Antivirusi
Antivirusi

Kompjuterski virusi su programi napravljeni sa idejom da se računaru njegovom operativnom sistemu i softveru nanese neka vrsta štete. Obično se smatra da su ih izumeli hakeri, ali kompjuterski virusi su nastali i mnogo pre interneta i pre tog zanimanja.

Imaju skoro slične odlike kao i pravi, prirodni virusi. Kroz naše računare svakog dana prođe hrpa virusa, ali većina njih ne može da napravi štetu kompjuteru. Oni veći virusi poput Trojanca mogu da naprave ozbiljnu štetu kompjuterima. Virusi su najviše počeli da se šire proširivanjem interneta.

Virusi se danas prenose na razne načine a to su Cd, Usb, Skajp, datoteke sa interneta. Kada virus zarazi kompjuter simptomi mogu da budu razni: usporava se rad računara, kompjuter počinje da se zapucava i koči, nekad ne može da otvori neke datoteke, a kada računar napadne neki virus poput trojanskog konja, računar može nikako ne može da se upali. Danas se virusi često koriste pri hakerskim napadima, da bi hakeri mogli da pristupe različitim informacijama sa kompjutera, ali se najviše prenose putem otvaranja linkova na internetu, zato se uvek mora paziti da se ne otvori link sa sumnjivim adresama kako se ne bi odomaćio virus u računaru. Svakako može da se prenese i preko Mo vord fajlova.

Zbog delovanja virusa mnogi korisnici interneta gube važne informacije koje su postavili ili im se ipak dogodi da više ne mogu da pristupe svojim nalozima na društvenim mrežama. Zato svako mora da nauči kako da se postavi i kako da izađe na kraj sa virusima. Takve probleme rešavamo uz pomoć programa koji se nazivaju antivirusi.
Da bi se uspešno rešili virusa potrebni su nam antivirus programi. Antivirus softver se koristi za zaštitu identifikaciju i uklanjanje računarskih virusa, kao i svakog drugog programa koji može da nanese štetu kompjuteru.

Prvo poznato uklanjanje računarskih virusa, kao i svakog drugog programa koji može da nanese veću štetu računaru jeste antivirus program a postoje i besplatni koji su dostupni ljudima. Prvo poznato uklanjanje računarskog virusa je izvršeno 1987. godine softverom Brent Fiks, a radilo se jednom od prvih poznatih virusa Viena virus.

Antivirusi se najčešće skidaju sa interneta, i koriste se besplatne verzije. Treba ih skidati sa pouzdanih sajtova i zvaničnih stranica proizvođača antivirusa. Besplatni antivirusi nemaju baš sve funkcije kao i oni koji se koriste ali su svakako od velikog značaja. Mogu mnogo da pomognu u čuvanju naših privatnih podataka na internetu i ostalo. Antivirusni softver ili antivirus jeste program koji nas štiti od virusa.

Antivirusi su softverski paketi sposobni da detektiraju, izdvoje i eliminišu sve viruse. Svi antivirusni programi se sastoje iz više celina. Jedan njegov deo monitor je rezidentan u memoriji i obezbeđuje neprestanu zaštitu od virusa, dok drugi deo skan omogućava skeniranje celog sistema. Antivirusi su danas neophodan deo softvera koji svako treba imati instaliran na svom kompjuteru.

Postoje brojne kompanije koje razvijaju i nude ove programe, a najpoznatiji među njima su: avast, avira, avg, kasperski, malvarebutes, bitfender, antivirusi su programi koji kao što nam sam naziv govori imaju zadatak da spreče infekciju i očiste zaražene fajlove i programe. A kako to oni rade? Sprečavaju zarazu tako što skeniraju fajlove koji se pokrenu u potrazi za kodom unutar programa, i ako nađu kod koji odaje prisustvo virusa oni zabrane pokretanje zaraženog programa.
Fajlovi koji su već zaraženi čiste se tako što jednostavno unutar zaraženog fajla brišu kod za koji su sigurni da je virus. Podela virusa se deli na osnovne klase i to: infektori datoteka, makro virusi, internet virusi, but sektor virusi.

Kompjuterski virusi su mali programi, najčešće od svega nekoliko kilobajta, koji imaju isključivo cilj da naprave štetu zaraženom kompjuteru. Razmnožavaju se uglavnom tako što sami sebe ugnjezde u druge fajlove i datoteke, a štetu prave tako što brišu ili menjaju fajlove na disku.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: SaznajNovo.com, 29.Maj.2020, 10:22

Najbolji besplatni antivirusi za Windows (april 2020)

Najbolji besplatni antivirusi za Windows (april 2020)

Nezavisni nemački istraživački institut „AV-TEST GmbH“ je objavio rezultate testova antivirusnih softvera za mesec april. Njihove testove pratim već dugi niz godina jer važe za najpouzdaniji zvanični izvor što se testova antivirusnih...

