Pregovori o razmeni špijuna

Izvor: RTS, 08.Jul.2010, 10:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregovori o razmeni špijuna

Federalna optužnica podignuta protiv 11 lica osumnjičenih da su, kao ruski špijuni, godinama radili u Americi. U toku su pregovori o razmeni špijuna između Sjedinjenih Država i Rusije, javljaju američki mediji.

Između Sjedinjenih Država i Rusije u toku su pregovori o razmeni špijuna, javljaju američki mediji. Međutim, niko od američkih i ruskih zvaničnika ne želi da potvrdi takve navode.

U međuvremenu, zvanično je podignuta federalna optužnica protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << svih 11 lica osumnjičenih da su kao ruski špijuni, godinama radili u Americi.

Američki i ruski zvaničnici juče su, u Vašingtonu, održali tajne sastanke što bi, kako se spekuliše, moglo da predstavlja uvertiru u jednu od najvećih špijunskih razmena poslednjih decenija.

Krajem maja, Ef-Bi-Aj je na teritoriji Amerike uhapsio deset osoba, dok je jedanaesti osumnjičeni za špijunažu, uhapšen na Kipru, nestao posle oslobađanja uz kauciju. Protiv navedenih lica podignuta je federalna optužnica.

Istovremeno, ruski naučnik Igor Sutjagin, iz zatvora kod Arhangelska prevezen je u Moskvu.

Sutjagin je, od 1999. godine, u zatvoru, jer je poverljive podatke o nuklearnim podmornicama i oružanim sistemima odavao jednoj britanskoj kompaniji, koja je, po mišljenju ruskih istražitelja, bila pokriće za poslove CIA.

Ana Stavitskaja, advokat Igora Sutjagina, kaže: "Igor je mnogo puta govorio da nije počinio nikakav zločin da nije kriv, da nije špijun, ali pristao je na razmenu da bi bio slobodan čovek".

Njegov brat Dmitrij ističe da je Igoru Sutjaginu rečeno da će zajedno sa još nekoliko lica osuđenih za špijunažu, biti razmenjen za desetoro Rusa uhapšenih u Sjedinjenim Državama.

"Predlog o razmeni je došao sA američke strane. Izneli su listu onih koje žele u zamenu za Ruse uhapšene u Americi. Moj brat Igor je na njoj. Verovatno će ga poslati u Beč ili London", smatra Dmitrij Sutjagin.

Sve se odvija bez velike pompe, kako bi se umanjila napetost u odnosima Vašingtona i Moskve.

Američki mediji prenose da su zakulisne radnje dokaz da trka za važnim obaveštajnim podacima ne prestaje ni u XXI veku.

Najveća razmena špijuna između dva suparnika iz vremena Hladnog rata dogodila se 1985. godine, kada je za četiri ruska špijuna uhapšena u Sjedinjenim Državama, predato 25 američkih obaveštajaca, uhapšenih u Poljskoj i Istočnoj Nemačkoj.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.