Antivirusi
Antivirusi

Kompjuterski virusi su programi napravljeni sa idejom da se računaru njegovom operativnom sistemu i softveru nanese neka vrsta štete. Obično se smatra da su ih izumeli hakeri, ali kompjuterski virusi su nastali i mnogo pre interneta i pre tog zanimanja.

Imaju skoro slične odlike kao i pravi, prirodni virusi. Kroz naše računare svakog dana prođe hrpa virusa, ali većina njih ne može da napravi štetu kompjuteru. Oni veći virusi poput Trojanca mogu da naprave ozbiljnu štetu kompjuterima. Virusi su najviše počeli da se šire proširivanjem interneta.

Virusi se danas prenose na razne načine a to su Cd, Usb, Skajp, datoteke sa interneta. Kada virus zarazi kompjuter simptomi mogu da budu razni: usporava se rad računara, kompjuter počinje da se zapucava i koči, nekad ne može da otvori neke datoteke, a kada računar napadne neki virus poput trojanskog konja, računar može nikako ne može da se upali. Danas se virusi često koriste pri hakerskim napadima, da bi hakeri mogli da pristupe različitim informacijama sa kompjutera, ali se najviše prenose putem otvaranja linkova na internetu, zato se uvek mora paziti da se ne otvori link sa sumnjivim adresama kako se ne bi odomaćio virus u računaru. Svakako može da se prenese i preko Mo vord fajlova.

Zbog delovanja virusa mnogi korisnici interneta gube važne informacije koje su postavili ili im se ipak dogodi da više ne mogu da pristupe svojim nalozima na društvenim mrežama. Zato svako mora da nauči kako da se postavi i kako da izađe na kraj sa virusima. Takve probleme rešavamo uz pomoć programa koji se nazivaju antivirusi.
Da bi se uspešno rešili virusa potrebni su nam antivirus programi. Antivirus softver se koristi za zaštitu identifikaciju i uklanjanje računarskih virusa, kao i svakog drugog programa koji može da nanese štetu kompjuteru.

Prvo poznato uklanjanje računarskih virusa, kao i svakog drugog programa koji može da nanese veću štetu računaru jeste antivirus program a postoje i besplatni koji su dostupni ljudima. Prvo poznato uklanjanje računarskog virusa je izvršeno 1987. godine softverom Brent Fiks, a radilo se jednom od prvih poznatih virusa Viena virus.

Antivirusi se najčešće skidaju sa interneta, i koriste se besplatne verzije. Treba ih skidati sa pouzdanih sajtova i zvaničnih stranica proizvođača antivirusa. Besplatni antivirusi nemaju baš sve funkcije kao i oni koji se koriste ali su svakako od velikog značaja. Mogu mnogo da pomognu u čuvanju naših privatnih podataka na internetu i ostalo. Antivirusni softver ili antivirus jeste program koji nas štiti od virusa.

Antivirusi su softverski paketi sposobni da detektiraju, izdvoje i eliminišu sve viruse. Svi antivirusni programi se sastoje iz više celina. Jedan njegov deo monitor je rezidentan u memoriji i obezbeđuje neprestanu zaštitu od virusa, dok drugi deo skan omogućava skeniranje celog sistema. Antivirusi su danas neophodan deo softvera koji svako treba imati instaliran na svom kompjuteru.

Postoje brojne kompanije koje razvijaju i nude ove programe, a najpoznatiji među njima su: avast, avira, avg, kasperski, malvarebutes, bitfender, antivirusi su programi koji kao što nam sam naziv govori imaju zadatak da spreče infekciju i očiste zaražene fajlove i programe. A kako to oni rade? Sprečavaju zarazu tako što skeniraju fajlove koji se pokrenu u potrazi za kodom unutar programa, i ako nađu kod koji odaje prisustvo virusa oni zabrane pokretanje zaraženog programa.
Fajlovi koji su već zaraženi čiste se tako što jednostavno unutar zaraženog fajla brišu kod za koji su sigurni da je virus. Podela virusa se deli na osnovne klase i to: infektori datoteka, makro virusi, internet virusi, but sektor virusi.

