Najopasnija pretnja Vašingtona: IZBACUJU ČLANICU IZ NATO pakta! Ako povuku jedan potez, sve je gotovo!

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Apr.2019, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najopasnija pretnja Vašingtona: IZBACUJU ČLANICU IZ NATO pakta! Ako povuku jedan potez, sve je gotovo!

Američki potpredsednik Majk Pens zapretio je Turskoj da će biti isključena iz NATO pakta, i upozorio je zbog "nepromišljenih odluka" poput nastavka pregovora o kupovini ruskih PVO sistema "S-400".

- Turska mora da izabere. Da li želi da ostane ključni partner u najuspešnijoj vojnoj alijansi u istoriji, ili želi da rizikuje bezbednost tog partnerstva čineći nepromišljene odluke koje unižavaju naš NATO >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pakt - napisao je na svom Tviteru Pens u sredu, nakon što je izneo slične izjave u Vašingtonu na samitu NATO.

Turkey must choose. Does it want to remain a critical partner in the most successful military alliance in history or does it want to risk the security of that partnership by making such reckless decisions that undermine our @NATO alliance?

— Vice President Mike Pence (@VP) April 3, 2019

Turska insistira na kupovini ruskog PVO sistema, uprkos pretnama SAD. Čak i nakon što je Amerika zaustavila isporuku aviona pete generacije "F-35" i prateće opreme, Ankara je ostala pri svom stavu, a ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu je na NATO samitu potvrdio da je nabavka "S-400" "gotova stvar".

Čavušoglu i američki državni sekretar Majk Pompeo trenutno vode razgovor nasamo, po pitanju razmirice oko nabavke aviona "F-35", javlja RT.

Turski ministar je rekao da Ankara neće biti pretnja za američke F-35 ili druge NATO avione, ukoliko bude upravljala sa dva sistema "S-400".

Američki zakonodavci i vojni zvaničnici ipak su nastavili da upozoravaju Tursku da će, sa postavljanjem "S-400" dati ruskom sistemu šansu da se oproba u praćenju i uočavanju "F-35" aviona, sa potencijalno smrtonosnim posledicama za taj avion u budućim sukobima.

Today, it was my great honor to welcome @NATO Secretary General @JensStoltenberg to the @WhiteHouse! pic.twitter.com/4drPHXZBWH

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) April 2, 2019

Prve baterije sistema "S-400" Turks treba da primi već u julu.

SAD do sada nisu uspele da odvrate NATO saveznika od te kupovine, i da ubede Ankaru da kupi skuplje američke rakete "Patriot", uprkos svim pretnjama.

Turska je takođe bila vitalan partner u programu "F-35", koji je do sada najskuplji američki vojni projekat.

Ukoliko ne postignu sporazum, SAD će morati da pronađu novog nabavljača za delove borbenih aviona.
Pogledaj vesti o: Vašington,   Turska

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.