Detaljnije >>


Izvor: Blic, 26.Maj.2020, 19:34

Henkok: Antivirusni LEK remdesivir dao NAJZNAČAJNIJE REZULTATE, najveći korak u lečenju korone od početka krize

Britanski ministar zdravlja Met Henkok izjavio je danas da je antivirusni lek remdesivir pokazao verovatno najznačajnije rezulatate u lečenju pacijenata obolelih od Kovid-19.

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Maj.2020, 16:30

RASTE ŠIROM SRBIJE! OVA BILJKA UBIJA VIRUSE, MORA JE BRATI SAMO ONAJ KO ZNA: Obnavlja telo i čisti ga od otrova (FOTO)

RASTE ŠIROM SRBIJE! OVA BILJKA UBIJA VIRUSE, MORA JE BRATI SAMO ONAJ KO ZNA: Obnavlja telo i čisti ga od otrova (FOTO)

Čisti organizam od toksina, ima antibakterijsko i antivirusno dejstvo.. Ako na planini ostetite miris belog luka budite sigurni da se u blizini nalazi sremuš. Moćna samonikla biljka koja posle duge zime obnavlja telo i čisti organizam od glave do pete. Nadaleko je poznat i kao medveđi luk, jer krepi i ove krupne životinje. - Nakon zimskog sna, prvo što potraže po šumi jeste ovaj divlji beli luk. Za njih je to vitaminska bomba koja ih nakon hibernacije vraća u...

Detaljnije >>

Izvor: Kurir, 24.Maj.2020

OVA BILJKA JE MOĆNA, ALI MORA DA JE BERE SAMO ONAJ KO ZNA: Obnavlja telo, čisti ga od otrova, ubija bakterije i viruse

OVA BILJKA JE MOĆNA, ALI MORA DA JE BERE SAMO ONAJ KO ZNA: Obnavlja telo, čisti ga od otrova, ubija bakterije i viruse

Čisti organizam od toksina, ima antibakterijsko i antivirusno dejstvo

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Maj.2020, 13:34

Ova biljka okrepljuje čak i medvede: Divlji beli luk raste na padinama Jelice (FOTO)

Ova biljka okrepljuje čak i medvede: Divlji beli luk raste na padinama Jelice (FOTO)

Čisti organizam od toksina, ima antibaktirijsko i antivirusno dejstvo.. Ako na planini ostetite miris belog luka budite sigurni da se u blizini nalazi sremuš. Moćna samonikla biljka koja posle duge zime obnavlja telo i čisti organizam od glave do pete. Nadaleko je poznat i kao medveđi luk, jer krepi i ove krupne životinje. - Nakon zimskog sna, prvo što potraže po šumi jeste ovaj divlji beli luk. Za njih je to vitaminska bomba koja ih nakon hibernacije vraća u...

Detaljnije >>

Izvor: Radio 021, 09.Maj.2020, 15:59

Naučnici: Kombinacija tri leka ublažava simptome kod lakših kovid pacijenata

Prema rezultatima manjeg istraživanja koje su sproveli hongkonški naučnici, kombinacija tri antivirusna leka doprinela je ublažavanju simptoma kod pacijenata sa blagom do umerenom infekcijom COVID-19 i za kratko vreme smanjila je količinu virusa u njihovom organizmu.. U studiji je učestvovalo 127 pacijenata, a naučnici su uporedili efekat lekova pomoću kontrolne grupe. Jedna grupa je dobijala kombinaciju tri leka: leka za lečenje HIV-a, lopinavir-ritonavira, leka...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Maj.2020

NAJNOVIJE SAZNANJE: Naučnici otkrili koja TRI ANTIVIRUSNA LEKA pobeđuju koronu

NAJNOVIJE SAZNANJE: Naučnici otkrili koja TRI ANTIVIRUSNA LEKA pobeđuju koronu

Pacijenti lečeni kombinacijom tri antivirusna leka bili su u boljem stanju već nakon četiri dana.. Kombinacija tri antivirusna leka u lečenju korona virusa, uz primenu terapije koje jača imuni sistem, dovodi do bržeg oporavka pacijenata, pokazala je studija rađena na Univerzitetu u Hong Kongu. Doktor Kvok-Jung Jen i njegovi saradnici sa Univerziteta u Hong Kongu testirali su kombinaciju tri antivirusna leka za lečenje pacijenata zaraženih korona virusom.

Detaljnije >>