Antivirusi
Antivirusi

Kompjuterski virusi su programi napravljeni sa idejom da se računaru njegovom operativnom sistemu i softveru nanese neka vrsta štete. Obično se smatra da su ih izumeli hakeri, ali kompjuterski virusi su nastali i mnogo pre interneta i pre tog zanimanja.

Imaju skoro slične odlike kao i pravi, prirodni virusi. Kroz naše računare svakog dana prođe hrpa virusa, ali većina njih ne može da napravi štetu kompjuteru. Oni veći virusi poput Trojanca mogu da naprave ozbiljnu štetu kompjuterima. Virusi su najviše počeli da se šire proširivanjem interneta.

Virusi se danas prenose na razne načine a to su Cd, Usb, Skajp, datoteke sa interneta. Kada virus zarazi kompjuter simptomi mogu da budu razni: usporava se rad računara, kompjuter počinje da se zapucava i koči, nekad ne može da otvori neke datoteke, a kada računar napadne neki virus poput trojanskog konja, računar može nikako ne može da se upali. Danas se virusi često koriste pri hakerskim napadima, da bi hakeri mogli da pristupe različitim informacijama sa kompjutera, ali se najviše prenose putem otvaranja linkova na internetu, zato se uvek mora paziti da se ne otvori link sa sumnjivim adresama kako se ne bi odomaćio virus u računaru. Svakako može da se prenese i preko Mo vord fajlova.

Zbog delovanja virusa mnogi korisnici interneta gube važne informacije koje su postavili ili im se ipak dogodi da više ne mogu da pristupe svojim nalozima na društvenim mrežama. Zato svako mora da nauči kako da se postavi i kako da izađe na kraj sa virusima. Takve probleme rešavamo uz pomoć programa koji se nazivaju antivirusi.
Da bi se uspešno rešili virusa potrebni su nam antivirus programi. Antivirus softver se koristi za zaštitu identifikaciju i uklanjanje računarskih virusa, kao i svakog drugog programa koji može da nanese štetu kompjuteru.

Prvo poznato uklanjanje računarskih virusa, kao i svakog drugog programa koji može da nanese veću štetu računaru jeste antivirus program a postoje i besplatni koji su dostupni ljudima. Prvo poznato uklanjanje računarskog virusa je izvršeno 1987. godine softverom Brent Fiks, a radilo se jednom od prvih poznatih virusa Viena virus.

Antivirusi se najčešće skidaju sa interneta, i koriste se besplatne verzije. Treba ih skidati sa pouzdanih sajtova i zvaničnih stranica proizvođača antivirusa. Besplatni antivirusi nemaju baš sve funkcije kao i oni koji se koriste ali su svakako od velikog značaja. Mogu mnogo da pomognu u čuvanju naših privatnih podataka na internetu i ostalo. Antivirusni softver ili antivirus jeste program koji nas štiti od virusa.

Antivirusi su softverski paketi sposobni da detektiraju, izdvoje i eliminišu sve viruse. Svi antivirusni programi se sastoje iz više celina. Jedan njegov deo monitor je rezidentan u memoriji i obezbeđuje neprestanu zaštitu od virusa, dok drugi deo skan omogućava skeniranje celog sistema. Antivirusi su danas neophodan deo softvera koji svako treba imati instaliran na svom kompjuteru.

Postoje brojne kompanije koje razvijaju i nude ove programe, a najpoznatiji među njima su: avast, avira, avg, kasperski, malvarebutes, bitfender, antivirusi su programi koji kao što nam sam naziv govori imaju zadatak da spreče infekciju i očiste zaražene fajlove i programe. A kako to oni rade? Sprečavaju zarazu tako što skeniraju fajlove koji se pokrenu u potrazi za kodom unutar programa, i ako nađu kod koji odaje prisustvo virusa oni zabrane pokretanje zaraženog programa.
Fajlovi koji su već zaraženi čiste se tako što jednostavno unutar zaraženog fajla brišu kod za koji su sigurni da je virus. Podela virusa se deli na osnovne klase i to: infektori datoteka, makro virusi, internet virusi, but sektor virusi.

