Novi ministri u grčkoj vladi položili zakletvu

Izvor: Blic, 11.Jun.2014, 00:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi ministri u grčkoj vladi položili zakletvu

Novi ministri grčkog Kabineta, položili su danas zakletvu, pošto je premijer Antonis Samaras izvršio rekonstrukciju vlade.

Ministri su položili zakletvu u prisustvu predsednika Karolosa Papuljasa i premijera Antonisa Samarasa, kao i episkopa Atine i cele Grčke, gospodina Jeronimusa.

Premijer Samaras rekonstruisao je juče kabinet zbog loših rezultata partija vladajuće konzervativne koalicije na prošlomesečnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izborima za Evropski parlament.

Za novog ministra finansija imenovan je Gikas Harduvelis, glavni ekonomista Eurobanke, profesor finansija i ekonomije.

Odlazeći ministar finansija Janis Sturnaras viđen je za guvernera Banke Grčke.

Sturnaras, koji je imenovan za ministra finansija sredinom 2012. vodio je pregovore s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Evropskom unijom o zajmu Grčkoj i početkom godine nadgledao probni povratak zemlje na finansijsko tržište.

Harduvelis, koji će ga zameniti je bio direktor kancelarije za ekonomiju prethodna dva grčka premijera - Kostasa Simitisa od 2000. do 2004. i Lukasa Papademosa krajem 2011. i sredinom 2012.

Mesto ministra finansija ključno je u vladi zemlje, koju okrivljuju za širenje finansijske krize u evrozoni.

Novi ministar za razvoj je Nikos Dendias, a ministar za obrazovanje Andreas Loverdos, prenela je ANA.

Novi ljudi preuzimaju i resore unutrašnjih poslova, javnog reda, kulture i zdravlja.

Na svojim dosadašnjim položajima ostali su zamenik premijera i šef diplomatije Evangelos Venizelos, ministar odbrane Dimitris Avramopulos, ministar za zaštitu životne sredine Janis Maniatis, ministar saobraćaja Mihalis Hrisohoidis, ministarka turizma Olga Kefalojani i ministar za rad i zapošljavanje Janis Vrutsis.

Glavna opoziciona stranka Siriza je rekonstrukciju vlade ocenila kao "beznačajnu".

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.