Antivirusi
Antivirusi

Kompjuterski virusi su programi napravljeni sa idejom da se računaru njegovom operativnom sistemu i softveru nanese neka vrsta štete. Obično se smatra da su ih izumeli hakeri, ali kompjuterski virusi su nastali i mnogo pre interneta i pre tog zanimanja.

Imaju skoro slične odlike kao i pravi, prirodni virusi. Kroz naše računare svakog dana prođe hrpa virusa, ali većina njih ne može da napravi štetu kompjuteru. Oni veći virusi poput Trojanca mogu da naprave ozbiljnu štetu kompjuterima. Virusi su najviše počeli da se šire proširivanjem interneta.

Virusi se danas prenose na razne načine a to su Cd, Usb, Skajp, datoteke sa interneta. Kada virus zarazi kompjuter simptomi mogu da budu razni: usporava se rad računara, kompjuter počinje da se zapucava i koči, nekad ne može da otvori neke datoteke, a kada računar napadne neki virus poput trojanskog konja, računar može nikako ne može da se upali. Danas se virusi često koriste pri hakerskim napadima, da bi hakeri mogli da pristupe različitim informacijama sa kompjutera, ali se najviše prenose putem otvaranja linkova na internetu, zato se uvek mora paziti da se ne otvori link sa sumnjivim adresama kako se ne bi odomaćio virus u računaru. Svakako može da se prenese i preko Mo vord fajlova.

Zbog delovanja virusa mnogi korisnici interneta gube važne informacije koje su postavili ili im se ipak dogodi da više ne mogu da pristupe svojim nalozima na društvenim mrežama. Zato svako mora da nauči kako da se postavi i kako da izađe na kraj sa virusima. Takve probleme rešavamo uz pomoć programa koji se nazivaju antivirusi.
Da bi se uspešno rešili virusa potrebni su nam antivirus programi. Antivirus softver se koristi za zaštitu identifikaciju i uklanjanje računarskih virusa, kao i svakog drugog programa koji može da nanese štetu kompjuteru.

Prvo poznato uklanjanje računarskih virusa, kao i svakog drugog programa koji može da nanese veću štetu računaru jeste antivirus program a postoje i besplatni koji su dostupni ljudima. Prvo poznato uklanjanje računarskog virusa je izvršeno 1987. godine softverom Brent Fiks, a radilo se jednom od prvih poznatih virusa Viena virus.

Antivirusi se najčešće skidaju sa interneta, i koriste se besplatne verzije. Treba ih skidati sa pouzdanih sajtova i zvaničnih stranica proizvođača antivirusa. Besplatni antivirusi nemaju baš sve funkcije kao i oni koji se koriste ali su svakako od velikog značaja. Mogu mnogo da pomognu u čuvanju naših privatnih podataka na internetu i ostalo. Antivirusni softver ili antivirus jeste program koji nas štiti od virusa.

Antivirusi su softverski paketi sposobni da detektiraju, izdvoje i eliminišu sve viruse. Svi antivirusni programi se sastoje iz više celina. Jedan njegov deo monitor je rezidentan u memoriji i obezbeđuje neprestanu zaštitu od virusa, dok drugi deo skan omogućava skeniranje celog sistema. Antivirusi su danas neophodan deo softvera koji svako treba imati instaliran na svom kompjuteru.

Postoje brojne kompanije koje razvijaju i nude ove programe, a najpoznatiji među njima su: avast, avira, avg, kasperski, malvarebutes, bitfender, antivirusi su programi koji kao što nam sam naziv govori imaju zadatak da spreče infekciju i očiste zaražene fajlove i programe. A kako to oni rade? Sprečavaju zarazu tako što skeniraju fajlove koji se pokrenu u potrazi za kodom unutar programa, i ako nađu kod koji odaje prisustvo virusa oni zabrane pokretanje zaraženog programa.
Fajlovi koji su već zaraženi čiste se tako što jednostavno unutar zaraženog fajla brišu kod za koji su sigurni da je virus. Podela virusa se deli na osnovne klase i to: infektori datoteka, makro virusi, internet virusi, but sektor virusi.

Kompjuterski virusi su mali programi, najčešće od svega nekoliko kilobajta, koji imaju isključivo cilj da naprave štetu zaraženom kompjuteru. Razmnožavaju se uglavnom tako što sami sebe ugnjezde u druge fajlove i datoteke, a štetu prave tako što brišu ili menjaju fajlove na disku.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
PROVERITE DA LI KORISTITE OVAJ ANTIVIRUS! Trebalo je da štiti računare, a zarazio mnoge!

