Antivirusi
Antivirusi

Kompjuterski virusi su programi napravljeni sa idejom da se računaru njegovom operativnom sistemu i softveru nanese neka vrsta štete. Obično se smatra da su ih izumeli hakeri, ali kompjuterski virusi su nastali i mnogo pre interneta i pre tog zanimanja.

Imaju skoro slične odlike kao i pravi, prirodni virusi. Kroz naše računare svakog dana prođe hrpa virusa, ali većina njih ne može da napravi štetu kompjuteru. Oni veći virusi poput Trojanca mogu da naprave ozbiljnu štetu kompjuterima. Virusi su najviše počeli da se šire proširivanjem interneta.

Virusi se danas prenose na razne načine a to su Cd, Usb, Skajp, datoteke sa interneta. Kada virus zarazi kompjuter simptomi mogu da budu razni: usporava se rad računara, kompjuter počinje da se zapucava i koči, nekad ne može da otvori neke datoteke, a kada računar napadne neki virus poput trojanskog konja, računar može nikako ne može da se upali. Danas se virusi često koriste pri hakerskim napadima, da bi hakeri mogli da pristupe različitim informacijama sa kompjutera, ali se najviše prenose putem otvaranja linkova na internetu, zato se uvek mora paziti da se ne otvori link sa sumnjivim adresama kako se ne bi odomaćio virus u računaru. Svakako može da se prenese i preko Mo vord fajlova.

Zbog delovanja virusa mnogi korisnici interneta gube važne informacije koje su postavili ili im se ipak dogodi da više ne mogu da pristupe svojim nalozima na društvenim mrežama. Zato svako mora da nauči kako da se postavi i kako da izađe na kraj sa virusima. Takve probleme rešavamo uz pomoć programa koji se nazivaju antivirusi.
Da bi se uspešno rešili virusa potrebni su nam antivirus programi. Antivirus softver se koristi za zaštitu identifikaciju i uklanjanje računarskih virusa, kao i svakog drugog programa koji može da nanese štetu kompjuteru.

Prvo poznato uklanjanje računarskih virusa, kao i svakog drugog programa koji može da nanese veću štetu računaru jeste antivirus program a postoje i besplatni koji su dostupni ljudima. Prvo poznato uklanjanje računarskog virusa je izvršeno 1987. godine softverom Brent Fiks, a radilo se jednom od prvih poznatih virusa Viena virus.

Antivirusi se najčešće skidaju sa interneta, i koriste se besplatne verzije. Treba ih skidati sa pouzdanih sajtova i zvaničnih stranica proizvođača antivirusa. Besplatni antivirusi nemaju baš sve funkcije kao i oni koji se koriste ali su svakako od velikog značaja. Mogu mnogo da pomognu u čuvanju naših privatnih podataka na internetu i ostalo. Antivirusni softver ili antivirus jeste program koji nas štiti od virusa.

Antivirusi su softverski paketi sposobni da detektiraju, izdvoje i eliminišu sve viruse. Svi antivirusni programi se sastoje iz više celina. Jedan njegov deo monitor je rezidentan u memoriji i obezbeđuje neprestanu zaštitu od virusa, dok drugi deo skan omogućava skeniranje celog sistema. Antivirusi su danas neophodan deo softvera koji svako treba imati instaliran na svom kompjuteru.

Postoje brojne kompanije koje razvijaju i nude ove programe, a najpoznatiji među njima su: avast, avira, avg, kasperski, malvarebutes, bitfender, antivirusi su programi koji kao što nam sam naziv govori imaju zadatak da spreče infekciju i očiste zaražene fajlove i programe. A kako to oni rade? Sprečavaju zarazu tako što skeniraju fajlove koji se pokrenu u potrazi za kodom unutar programa, i ako nađu kod koji odaje prisustvo virusa oni zabrane pokretanje zaraženog programa.
Fajlovi koji su već zaraženi čiste se tako što jednostavno unutar zaraženog fajla brišu kod za koji su sigurni da je virus. Podela virusa se deli na osnovne klase i to: infektori datoteka, makro virusi, internet virusi, but sektor virusi.

