RT: Turska mora da izabere između NATO partnera ili kupovine ruskog S-400 - Pens

Izvor: Vostok.rs, 03.Apr.2019, 21:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Turska mora da izabere između NATO partnera ili kupovine ruskog S-400 - Pens

Izvor: Vostok / RT Američki potpredsednik Majk Pens je zapretio Turskoj o njenoj budućoj ulozi u NATO savezu, upozoravajući je na "bezobzirne odluke", kao što je nastavak kupovine ruskog PVO sistema S-400 . “Turska mora da izabere. Da li želi da ostane kritični partner u najuspešnijem vojnom savezu u istoriji ili želi da rizikuje sigurnost tog partnerstva tako što će donositi takve nepromišljene odluke koje podrivaju naš NATO savez?“,saopštio je Pens, nakon sličnih komentara na samitu NATO-a u Vašingtonu. Turska insistira na kupovini ruskog PVO sistema, uprkos ponovljenim upozorenjima iz SAD-a. Čak i nakon što je Pentagon zaustavio isporuke aviona pete generacije F-35 Turskoj i prateće opreme, Ankara je ostala prkosna, a ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu je rekao na samitu NATO-a da je kupovina "gotova stvar". Čavušoglu i američki državni sekretar Majk Pompeo će se sastati na tekućem NATO samitu kako bi razgovarali o sporu o avionima F-35.
Turski ministar finansija izjavio je da upravljanje sa dve vrste PVO sistema naoružanja u isto vreme "neće predstavljati pretnju" za F-35 ili druge NATO sisteme. Američki zakonodavci i vojni zvaničnici stalno upozoravaju da će raspoređivanje S-400 u Turskoj omogućiti ruskom sistemu da nauči kako da prati i uoči američke avione F-35, sa potencijalno kobnim posledicama za avion u budućim sukobima. Turska će ovog jula dobiti prve baterije S-400. SAD do sada nisu uspele da odgovore NATO saveznika da odustane od ruskih PVO sistema, te da ih nagovore da kupe američke sisteme "Patriot". Turska je takođe bila vitalni partner u programu aviona F-35, koji je do sada najskuplji američki vojni projekat. Ako dve strane ne budu mogle da postignu dogovor, SAD će morati da pronađu nove dobavljače za delove trupa borbenih aviona i kabina.
Pogledaj vesti o: Vojni samit,   Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PENS OTKRIO SVE KARTE: Turska da se odluči ili kupovina S-400 ili NATO

Izvor: Kurir, 03.Apr.2019

Potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Majk Pens upozorio je Tursku zbog kupovine ruskih protivraketnih sistema S-400, povećavajući pritisak na saveznika NATO-a da odustane od kupovine koju Vašington smatra pretnjom za američku vojnu opremu.

Nastavak na Kurir...

Pens: Ankara mora da bira, NATO ili S-400

Izvor: Blic, 03.Apr.2019

Američki potpredsednik Majkl Pens rekao je da Turska mora da bira između članstva u NATO-u i kupovine ruskog raketnog sistema "S-400".

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.