PROVERITE DA LI KORISTITE OVAJ ANTIVIRUS! Trebalo je da štiti računare, a zarazio mnoge!

Šta biste radili da vam antivirus program zarazi uređaj - virusom? Upravo to se nedavno dogodilo nekim korisnicima softvera po imenu eScan.

Izvor: Kurir, 25.Apr.2024, 19:00

Detaljnije >>

Slučaj ptičjeg gripa kod osobe u Teksasu, zaražena u kontaktu sa kravama

Slučaj ptičjeg gripa kod osobe u Teksasu, zaražena u kontaktu sa kravama

ATLANTA — Jednoj osobi u Teksasu otkriven je ptičiji grip, bolest povezana sa nedavnim otkrićem virusa kod krava, saopštili su zdravstveni zvaničnici. Pacijent je dobio antivirusni lek, a jedini prijavljeni simptom je bilo crvenilo očiju, rekli su zdravstveni zvaničnici Teksasa. Kažu da je osoba bila u kontaktu sa kravama za koje se pretpostavlja da su zaražene, a rizik za javnost je i dalje nizak. To je prvi poznati slučaj na svetskom nivou da je osoba zaražena ovom verzijom ptičjeg...

Izvor: VOA, 02.Apr.2024, 19:53

Detaljnije >>

Novi virus koji napada Android telefone koristi poznato ime antivirusa - McAfee

Novi virus koji napada Android telefone koristi poznato ime antivirusa - McAfee

Varijanta bankarskog trojanca „Vultur“ koja cilja Android telefone i pokušava da izvuče podatke finansijske prirode, otkrivena je nedavno na „on-line“ platformama

Izvor: Kurir, 02.Apr.2024

Detaljnije >>

Deluje ANTIVIRUSNO i ANTIUPALNO: Napravite SOK kojI OPORAVLJA ceo organizam, trebaće vam ovi sastojci

Deluje ANTIVIRUSNO i ANTIUPALNO: Napravite SOK kojI OPORAVLJA ceo organizam, trebaće vam ovi sastojci

Ukoliko ste u potrazi za napitkom za početak dana, imamo ideju za vas. Bilo bi dobro da kafu ostavite za kasnije, a da dan započenete,...

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Apr.2024

Detaljnije >>

Virus koji napada Android telefone se predstavlja kao McAfee antivirus aplikacija

Virus koji napada Android telefone se predstavlja kao McAfee antivirus aplikacija

Zlonamerni bankarski trojanac Vultur je prvobitno otkriven na Google Play platformi još 2021. godine. Poboljšana verzija Vultur varijante koja je ovog puta otkrivena, koristi poruku kojom želi da vas „upeca“ kako bi proširila internet adresu za preuzimanje lažne „McAfee Security” antivirusne aplikacija. Time zapravo privlači pažnju korisnika u nameri da je instaliraju na Android telefone. Jednom kada nasednete na prevaru i preuzmete lažnu aplikaciju, skriveni trojanac virus će zaraziti...

Izvor: Piplmetar.rs, 02.Apr.2024

Detaljnije >>

Velika kazna i zabrana za poznatog proizvođača antivirus softvera

Velika kazna i zabrana za poznatog proizvođača antivirus softvera

Američka Federalna trgovinska komisija (FTC) kaznila je Avast sa 16,5 miliona dolara zbog prodaje podataka o pretraživanju korisnika oglašivačima iako je tvrdila da njeni proizvodi blokiraju praćenje na internetu.. Pored toga, kompaniji je zabranjeno da prodaje bilo koje podatke o pretraživanju veba u reklamne svrhe. Takođe će morati da obavesti korisnike čiji su podaci o pretraživanju prodati trećim licima bez njihovog pristanka. FTC je naveo da je Avast...

Izvor: B92, 27.Feb.2024, 09:22

Detaljnije >>

Velika kazna i zabrana za poznatog proizvođača antivirus softvera

Velika kazna i zabrana za poznatog proizvođača antivirus softvera

Američka Federalna trgovinska komisija (FTC) kaznila je Avast sa 16,5 miliona dolara zbog prodaje podataka o pretraživanju...

Izvor: B92, 27.Feb.2024

Detaljnije >>