Antivirusi
Antivirusi

Kompjuterski virusi su programi napravljeni sa idejom da se računaru njegovom operativnom sistemu i softveru nanese neka vrsta štete. Obično se smatra da su ih izumeli hakeri, ali kompjuterski virusi su nastali i mnogo pre interneta i pre tog zanimanja.

Imaju skoro slične odlike kao i pravi, prirodni virusi. Kroz naše računare svakog dana prođe hrpa virusa, ali većina njih ne može da napravi štetu kompjuteru. Oni veći virusi poput Trojanca mogu da naprave ozbiljnu štetu kompjuterima. Virusi su najviše počeli da se šire proširivanjem interneta.

Virusi se danas prenose na razne načine a to su Cd, Usb, Skajp, datoteke sa interneta. Kada virus zarazi kompjuter simptomi mogu da budu razni: usporava se rad računara, kompjuter počinje da se zapucava i koči, nekad ne može da otvori neke datoteke, a kada računar napadne neki virus poput trojanskog konja, računar može nikako ne može da se upali. Danas se virusi često koriste pri hakerskim napadima, da bi hakeri mogli da pristupe različitim informacijama sa kompjutera, ali se najviše prenose putem otvaranja linkova na internetu, zato se uvek mora paziti da se ne otvori link sa sumnjivim adresama kako se ne bi odomaćio virus u računaru. Svakako može da se prenese i preko Mo vord fajlova.

Zbog delovanja virusa mnogi korisnici interneta gube važne informacije koje su postavili ili im se ipak dogodi da više ne mogu da pristupe svojim nalozima na društvenim mrežama. Zato svako mora da nauči kako da se postavi i kako da izađe na kraj sa virusima. Takve probleme rešavamo uz pomoć programa koji se nazivaju antivirusi.
Da bi se uspešno rešili virusa potrebni su nam antivirus programi. Antivirus softver se koristi za zaštitu identifikaciju i uklanjanje računarskih virusa, kao i svakog drugog programa koji može da nanese štetu kompjuteru.

Prvo poznato uklanjanje računarskih virusa, kao i svakog drugog programa koji može da nanese veću štetu računaru jeste antivirus program a postoje i besplatni koji su dostupni ljudima. Prvo poznato uklanjanje računarskog virusa je izvršeno 1987. godine softverom Brent Fiks, a radilo se jednom od prvih poznatih virusa Viena virus.

Antivirusi se najčešće skidaju sa interneta, i koriste se besplatne verzije. Treba ih skidati sa pouzdanih sajtova i zvaničnih stranica proizvođača antivirusa. Besplatni antivirusi nemaju baš sve funkcije kao i oni koji se koriste ali su svakako od velikog značaja. Mogu mnogo da pomognu u čuvanju naših privatnih podataka na internetu i ostalo. Antivirusni softver ili antivirus jeste program koji nas štiti od virusa.

Antivirusi su softverski paketi sposobni da detektiraju, izdvoje i eliminišu sve viruse. Svi antivirusni programi se sastoje iz više celina. Jedan njegov deo monitor je rezidentan u memoriji i obezbeđuje neprestanu zaštitu od virusa, dok drugi deo skan omogućava skeniranje celog sistema. Antivirusi su danas neophodan deo softvera koji svako treba imati instaliran na svom kompjuteru.

Postoje brojne kompanije koje razvijaju i nude ove programe, a najpoznatiji među njima su: avast, avira, avg, kasperski, malvarebutes, bitfender, antivirusi su programi koji kao što nam sam naziv govori imaju zadatak da spreče infekciju i očiste zaražene fajlove i programe. A kako to oni rade? Sprečavaju zarazu tako što skeniraju fajlove koji se pokrenu u potrazi za kodom unutar programa, i ako nađu kod koji odaje prisustvo virusa oni zabrane pokretanje zaraženog programa.
Fajlovi koji su već zaraženi čiste se tako što jednostavno unutar zaraženog fajla brišu kod za koji su sigurni da je virus. Podela virusa se deli na osnovne klase i to: infektori datoteka, makro virusi, internet virusi, but sektor virusi.

Kompjuterski virusi su mali programi, najčešće od svega nekoliko kilobajta, koji imaju isključivo cilj da naprave štetu zaraženom kompjuteru. Razmnožavaju se uglavnom tako što sami sebe ugnjezde u druge fajlove i datoteke, a štetu prave tako što brišu ili menjaju fajlove na disku.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Avast objavio da je njihov antivirus na Huawei telefonima greškom označio Google aplikaciju kao malver

Avast objavio da je njihov antivirus na Huawei telefonima greškom označio Google aplikaciju kao malver

Kompanija Avast je objavila da je njen antivirusni SDK od subote označavao Android Google aplikaciju kao malver na pametnim telefonima kineskih proizvođača Huawei, Vivo i Honor. Korisnici navedenih uređaja...