Kompjuterski virusi su mali programi, najčešće od svega nekoliko kilobajta, koji imaju isključivo cilj da naprave štetu zaraženom kompjuteru. Razmnožavaju se uglavnom tako što sami sebe ugnjezde u druge fajlove i datoteke, a štetu prave tako što brišu ili menjaju fajlove na disku.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Mondo, 14.Maj.2019, 13:24

Hakovana tri poznata antivirus softvera

Hakovana tri poznata antivirus softvera

Nakon vesti da je hakovan WhatsApp stiže još jedna bombastična - ruska grupa hakera tvrdi da je kompromitovala dva najpoznatija američka antivirus softvera! Symantec i Trend Micro su, objavio je Gizmodo, verovatno dva najpoznatija američka antivirus softvera i neke od najvećih AV kompanija, koje su navodno kompromitovali ruski hakeri. Tokom druge nedelje maja kompanija Advanced Intelligence (AdvIntel), koja...

Detaljnije >>


Izvor: Informacija.rs, 10.Maj.2019, 13:03

Ransomware Dharma koristi legitimini antivirusni alat da žrtve ne primete šifrovanje fajlova

Ransomware Dharma koristi legitimini antivirusni alat da žrtve ne primete šifrovanje fajlova

Novi Dharma ransomware koristi instalaciju programa ESET AV Remover da bi sakrio od žrtava ono što se dešava u pozadini - šifrovanje njihovih fajlova. Napadači isporučuju ransomware na računare svojih ciljeva pomoću spam emailova. Ove email poruke podstiču žrtve da preuzmu...

Detaljnije >>

Izvor: Informacija.rs, 23.Apr.2019, 02:38

Rezultati testova antivirusa za Android upozoravaju: ne oslanjajte se na Google Play Protect

Rezultati testova antivirusa za Android upozoravaju: ne oslanjajte se na Google Play Protect

Rezultati najnovijih testova koje je sproveo AV-TEST pokazali su da korisnici Androida na bi trebalo da se oslanjaju na Google Play Protect kao jedinu zaštitu za svoj mobilni uređaj. Testovi su obuhvatili ukupno 19 sigurnosnih paketa za Android, a ocenjivani su zaštita koju pružaju,...

Detaljnije >>

Izvor: Informacija.rs, 05.Apr.2019, 11:47

Hakeri mogu pretvoriti preinstalirani antivirus na Xiaomi pametnim telefonima u malver

Hakeri mogu pretvoriti preinstalirani antivirus na Xiaomi pametnim telefonima u malver

Istraživači Check Pointa otkrili su da antivirusna aplikacija koja je preinstalirana na više od 150 miliona uređaja koje proizvodi kineska kompanija Xiaomi, četvrti najveći svetski proizvođač pametnih telefona, može omogućiti udaljenim hakerima da kompromituju Xiaomi...

Detaljnije >>

Izvor: Informacija.rs, 18.Mar.2019, 01:11

Zašto bi trebalo da pažljivo birate antivirus za svoj smart telefon

Zašto bi trebalo da pažljivo birate antivirus za svoj smart telefon

Pametno je zaštititi Android telefon antivirusnim softverom, ali je pitanje koji je pravi? Prema AV-Comparatives, koji je testirao 250 antivirusnih aplikacija za Googleovu platformu, samo 80 (nešto manje od jedne trećine) ispunilo je osnovne standarde, tj. otkrilo je...

Detaljnije >>

Izvor: SandzakPress.net, 11.Mar.2019, 23:48

Predstavljamo ekipu iz BiH koja je razvila prvi domaći antivirus: Stižu narudžbe iz svijeta

Predstavljamo ekipu iz BiH koja je razvila prvi domaći antivirus: Stižu narudžbe iz svijeta

Iako se može reći da je IT industrija u BiH još uvijek u povoju, postoje domaće kompanije koje već duži niz godina djeluju i koje su uspješne u ovoj oblasti. Jedna od takvih kompanija je i Zemana, kolektiv od nekoliko desetina ljudi koji radi na razvijanju prvog bh. antivirusa. Prije 12 godina Orhan Akyurek i Yagizhan Atmaca došli su na ideju da zajedno sa svojim saradnicima počnu raditi na implementaciji ideje kreiranja antivirusa. S obzirom na to da su se u tom momentu zadesili u Sarajevu,...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 22.Feb.2019, 17:58

Lek za grip u državnim apotekama u Beogradu i Nišu

Lek za grip u državnim apotekama u Beogradu i Nišu

Sa simptomima sličnim gripu za proteklih šest nedelja registrovano je više od 104.000 pacijenata. U težim slučajevima lekari preporučuju antivirusni lek Tamiflu za koji, kako kažu farmaceuti - ne postoji adekvatna zamena. Proveravali smo da li ga ima dovoljno u apotekama. Od početka sezone gripa državne apoteke u Nišu nisu imale problema oko nabavke dovoljne količine "tamiflua"."Imamo sve tri jačine,...

Detaljnije >>