Antivirusi
Antivirusi

Kompjuterski virusi su programi napravljeni sa idejom da se računaru njegovom operativnom sistemu i softveru nanese neka vrsta štete. Obično se smatra da su ih izumeli hakeri, ali kompjuterski virusi su nastali i mnogo pre interneta i pre tog zanimanja.

Imaju skoro slične odlike kao i pravi, prirodni virusi. Kroz naše računare svakog dana prođe hrpa virusa, ali većina njih ne može da napravi štetu kompjuteru. Oni veći virusi poput Trojanca mogu da naprave ozbiljnu štetu kompjuterima. Virusi su najviše počeli da se šire proširivanjem interneta.

Virusi se danas prenose na razne načine a to su Cd, Usb, Skajp, datoteke sa interneta. Kada virus zarazi kompjuter simptomi mogu da budu razni: usporava se rad računara, kompjuter počinje da se zapucava i koči, nekad ne može da otvori neke datoteke, a kada računar napadne neki virus poput trojanskog konja, računar može nikako ne može da se upali. Danas se virusi često koriste pri hakerskim napadima, da bi hakeri mogli da pristupe različitim informacijama sa kompjutera, ali se najviše prenose putem otvaranja linkova na internetu, zato se uvek mora paziti da se ne otvori link sa sumnjivim adresama kako se ne bi odomaćio virus u računaru. Svakako može da se prenese i preko Mo vord fajlova.

Zbog delovanja virusa mnogi korisnici interneta gube važne informacije koje su postavili ili im se ipak dogodi da više ne mogu da pristupe svojim nalozima na društvenim mrežama. Zato svako mora da nauči kako da se postavi i kako da izađe na kraj sa virusima. Takve probleme rešavamo uz pomoć programa koji se nazivaju antivirusi.
Da bi se uspešno rešili virusa potrebni su nam antivirus programi. Antivirus softver se koristi za zaštitu identifikaciju i uklanjanje računarskih virusa, kao i svakog drugog programa koji može da nanese štetu kompjuteru.

Prvo poznato uklanjanje računarskih virusa, kao i svakog drugog programa koji može da nanese veću štetu računaru jeste antivirus program a postoje i besplatni koji su dostupni ljudima. Prvo poznato uklanjanje računarskog virusa je izvršeno 1987. godine softverom Brent Fiks, a radilo se jednom od prvih poznatih virusa Viena virus.

Antivirusi se najčešće skidaju sa interneta, i koriste se besplatne verzije. Treba ih skidati sa pouzdanih sajtova i zvaničnih stranica proizvođača antivirusa. Besplatni antivirusi nemaju baš sve funkcije kao i oni koji se koriste ali su svakako od velikog značaja. Mogu mnogo da pomognu u čuvanju naših privatnih podataka na internetu i ostalo. Antivirusni softver ili antivirus jeste program koji nas štiti od virusa.

Antivirusi su softverski paketi sposobni da detektiraju, izdvoje i eliminišu sve viruse. Svi antivirusni programi se sastoje iz više celina. Jedan njegov deo monitor je rezidentan u memoriji i obezbeđuje neprestanu zaštitu od virusa, dok drugi deo skan omogućava skeniranje celog sistema. Antivirusi su danas neophodan deo softvera koji svako treba imati instaliran na svom kompjuteru.

Postoje brojne kompanije koje razvijaju i nude ove programe, a najpoznatiji među njima su: avast, avira, avg, kasperski, malvarebutes, bitfender, antivirusi su programi koji kao što nam sam naziv govori imaju zadatak da spreče infekciju i očiste zaražene fajlove i programe. A kako to oni rade? Sprečavaju zarazu tako što skeniraju fajlove koji se pokrenu u potrazi za kodom unutar programa, i ako nađu kod koji odaje prisustvo virusa oni zabrane pokretanje zaraženog programa.
Fajlovi koji su već zaraženi čiste se tako što jednostavno unutar zaraženog fajla brišu kod za koji su sigurni da je virus. Podela virusa se deli na osnovne klase i to: infektori datoteka, makro virusi, internet virusi, but sektor virusi.

