini.

"Imamo 15 miliona etničkih Rusa tamo, a kada je reč o stanovništvu koje govori ruski, ima ih još više. Mora biti obezbeđeno da njihov život i prava ne budu ugroženi", poručio je ruski diplomata.

"Moskva da zaustavi agresiju ili će odgovarati"

Privremeni ukrajinski predsednik Oleksander Turčinov izjavio je danas da se povećava rusko vojno prisustvo na Krimu i pozvao Moskvu da zaustavi, kako je rekao, agresiju jer će Rusija odgovarati.

"Situacija na Krimu i dalje je napeta i povećava se vojno prisustvo Rusije. Apelujem na rusko rukovodstvom da zaustavi provokativne akcije, agresiju i pirateriju. To je zločin i vi ćete odgovarati za to", rekao je Turčinov na konferenciji za novinare, prenela je agencija Rojters.

Prema njegovim rečima, ruska Crnomorska flota je zarobila plovila ukrajinske mornarice u zalivima Sevastopolj - krimska luka gde ruska vojska ima svoju vojnu bazu.

I mada Turčinov nije dao bilo kakve detalje o povećanom ruskom vojnom prisustvu na Krimu, Rojters navodi da "ruske snage sada tamo komanduju".

Turčinov je dodao da je situacija "teška" u nekim regionima na jugu i istoku Ukrajine gde, kako je rekao, ima mnogo zagovornika Rusije, ali da ukrajinske vlasti kontrolišu situaciju.

Uoči posete američkog državnog sekretara Džona Kerija Ukrajini, Turčinov je zatražio "pravu pomoć Zapada". "Od vodećih zemalja sveta očekujemo ne samo moralnu podršku, već stvarnu pomoć", rekao je Turčinov, navodi britanska agencija i dodaje da bi Misija Međunarodnog monetarnog fonda trebalo sutra da počne s radom u Ukrajini.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ujutro u 5.00 počinje ruski napad na ukrajinske baze, ako se ne predaju!

Izvor: Press, 03.Mar.2014

“Nije bilo pucnjave osim jednog metka upozorenja koji su opalili Ukrajinci nedaleko od Sevastopolja”, izjavio je Seleznjov...Rojters javlja, pozivajući se na Interfaks, da je ruska Crnomorska flota saopštila ukrajinskim snagama na Krimu da se predaju do sutra u 5.00 časova po lokalnom vremenu...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.