Antivirusi
Antivirusi

Kompjuterski virusi su programi napravljeni sa idejom da se računaru njegovom operativnom sistemu i softveru nanese neka vrsta štete. Obično se smatra da su ih izumeli hakeri, ali kompjuterski virusi su nastali i mnogo pre interneta i pre tog zanimanja.

Imaju skoro slične odlike kao i pravi, prirodni virusi. Kroz naše računare svakog dana prođe hrpa virusa, ali većina njih ne može da napravi štetu kompjuteru. Oni veći virusi poput Trojanca mogu da naprave ozbiljnu štetu kompjuterima. Virusi su najviše počeli da se šire proširivanjem interneta.

Virusi se danas prenose na razne načine a to su Cd, Usb, Skajp, datoteke sa interneta. Kada virus zarazi kompjuter simptomi mogu da budu razni: usporava se rad računara, kompjuter počinje da se zapucava i koči, nekad ne može da otvori neke datoteke, a kada računar napadne neki virus poput trojanskog konja, računar može nikako ne može da se upali. Danas se virusi često koriste pri hakerskim napadima, da bi hakeri mogli da pristupe različitim informacijama sa kompjutera, ali se najviše prenose putem otvaranja linkova na internetu, zato se uvek mora paziti da se ne otvori link sa sumnjivim adresama kako se ne bi odomaćio virus u računaru. Svakako može da se prenese i preko Mo vord fajlova.

Zbog delovanja virusa mnogi korisnici interneta gube važne informacije koje su postavili ili im se ipak dogodi da više ne mogu da pristupe svojim nalozima na društvenim mrežama. Zato svako mora da nauči kako da se postavi i kako da izađe na kraj sa virusima. Takve probleme rešavamo uz pomoć programa koji se nazivaju antivirusi.
Da bi se uspešno rešili virusa potrebni su nam antivirus programi. Antivirus softver se koristi za zaštitu identifikaciju i uklanjanje računarskih virusa, kao i svakog drugog programa koji može da nanese štetu kompjuteru.

Prvo poznato uklanjanje računarskih virusa, kao i svakog drugog programa koji može da nanese veću štetu računaru jeste antivirus program a postoje i besplatni koji su dostupni ljudima. Prvo poznato uklanjanje računarskog virusa je izvršeno 1987. godine softverom Brent Fiks, a radilo se jednom od prvih poznatih virusa Viena virus.

Antivirusi se najčešće skidaju sa interneta, i koriste se besplatne verzije. Treba ih skidati sa pouzdanih sajtova i zvaničnih stranica proizvođača antivirusa. Besplatni antivirusi nemaju baš sve funkcije kao i oni koji se koriste ali su svakako od velikog značaja. Mogu mnogo da pomognu u čuvanju naših privatnih podataka na internetu i ostalo. Antivirusni softver ili antivirus jeste program koji nas štiti od virusa.

Antivirusi su softverski paketi sposobni da detektiraju, izdvoje i eliminišu sve viruse. Svi antivirusni programi se sastoje iz više celina. Jedan njegov deo monitor je rezidentan u memoriji i obezbeđuje neprestanu zaštitu od virusa, dok drugi deo skan omogućava skeniranje celog sistema. Antivirusi su danas neophodan deo softvera koji svako treba imati instaliran na svom kompjuteru.

Postoje brojne kompanije koje razvijaju i nude ove programe, a najpoznatiji među njima su: avast, avira, avg, kasperski, malvarebutes, bitfender, antivirusi su programi koji kao što nam sam naziv govori imaju zadatak da spreče infekciju i očiste zaražene fajlove i programe. A kako to oni rade? Sprečavaju zarazu tako što skeniraju fajlove koji se pokrenu u potrazi za kodom unutar programa, i ako nađu kod koji odaje prisustvo virusa oni zabrane pokretanje zaraženog programa.
Fajlovi koji su već zaraženi čiste se tako što jednostavno unutar zaraženog fajla brišu kod za koji su sigurni da je virus. Podela virusa se deli na osnovne klase i to: infektori datoteka, makro virusi, internet virusi, but sektor virusi.

Kompjuterski virusi su mali programi, najčešće od svega nekoliko kilobajta, koji imaju isključivo cilj da naprave štetu zaraženom kompjuteru. Razmnožavaju se uglavnom tako što sami sebe ugnjezde u druge fajlove i datoteke, a štetu prave tako što brišu ili menjaju fajlove na disku.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Informacija.rs, 11.Jan.2018, 02:31

Nema ažuriranja za korisnike Windowsa ako njihovi antivirusi nisu kompatibilni sa Meltdown i Spectre zakrpama

Nema ažuriranja za korisnike Windowsa ako njihovi antivirusi nisu kompatibilni sa Meltdown i Spectre zakrpama

Microsoft je dodao novi i vrlo važan detalj na stranici podrške koja opisuje neusklađenosti između antivirusnih proizvoda i objavljenih zakrpa za nedavno otkrivene bagove Meltdown i Spectre. Iz Microsofta kažu da korisnici Windowsa neće dobiti ažuriranja iz januarskog paketa ažuriranja objavljenog...