Kompjuterski virusi su mali programi, najčešće od svega nekoliko kilobajta, koji imaju isključivo cilj da naprave štetu zaraženom kompjuteru. Razmnožavaju se uglavnom tako što sami sebe ugnjezde u druge fajlove i datoteke, a štetu prave tako što brišu ili menjaju fajlove na disku.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Informacija.rs, 10.Jan.2022, 12:39

Norton antivirus na udaru kritika zbog instaliranja kriptomajnera na uređajima korisnika

Norton antivirus na udaru kritika zbog instaliranja kriptomajnera na uređajima korisnika

Proizvođač popularnog antivirusnog softvera kompanija Norton, našao se na udaru kritika zbog automatskog instaliranja kriptomajnera na uređaje korisnika. Proizvođač popularnog antivirusnog softvera...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 27.Dec.2021, 20:24

Određene grupe neće smeti da koriste Fajzerov i Merkov lek protiv kovida, da li spadate tu?

Određene grupe neće smeti da koriste Fajzerov i Merkov lek protiv kovida, da li spadate tu?

Kako se varijanta omikrona širi, prve antivirusne pilule obećavaju očajnički potrebnu zaštitu za ljude koji su u opasnosti od ozbiljne bolesti. Ali mnogima kojima će biti propisani novi lekovi kompanije Fajzer ili Merk biće potrebno pažljivo praćenje od lekara, jer ovi antivirusni lekovi možda nisu bezbedni za sve, upozoravaju stručnjaci.. Fajzerov pakslovid, antivirusni lek protiv kovida, odobren je za ljude koji imaju stanja koja povećavaju rizik od hospitalizacije...

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 23.Dec.2021, 22:35

Novi antivirusni lekovi efikasniji od terapije plazmom

Džon Hopkins univerzitet i Džon Hopkins Blumberg škola javnog zdravlja objavili su ovih dana rezultate istraživanja po kojima...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 23.Dec.2021

NAKON FAJZERA, "DA" I ZA MOLNUPIRAVIR Američka FDA odobrila i Merkov lek protiv korona virusa

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) odobrila je danas Merkov antivirusni lek molnupiravir dan nakon što je odobrila Fajzerov pankslovid.

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Dec.2021

ODOBRENA NOVA PILULA PROTIV KORONE: Može se uzimati kod kuće, a evo kome je namenjena

ODOBRENA NOVA PILULA PROTIV KORONE: Može se uzimati kod kuće, a evo kome je namenjena

Pilula je namenjena rizičnim grupama starijim od 12 godina.. Američka agencija za hranu i lekove (FDA) danas je odobrila Fajzerovu antivirusnu pilulu, Pakslovid, koja se upotrebljava za lečenje korona virusa.. Ovo je prva ovakva antivirusna pilula odobrena za uzimanje kod kuće, pre nego što zaražene osobe dođu na nivo potreban za hospitalizaciju, prenosi CNN. - Današnje odobrenje Pakslovida predstavlja još jedan sjajan primer kako će nam nauka...

Detaljnije >>

Izvor: Press, 22.Dec.2021, 14:57

Donet novi protokol za lečenje kovid pacijenata u Srbiji, evo šta su glavne novine u terapiji!

Donet novi protokol za lečenje kovid pacijenata u Srbiji, evo šta su glavne novine u terapiji!

Najnoviji protokol za lečenje kovid pacijenata, 13. verzija, usvojen je, a u njega su stavljeni i novi lekovi "molnupiravir" i "pakslovid", iako ovaj potonji još nije ni stigao u Srbiju. Foto:pink "Molnupiravir", prvi antivirusni lek protiv kovida 19, koji je proizveo "Merk" i koji budi nadu širom sveta, a upravo je stigao u Srbiju, kao jednu od prvih zemalja sveta koja ga je nabavila, od sada je dostupan...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Dec.2021

DONET NOVI PROTOKOL ZA LEČENJE KOVID PACIJENATA! Evo koji lekovi su uključeni i koje su NOVINE

DONET NOVI PROTOKOL ZA LEČENJE KOVID PACIJENATA! Evo koji lekovi su uključeni i koje su NOVINE

U protokolu su odranije još dva antivirusna leka.. Najnoviji protokol za lečenje kovid pacijenata, 13. verzija, usvojen je, a u njega su stavljeni i novi lekovi "molnupiravir" i "pakslovid", iako ovaj potonji još nije ni stigao u Srbiju. "Molnupiravir", prvi antivirusni lek protiv kovida 19, koji je proizveo "Merk" i koji budi nadu širom sveta, a upravo je stigao u Srbiju, kao jednu od prvih zemalja sveta koja ga je nabavila, od sada je dostupan pacijentima...

Detaljnije >>