Kompjuterski virusi su mali programi, najčešće od svega nekoliko kilobajta, koji imaju isključivo cilj da naprave štetu zaraženom kompjuteru. Razmnožavaju se uglavnom tako što sami sebe ugnjezde u druge fajlove i datoteke, a štetu prave tako što brišu ili menjaju fajlove na disku.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: eKlinika.rs, 28.Apr.2021, 09:31

Pfizer pilula protiv covid 19 mogla bi da bude dostupna ove godine, a to bi značilo kraj „zaključavanja“ sveta

Kompanija Pfizer saopštila je da će njihova pilula protiv covid 19 verovatno biti dostupa ove godine s obzirom na to da prva faza ispitivanja na ljudima treba da se završi u maju. Ukoliko se to desi, kako kažu stručnjaci koji proučavaju ovaj antivirusni lek, ovakvi efikasni medikamenti mogli bi zauvek da zaustave lockdown, odnosno „zaključavanje“ zemalja širom sveta. Antivirusna pilula pokazala je „moćnu antivirusnu aktivnost“ u laboratoriji i sada je na bezbednosnim...

Detaljnije >>

Izvor: Radio 021, 28.Apr.2021

Fajzer ispituje pilulu protiv kovida, mogao bi da bude dostupan na jesen

Američka farmaceutska kompanija Fajzer trenutno sprovodi kliničko ispitivanje eksperimentalnog leka pod nazivom PF-07321332, prve pilule kojom bi se izlečio kovid19.. Ovaj lek pripada klasi medikamenata pod nazivom inhibitori proteze, a antivirusna pilula trebalo bi da sprečava širenje virusa u telu blokiranjem enzima koji virus korona koristi za stvaranje svojih kopija u ljudskim ćelijama. "Dejli mejl" prenosi da je planirano da prva faza kliničkih ispitivanja...

Detaljnije >>

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Apr.2021, 14:45

Dr Pešić: U prvoj fazi bolesti antivirusni lek umesto antibiotika

Dr Pešić: U prvoj fazi bolesti antivirusni lek umesto antibiotika

Profesor na Katedri za farmakologiju sa toksikologijom, Medicinskog Fakulteta u Nišu, dr Srđan Pešić koji već godinu dana prati protokole lečenja kovida u Srbiji smatra da je lečenje kovida antibioticima u prvoj fazi bolesti ne samo pogrešno već može biti i štetno.. Profesor objašnjava da antibiotike tokom bolesti treba davati pacijenatima sa teškom kliničkom slikom, gde se dokaže bakterijska infekcija i teška upala pluća, a pre toga, kako kaže, nikako jer to šteti...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Apr.2021, 19:29

Prirodni sirup od crne zove

Bobice crne zove sadrže antioksidanse, vitamine C i E, flavonoide, terpene i druge ljekovite materije koje djeluju antivirusno, antibakterijski i diuretski.

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Apr.2021, 09:43

Ibrahimović počinje glumačku karijeru, igra lika koji se zove Antivirus

Legendarni švedski napadač Zlatan Ibrahimović dobio je ulogu u novom filmu o Asteriksu i Obeliksu i glumiće lika po imenu Antivirus, prenijeli su brojni svjetski mediji.

Detaljnije >>

Izvor: B92, 08.Apr.2021, 22:03

Ibrahimović junak novog serijala o slavnim Galima

Ibrahimović junak novog serijala o slavnim Galima

Posle učešća na festivalu u San Remu, Zlatan Ibrahimović nastavlja sa aktivnostima van terena u svetu umetnosti.. Napadač Milana je na svom Instagram profilu postavio fotografiju na kojoj piše "Antivirus", ali to nema nikakve veze sa trenutnom situacijom u svetu. Radi se o liku kog će glumiti švedski fudbaler u narednom nastavku filmskog serijala "Asteriks i Obeliks". Očekuje se da će se film u bioskopima pojaviti 2022. godine i biće sniman na teritoriji...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 07.Apr.2021, 22:01

U Novi Pazar stigao lek protiv korona virusa

U Novi Pazar stigao lek protiv korona virusa

Dom zdravlja u Novom Pazaru dobio je antivirusni lek favipiravir protiv Covida-19 koji se koristi za prvu fazu bolesti i daje se pacijentima koji nemaju upalu pluća i nikakvu drugu bolest, kazao je direktor te zdravstvene ustanove Ervin Ćorović. On dodaje, da osobama kojima je taj lek potreban ga dobijaju u Kovid ambulanti, gde ima posebnu primenu korišćenja.. “Od ponedeljka je i naša Kovid ambulanta dobila antivirusni lek favipiravir, koji se koristi kao jedan od prvih lekova...

Detaljnije >>