NUNS osudio poruku mržnje novinara Dragana Vučićevića

Izvor: Blic, 05.Avg.2014, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NUNS osudio poruku mržnje novinara Dragana Vučićevića

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije je danas kao govor mržnje osudilo poruku glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista Informer Dragana Vučićevića, koji je na Tviteru napisao da "Srbin koji, posle svega, letuje u Hrvatskoj, kupuje u 'Idei' i pije 'janu', zaslužuje da opet bude zaklan".

NUNS je u saopštenju ocenio da je potpisnik te "jezive poruke" prekršio ustavne i zakonske norme, i da je, nezavisno od toga da li će i kako reagovati tužilaštvo, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zaslužio javnu kritiku i prezir.

"Zakonodavstvom Srbije strogo je zabranjen govor mržnje. Vučićevićevo skandalozno istupanje ima posebnu težinu upravo zato što je on novinar i odgovorno lice u mediju kojem bi morala da bude poznata velika medijska odgovornost kada je reč o propagiranju diskriminacije i netolerancije", naveo je NUNS.

Србин који, после свега, летује у Хрватској, купује у "Идеи" и пије "јану", па тај Србин заслужује да опет буде заклан!

— Dragan J. Vucicevic (@djvucicevic) August 4, 2014

To novinarsko udruženje je saopštilo da zbog svoje specifične pozicije i značaja za demokratsko društvo, mediji moraju praviti jasnu i nedvosmislenu razliku izmedju slobode govora i govora mržnje. Ustavom Srbije zabranjeno je i kažnjivo svako izazivanje i podsticanje rasne, nacionalne, verske ili druge neravnopravnosti mržnje i netrpeljivosti, naveo je NUNS.

Krivičnim zakonikom Srbije, za izazivanje ili raspirivanje nacionalne ili verske mržnje, ili netrpeljivosti medju narodima ili etničkim zajednicama zaprećena je kazna od šest meseci do pet godina zatvora, piše u saopštenju.

Dodaje se da Zakon o zabrani diskriminacije zabranjuje "izražavanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog ličnog svojstva, u javnim glasilima i drugim publikacijama, na skupovima i mestima dostupnim javnosti".

Vučićević: Zlonamerno tumačenje

"Moj tvit, gospodo, nije nikakav govor mržnje, izjavio je danas glavni i odgovorni urednik Informera Dragan J.Vučićević, reagujući na saopštenje NUNS-a.

"To je moj lični, ne redakcijski, stav o srpsko-hrvatskim odnosima u kojima već decenijama jedna strana plaća da bi uvek iznova bila žrtva jezivih zločina", napominje Vučićević. Vučićević je potom na svom tviter nalogu napisao: "Ako je neko, bilo ko, zaista pomislio da ja pozivam da bilo ko bude ubijen, ja mu

se najiskrenije izvinjavam, bila je to metafora".

Vučićević je popodne medijima dostavio i svoj odgovor NUNS-u u kojem je ocenio da NUNS njegove reči "namerno zlonamerno bukvalno tumači i izvlači iz konteksta".

"Dakle, ako uopšte vredi objašnjavati", naglašava Vučićević u izjavi, "nisam lud da zaista pozivam na ubistvo bilo koga". U pitanju je, prema objašnjenju Vučićevića, "metafora inspirisana srpskom nacionalnom ekonomskom glupošću, koju je pesnik Bora Đorđević odavno ovako opisao: 'Srbin je lud, Srbin je proklet, jednom ga ubiješ, on hoće opet'".

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NUNS osuđuje poruku Vučićevića

Izvor: RTS, 05.Avg.2014

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije je kao govor mržnje osudilo poruku glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista "Informer" Dragana Vučićevića, koji je na Tviteru napisao da "Srbin koji, posle svega, letuje u Hrvatskoj, kupuje u 'Idei' i pije 'janu', zaslužuje da opet bude...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.