Izvor: Informacija.rs, 01.Nov.2023, 11:33

Detaljnije >>

Rusija razvija svoju verziju VirusTotala zbog nacionalne bezbednosti i mogućeg nadzora Zapada

Rusija razvija svoju verziju VirusTotala zbog nacionalne bezbednosti i mogućeg nadzora Zapada

Rusija razvija antivirusni sistem na nacionalnom nivou, sličan VirusTotalu, koji je u vlasništvu Googlea. Ruski mediji izveštavaju da će prototip rešenja, nazvanog Multiscanner, biti objavljen ove godine. Planirano...

Izvor: Informacija.rs, 31.Okt.2023, 11:18

Detaljnije >>

Tor pregledač ponovo pogrešno označen kao virus

Tor pregledač ponovo pogrešno označen kao virus

Krajem juna Microsoft Defender je počeo da briše instance Tor Browsera s računara korisnika. Antivirus alat je lažno identifikovao Tor Browser kao "Win32/Malgent!MTB" trojanca.

Izvor: B92, 15.Okt.2023, 09:05

Detaljnije >>

Microsoft Defender pogrešno označio Tor pregledač kao virus

Microsoft Defender pogrešno označio Tor pregledač kao virus

Krajem juna Microsoft Defender je počeo da briše instance Tor Browsera s računara korisnika. Antivirus alat je lažno identifikovao Tor Browser kao "Win32/Malgent!MTB" trojanca.. Microsoft potvrđuje da je ovo bio lažno pozitivan rezultat i uklonio je Tor Browser iz najnovije Defenderove baze podataka (verzija 1.397.1910.0). Sada možete da ažurirate Microsoft Defender i ponovno instalirate Tor Browser ako vam ga je antivirus obrisao (ili da ga vratite iz karantina).

Izvor: B92, 15.Okt.2023

Detaljnije >>

Šokantno saznanje: Upotreba antivirusnih lekova može da podstakne evoluciju koronavirusa

Šokantno saznanje: Upotreba antivirusnih lekova može da podstakne evoluciju koronavirusa

Antivirusni lek koji se koristi za lečenje pacijenata zaraženih koronavirusom može da izazove mutacije u virusu i podstakne evoluciju novih varijanata, navodi se u tekstu naučnika objavljenom u časopisu "Nature".. Molnupiravir, koji se takođe prodaje pod imenom "lagevrio", dizajniran je da dovede koronavirus do uništenja, međutim istraživači su pronašli dokaze da virus ponekad može da preživi tretman, što dovodi do mutiranih verzija koje se povremeno šire na druge...

Izvor: B92, 25.Sep.2023, 18:33

Detaljnije >>

POVRATAK U ŠKOLU i problemi sa imunitetom: Antivirusna bomba za jačanje IMUNITETA KOD DECE (RECEPT)

POVRATAK U ŠKOLU i problemi sa imunitetom: Antivirusna bomba za jačanje IMUNITETA KOD DECE (RECEPT)

Iako su prirodni sastojci i lekoviti preparati iz prirode uvek bolja opcija u odnosu na sirupe, medikamente i antibiotike, prilikom izbora preparata za decu mora se biti posebno obazriv.... Jak imunitet kod deceje ključan za očuvanje zdravlja dece, posebno u većim kolektivima, vrtićima i školamau vreme infekcija. Iako su prirodni sastojci i lekoviti preparati iz prirode uvek bolja opcija u odnosu na sirupe, medikamente i antibiotike, prilikom izbora preparata...

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Sep.2023, 09:38

Detaljnije >>

Deluje ANTIVIRUSNO i ANTIUPALNO: Napravite SOK kojI OPORAVLJA ceo organizam, trebaće vam ovi sastojci

Deluje ANTIVIRUSNO i ANTIUPALNO: Napravite SOK kojI OPORAVLJA ceo organizam, trebaće vam ovi sastojci

Veoma je zdrav i osvežava! Jamu je tradicionalni indonezijski lekoviti napitak od korenja, bilja, cveća, kora i začina. Jedna od njegovih jednostavnijih verzija ima sve više poklonika među virtuelnom wellness zajednicom, jer, osim što je ukusan, ima protivupalna, antioksidativna antivirusna i antibakterijska svojstva, piše Magda Dežđek. Isprobajte sami - evo recepta! Sastojci:. Priprema:.

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Avg.2023, 14:30

Detaljnije >>