Detaljnije >>


Izvor: Capital.ba, 14.Dec.2017, 14:42

M:tel internet – siguran izbor za sigurno poslovanje

M:tel internet – siguran izbor za sigurno poslovanje

BANJA LUKA, Kada birate internet pakete prilagođene potrebama vašeg poslovanja, ne zaboravite da je najbolji zapravo onaj koji uključuje bezbjednost. Zato kompanija m:tel svojim m:biz poslovnim korisnicima u prazničnoj ponudi uz internet pakete nudi i originalni Kaspersky antivirus za samo 1KM i 20% popusta na cijenu mjesečne pretplate tokom 12 mjeseci! Kaspersky antivirus je program koji predstavlja osnov za bezbjednost računara na internetu, posebno dizajniran da zaštiti od virusa, zlonamjernih...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 05.Dec.2017, 12:12

„Kasperski“: Amerika se ponaša kao inkvizicija

Ruska kompanija "Kasperski", koja stoji iza globalnog antivirus programa i koja se našla na udaru SAD, ističe da su postupci zvaničnog Vašingtona "inkvizicija" i "lov na veštice".. Britanski Nacionalni centar za sajber bezbednost zabranio je svim vladinim telima da koriste antivirus program "Kasperski lab", jer Moskva navodno preko ovog softvera ima mogućnost pristupa osetljivim informacijama. Ruska kompanija negira ove izjave i poručuje da se trenutna zabrana koju...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 05.Dec.2017

"Kasperski": Amerika se ponaša kao inkvizicija

MOSKVA/VAŠINGTON - Ruska kompanija "Kasperski", koja stoji iza globalnog antivirus programa i koja se našla na udaru SAD, ističe da su postupci zvaničnog Vašingtona "inkvizicija" i "lov na vještice".. Britanski Nacionalni centar za sajber bezbjednost zabranio je svim vladinim tijelima da koriste antivirus program "Kasperski lab", jer Moskva, navodno, preko ovog softvera ima mogućnost pristupa osjetljivim informacijama. Ruska kompanija negira ove izjave i poručuje...

Detaljnije >>

Izvor: Kurir, 02.Dec.2017, 15:07

SAJBER HLADNI RAT: Britanska agencija za bezbednost upozorila ministarstva da ne koriste ruski antivirus

SAJBER HLADNI RAT: Britanska agencija za bezbednost upozorila ministarstva da ne koriste ruski antivirus

Britanska agencija za sajber bezbednost poručila je vladinim ministarstvima da ne koriste softverski antivirus kompanije Kasperski Lab iz Moskve.

Detaljnije >>

Izvor: NovaEnergija.net, 25.Nov.2017, 10:06

Ovi signali otkrivaju da vas vaš laptop “špijunira”!

Ovi signali otkrivaju da vas vaš laptop “špijunira”!

U slučaju da se nekad osetite paranoično i pomislite da su ugrožene vaše digitalne informacije obratite pažnju na ovih nekoliko znakova upozorenja. Ako pristupate svom bankovnom računu sa kompjutera ili na njemu držite poverljive podatke svoje firme, onda morate još više da vodite računa o zaštiti kompletnog sistema. Nema razloga za strah. Načini da sačuvate poverljive informacije su brojni, na vama je samo da se opredelite za najpouzdaniji. Ali pre nego što se upustite u njihov izbor,...

Detaljnije >>

Izvor: Prva.rs, 24.Nov.2017, 08:35

Pažnja: Proverite da li vas vaš laptop krišom snima?!

Pažnja: Proverite da li vas vaš laptop krišom snima?!

Ako pristupate svom bankovnom računu sa kompjutera ili na njemu držite poverljive podatke svoje firme, onda morate još više da vodite računa o zaštiti kompletnog sistema. Nema razloga za strah. Načini da sačuvate poverljive informacije su brojni, na vama je samo da se opredelite za najpouzdaniji. Ali pre nego što se upustite u njihov izbor, važno je da umete da prepoznate sve znake da neko pokušava da upadne u vaš sistem. Mi ćemo vam otkriti nekoliko tih znakova. Antivirus vam...

Detaljnije >>