Podignute optužnice protiv 11 ruskih špijuna

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jul.2010, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podignute optužnice protiv 11 ruskih "špijuna"

NJUJORK/MOSKVA -

Tužilaštvo u Njujorku danas je zvanično podiglo optužnice protiv 11 tajnih agenata osumnjičenih da su radili za Rusiju.

Zvanično podizanje optužnica označava početak procesa pred sudom.

U toku pregovori za razmenu ruskih špijuna?

Svih jedanaestoro osumnjičenih optuženi su da su "u SAD radili za Rusku Federaciju udruženo kao tajni agenti", a devetoro od njih optuženo je i za pranje novca.

Kazne zatvora >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na koje bi mogli da budu osuđeni idu od pet godina za prenošenje informacija, do 25 godina za pranje novca. Prema optužnici niko od navodnih tajnih agenata nije optužen za špijunažu, za šta je predviđena kazna doživotnog zatvora.

Ruski naučnik Igor Sutjagin, osuđen u Rusiji 2004. na 15 godina zatvora zbog špijunaže, biće poslat u Veliku Britaniju i moguća je njegova razmena za jednog od Rusa uhapšenih zbog špijunaže u SAD, izjavila je danas Sutjaginov advokat Ana Stavicka.

"Da, zaista će Sutjagin biti upućen u Englesku radi razmene za jednog čoveka koji će biti predat Rusiji", rekla je ona agenciji Itar-Tass.

"Žele da razmene Sutjagina za one koji su osumnjičeni za špijunažu u SAD", kazala je Stavicka britanskoj agenciji Rojters.

Ruske agencije ističu da, za sada, nemaju potvrdu te informacije iz drugih izvora, niti komentar policije i pravosuđa.

Itar-Tass je naveo da se detalji razmene za sada ne saopštavaju, a da zastupnici odbrane ruskog naučnika nameravaju da detaljnije to pitanje razjasne tokom današnjeg dana.

Državna tajna britanskoj firmi?

Agencija RIA Novosti podseća da je Sutjagin bio načelnik Sektora za vojno-tehničku i vojno-ekonomsku politiku Odeljenja za spoljnopolitička istraživanja Instituta za SAD i Kanadu Ruske akademije nauka i da je uhapšen 1999. godine, a osuđen za prenošenje podataka, koji predstavljaju državnu tajnu, predstavnicima jedne britanske konsalting firme.

Itar-Tass navodi da se u materijalima koje je Sutjagin predao 1998. i 1999. godine radilo, između ostalog, o najnovijim sistemima naoružanja i podacima iz oblasti izgradnje atomskih podmornica nove generacije.

Prema tvrdnji Sutjaginove odbrane, svi materijali bili su sačinjeni na osnovu slobodno dostupnih izvora, navela je ruska državna agencija.

Agencija Interfaks prenela je izjavu čelnika komiteta za zaštitu naučnika ruskog akademika Jurija Rižova da je Sutjagin iz jednog arhangelskog zatvora prebačen u Moskvu.

Deset tajnih agenata uhapšeno je krajem juna u nekoliko gradova u SAD, a jedanaesti član te grupe je u bekstvu. Oni se nalaze u zatvorima u Njujorku, Bostonu i Aleksandriji, a narednih dana trebalo bi svi da budu prebačeni u Njujork.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SAD: Zvanično podignute optužnice protiv 11 ruskih agenata

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 07.Jul.2010

Tužilaštvo u Njujorku danas je zvanično podiglo optužnice protiv 11 tajnih agenata osumnjičenih da su radili za Rusiju. Zvanično podizanje optužnica označava početak procesa pred sudom.  Svih jedanaestoro osumnjičenih optuženi su da su "u SAD radili za Rusku Federaciju udruženo kao tajni...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Pregovori o razmeni špijuna

Izvor: RTS, 08.Jul.2010, 10:22

Federalna optužnica podignuta protiv 11 lica osumnjičenih da su, kao ruski špijuni, godinama radili u Americi. U toku su pregovori o razmeni špijuna između Sjedinjenih Država i Rusije, javljaju američki mediji. ..Između Sjedinjenih Država i Rusije u toku su pregovori o razmeni špijuna, javljaju...

Nastavak na RTS...

Predstoji razmena špijuna između Rusije i SAD

Izvor: Politika, 08.Jul.2010

VAŠINGTON – Američki i ruski zvaničnici održali su tajne sastanke kao uvod u ono što bi moglo da postane jedna od najvećih špijunskih razmena poslednjih decenija, potvrđujući tako da trka za važnim obaveštajnim podacima opstaje i u novom veku, javljaju američki mediji...Protiv svih 11 lica...

Nastavak na Politika...

PODIGNUTE OPTUŽNICE PROTIV 11 RUSKIH ŠPIJUNA

Izvor: Kurir, 08.Jul.2010

NJUJORK - Tužilaštvo u Njujorku zvanično je podiglo optužnice protiv 11 tajnih agenata osumnjičenih da su radili za Rusiju. Zvanično podizanje optužnica označava početak procesa pred sudom...Svih jedanaestoro osumnjičenih optuženi su da su "u SAD radili za Rusku Federaciju udruženo kao tajni...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.