Antivirusi
Antivirusi

Kompjuterski virusi su programi napravljeni sa idejom da se računaru njegovom operativnom sistemu i softveru nanese neka vrsta štete. Obično se smatra da su ih izumeli hakeri, ali kompjuterski virusi su nastali i mnogo pre interneta i pre tog zanimanja.

Imaju skoro slične odlike kao i pravi, prirodni virusi. Kroz naše računare svakog dana prođe hrpa virusa, ali većina njih ne može da napravi štetu kompjuteru. Oni veći virusi poput Trojanca mogu da naprave ozbiljnu štetu kompjuterima. Virusi su najviše počeli da se šire proširivanjem interneta.

Virusi se danas prenose na razne načine a to su Cd, Usb, Skajp, datoteke sa interneta. Kada virus zarazi kompjuter simptomi mogu da budu razni: usporava se rad računara, kompjuter počinje da se zapucava i koči, nekad ne može da otvori neke datoteke, a kada računar napadne neki virus poput trojanskog konja, računar može nikako ne može da se upali. Danas se virusi često koriste pri hakerskim napadima, da bi hakeri mogli da pristupe različitim informacijama sa kompjutera, ali se najviše prenose putem otvaranja linkova na internetu, zato se uvek mora paziti da se ne otvori link sa sumnjivim adresama kako se ne bi odomaćio virus u računaru. Svakako može da se prenese i preko Mo vord fajlova.

Zbog delovanja virusa mnogi korisnici interneta gube važne informacije koje su postavili ili im se ipak dogodi da više ne mogu da pristupe svojim nalozima na društvenim mrežama. Zato svako mora da nauči kako da se postavi i kako da izađe na kraj sa virusima. Takve probleme rešavamo uz pomoć programa koji se nazivaju antivirusi.
Da bi se uspešno rešili virusa potrebni su nam antivirus programi. Antivirus softver se koristi za zaštitu identifikaciju i uklanjanje računarskih virusa, kao i svakog drugog programa koji može da nanese štetu kompjuteru.

Prvo poznato uklanjanje računarskih virusa, kao i svakog drugog programa koji može da nanese veću štetu računaru jeste antivirus program a postoje i besplatni koji su dostupni ljudima. Prvo poznato uklanjanje računarskog virusa je izvršeno 1987. godine softverom Brent Fiks, a radilo se jednom od prvih poznatih virusa Viena virus.

Antivirusi se najčešće skidaju sa interneta, i koriste se besplatne verzije. Treba ih skidati sa pouzdanih sajtova i zvaničnih stranica proizvođača antivirusa. Besplatni antivirusi nemaju baš sve funkcije kao i oni koji se koriste ali su svakako od velikog značaja. Mogu mnogo da pomognu u čuvanju naših privatnih podataka na internetu i ostalo. Antivirusni softver ili antivirus jeste program koji nas štiti od virusa.

Antivirusi su softverski paketi sposobni da detektiraju, izdvoje i eliminišu sve viruse. Svi antivirusni programi se sastoje iz više celina. Jedan njegov deo monitor je rezidentan u memoriji i obezbeđuje neprestanu zaštitu od virusa, dok drugi deo skan omogućava skeniranje celog sistema. Antivirusi su danas neophodan deo softvera koji svako treba imati instaliran na svom kompjuteru.

Postoje brojne kompanije koje razvijaju i nude ove programe, a najpoznatiji među njima su: avast, avira, avg, kasperski, malvarebutes, bitfender, antivirusi su programi koji kao što nam sam naziv govori imaju zadatak da spreče infekciju i očiste zaražene fajlove i programe. A kako to oni rade? Sprečavaju zarazu tako što skeniraju fajlove koji se pokrenu u potrazi za kodom unutar programa, i ako nađu kod koji odaje prisustvo virusa oni zabrane pokretanje zaraženog programa.
Fajlovi koji su već zaraženi čiste se tako što jednostavno unutar zaraženog fajla brišu kod za koji su sigurni da je virus. Podela virusa se deli na osnovne klase i to: infektori datoteka, makro virusi, internet virusi, but sektor virusi.

