RT: „SAD moraju izabrati između Turske i terorista“: Ankara odgovorila SAD-u kontra-ultimatumom

Izvor: Vostok.rs, 04.Apr.2019, 07:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: „SAD moraju izabrati između Turske i terorista“: Ankara odgovorila SAD-u kontra-ultimatumom

Izvor: Vostok / RT Potpredsednik Turske rekao je da njegov američki kolega mora da bira između saveza sa lojalnim NATO partnerom ili da bude na strani terorista, nakon što je Majk Pens izdao ultimatum da Ankara izabere američke avione F-35 umesto ruskih PVO sistema S-400.
The United States must choose. Does it want to remain Turkey’s ally or risk our friendship by joining forces with terrorists to undermine its NATO ally’s defense against its enemies?
— Fuat Oktay (@fuatoktay06) April 3, 2019 “Sjedinjene Države moraju izabrati. Da li žele da ostanu saveznik Turske ili da rizikuju naše prijateljstvo tako što će udružiti snage sa teroristima da potkopaju odbranu NATO saveznika od njegovih neprijatelja?”, saopštio je potpredsednik Turske Fuat Oktaj, kao odgovor na zahtev potpredsednika SAD Majka Pensa.
 
Ranije je u sredu, američki potpredsednik zatražio da Ankara “izabere” da li želi da ostane “kritični” NATO partner ili da ugrozi članstvo u NATO savezu “bezobzirnim odlukama”, kao što je kupovina ruskih PVO sistema S-400. Prepucavanje na tviteru između dva političara usledilo je dva dana nakon što je Pentagon obustavio isporuke opreme Turskoj u vezi s borbenim avionom F-35. SAD su jasno stavile do znanja da se isporuke neće nastaviti ako se Turska ne odrekne kupovine ruskih PVO sistema.
Turska, koja je bila vitalni partner u programu F-35, još jednom je podsetila SAD da je kupovina S-400 "gotova stvar". "[S-400] neće biti integrisan u sistem NATO-a", izjavio je u sredu ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu, zalažući se za uspostavljanje višestrane tehničke grupe koja bi osigurala da sistem PVO "neće predstavljati pretnju" ni za F-35 ili drugim NATO sistemima. On je takođe nagovestio da će to pitanje najverovatnije biti rešeno između predsednika Donalda Trampa i turskog predsednika Redžepa Erdogana. Turska odavno insistira da, kao suverena nacija, ima pravo da bira svoje trgovinske partnere i dobavljače oružja, neprekidno naglašavajući da je kupovina ruskog PVO sistema od vitalnog značaja za nacionalnu odbranu zemlje, u toku tekućeg sirijskog konflikta na njenom pragu. Pored tenzija koje se tiču oko naoružanja, Turska izražava stalnu zabrinutost zbog podrške Vašingtona sirijskim kurdskim milicijama, koje su na čelu Sirijskih demokratskih snaga (SDF). Ankara smatra da su kurdske snage u Siriji i Iraku "teroristički" produžetak Radničke partije Kurdistana (PKK), koja decenijama vrši pobune u zemlji. Čitajte više na Situacija u Siriji - iz minuta u minut  

Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Pompeo: Fokusirani smo da se borimo protiv uticaja Rusije na zapadnoj hemisferi

Izvor: Vostok.rs, 04.Apr.2019

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da će se Sjedinjene Američke Države boriti protiv uticaja Rusije na zapadnoj hemisferi u svetlu njenih nedavnih akcija u Venecueli. „Znate istoriju o tome kako se Rusija kreće okolo. Znate istoriju ruskih napora ovde na zapadnoj hemisferi. Nažalost,...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.