Kompjuterski virusi su mali programi, najčešće od svega nekoliko kilobajta, koji imaju isključivo cilj da naprave štetu zaraženom kompjuteru. Razmnožavaju se uglavnom tako što sami sebe ugnjezde u druge fajlove i datoteke, a štetu prave tako što brišu ili menjaju fajlove na disku.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Radio 021, 18.Sep.2017, 13:14

Hakeri preuzeli kontrolu nad britanskim antivirus programom

Hakeri preuzeli kontrolu nad britanskim antivirus programom

U softver britanske kompjuterske kompanije "Piriform" upali su hakeri i instalirali programe koji im omogućavaju da preuzmu kontrolu nad desetinama miliona uređaja, saopštila je danas ta kompanija.. Taj maliciozni program ubačen je u legalni softver pod nazivom "Si kliner" koji se za androide i kompjutere sa interneta, skine pet miliona puta nedeljno. On služi za čišćenje programa koji se ne koriste i kolačića sa reklamama, kao i za ubrzanje rada uređaja, prenosi Rojters.

Detaljnije >>


Izvor: Blic, 18.Sep.2017

Novi hakerski napad, preuzeta kontrola nad britanskim antivirus programom

Novi hakerski napad, preuzeta kontrola nad britanskim antivirus programom

U softver britanske kompjuterske kompanije "Piriform" upali su hakeri i instalirali programe koji im omogućavaju da preuzmu kontrolu nad desetinama miliona uređaja, saopštila je danas ta kompanija.. Taj maliciozni program ubačen je u legalni softver pod nazivom "Si kliner" koji se za androide i kompjutere sa interneta, skine pet miliona puta nedeljno. On služi za čišćenje programa koji se ne koriste i kolačića sa reklamama, kao i za ubrzanje rada uređaja, prenosi...

Detaljnije >>

Izvor: Mondo, 14.Sep.2017, 19:32

Amerikanci zabranili ruski antivirus!

Amerikanci zabranili ruski antivirus!

Ono o čemu smo nedavno pisali se i obistinilo - Amerikanci zabranili ruski antivirus! Ministarstvo unutrašnje bezbednost SAD naložilo je vladinim agencijama da u roku od 30 dana uklone proizvode Kaspersky Lab kompanije iz svojih informacionih sistema, navodeći da je zabrinuto da je ta kompanija za sajber bezbednost, sa sedištem u Moskvi, podložna uticaju Kremlja. Iz kompanije Kaspersky Lab su negirali veze sa ruskom ili bilo kojom vladom, napominjući...

Detaljnije >>

Izvor: RTV Pink, 14.Sep.2017

Pometnja na tržištu zbog zabrane ativirus programa Kasperski

Pometnja na tržištu zbog zabrane ativirus programa Kasperski

Američko tržište antivirus softvera je zapljusnuo talas nervoze nakon što je američka vlada juče zabranila federalnim agencijama da koriste softver kompanije Kasperski Lab.

Detaljnije >>

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Sep.2017

SAD zabranile softvere Kasperski, pometnja na tržištu

SAD zabranile softvere Kasperski, pometnja na tržištu

Američko tržište antivirus softvera je zapljusnuo talas nervoze nakon što je američka vlada juče zabranila federalnim agencijama da koriste softver kompanije Kasperski Lab, javlja agencija AP.. Lanac trgovina elektronske robe Best Baj saopštio je da više neće prodavati softver koji je napravila ruska kompanija, dok je jedna firma za istraživanje IT bezbednosti objavila da najveći deo korisnika ne treba da bude uznemiren. Iz Best Baja su odbili da daju detalje...

Detaljnije >>

Izvor: Story, 12.Sep.2017, 15:11

Prirodni antibiotici su svuda oko nas, iskoristite ih

Prirodni antibiotici su svuda oko nas, iskoristite ih

Prirodni antibiotici nalaze se u mnogim zdravim namirnicama biljnog porekla. One su lako dostupne i dokazano imaju antiupalna svojstva. Ono što je još važnije, istovremeno deluju antibakterijski, antigljivično i antivirusno.  Kupus lek za prehladu...

Detaljnije >>

Izvor: Vaseljenska TV, 12.Sep.2017

Antivirusna „bomba“ za borbu protiv prehlade i gripa

Dolaze nam hladniji dani, a naš organizam tada mnogo više napadaju virusi i prehlade. Zato moramo da se potrudimo da održimo naš imunitet, a ova mešavina prirodnih namirnica će vam i te kako pomoći u tome. Sastojci koji su vam potrebni verovatno se već nalaze u vašem domu. Reč je o limunu, đumbiru i medu. Limun  Osim vitamina C, sadrži organske kiseline, odlično jača imunitet i preporučuje se kod prehlada. Đumbir  Stimuliše sekreciju mukusa i na taj način ublažava...

Detaljnije >>