Kompjuterski virusi su mali programi, najčešće od svega nekoliko kilobajta, koji imaju isključivo cilj da naprave štetu zaraženom kompjuteru. Razmnožavaju se uglavnom tako što sami sebe ugnjezde u druge fajlove i datoteke, a štetu prave tako što brišu ili menjaju fajlove na disku.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Blic, 14.Jan.2019, 16:23

Otkriveno kako su se ubice DOKOPALE KAŠOGIJA: Uz pomoć samo jednog klika, znali su SVE O KRETANJU likvidiranog novinara

Džamal Kašogi je verovatno mislio da su poruke koje šalje prijatelju disidentu Omaru Abdulazisu skrivene, zaštićene antivirus-programom platforme WhatsApp. Poruke su,...

Detaljnije >>


Izvor: Njuz.net, 27.Dec.2018, 20:23

ISTRAŽIVANJE: Antivirusi smanjuju imunitet računara

SRBIJA, SVET, 20.decembar 2018, (Njuz) – Istraživanje Instituta za informatiku i epidemiologiju iz Sremske Kamenice pokazalo je da antivirus programi mogu ozbiljno ugroziti prirodni imunitet računara. Ovi rezultati mogu potpuno promeniti naš pristup zaštiti računara i dovesti do dramatičnih promena u IT industriji. – Decenijama smo verovali da su antivirus programi delotvorno rešenje za brojne probleme koji ugrožavaju pravilan rad računara, ali naš eksperiment je jasno pokazao...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Dec.2018, 10:59

OBRATITE PAŽNJU! Kačite se na besplatan Wi-Fi? Izbegnite ove zamke!

OBRATITE PAŽNJU! Kačite se na besplatan Wi-Fi? Izbegnite ove zamke!

Kada ste poslednji put ažurirali antivirus?! Besplatne Wi-Fi mreže mogu biti super stvar ako želite da uštedite na prenosu podataka, ali treba biti oprezan - veliki broj njih zapravo su zamke koje mogu da vas koštaju mnogo više od nekoliko potrošenih megabajta. Isključite Wi-Fi kada ga ne koristite . Isključivanjem bežične mreže rešili ste tri stvari - baterija uređaja biće vam zahvalna, nećete moći da se spojite na lažnu mrežu i bićete...

Detaljnije >>

Izvor: Informacija.rs, 30.Nov.2018, 11:24

AV TEST: Najbolji antivirusi za Windows 10 (oktobar)

AV TEST: Najbolji antivirusi za Windows 10 (oktobar)

Ako ste u nedoumici koji bi antivirusni softver pružio najbolju zaštitu vašem računaru, možda će vam rezultati najnovijih testova nemačke laboratorije AV-TEST biti od pomoći da donesete odluku o najboljem rešenju za zaštitu Windowsa 10. Testovi nisu doneli veća iznenađenja....

Detaljnije >>

Izvor: Prva.rs, 26.Nov.2018, 17:32

Muči vas buđ? "Čarobno" rešenje vam je nadohvat ruke...

Muči vas buđ? Čarobno rešenje vam je nadohvat ruke...

Izbeljivač je veoma delotvorno rešenje protiv buđi na zidovima, ali trebalo bi ga ostaviti da deluje nekoliko sati. Na mrlje od buđi možete staviti i vatu natopljenu izbeljivačem, ostaviti tokom noći i isprati ujutru. Ako to radite u spavaćoj sobi, spavajte u drugoj prostoriji, a tu sobu dobro provetravajte. Maskiranje buđi tapetama nije dobro rešenje jer je lepak zapravo izvor hrane gljivicama. Kako biste se rešili buđi na prirodan način, posegnite za eteričnim uljem čajevca. Ono...

Detaljnije >>

Izvor: Informacija.rs, 30.Okt.2018, 09:25

Windows Defender dobija bezbedni sandbox režim

Windows Defender dobija bezbedni sandbox režim

Windowsov ugrađeni antivirusni program, Windows Defender, postao je prvi antivirusni softver koji ima mogućnost pokretanja u sandbox okruženju. Sandboxing je proces koji pokreće aplikaciju u bezbednom okruženju izolovanom od ostatka operativnog sistema i programa na računaru....

Detaljnije >>

Izvor: Informacija.rs, 29.Okt.2018, 11:34

AV-TEST: Najbolji antivirusi za Android

AV-TEST: Najbolji antivirusi za Android

Ako ste korisnik Androida i želite da instalirate aplikacije iz svih izvora, dakle, i one koje se ne nalaze u Play prodavnici, a da ne morate strahovati da će vaš uređaj biti zarazen malverom, logično rešenje je antivirusna aplikacija. Iako u Googleovoj Play prodavnici...

Detaljnije >>